Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet wil met 250 miljoen stagnerende nieuwbouw vlot trekken

Image

Het kabinet reserveert een kwart miljoen euro om stagnerende woningbouwprojecten op gang te helpen. Ook komt er verdeeld over de komende vier jaar 300 miljoen beschikbaar om de bouw van flexwoningen te stimuleren. 'We proberen alles op alles te zetten om de woningbouw aan de gang te houden en de dip in de woningbouw te beperken', aldus minister Hugo de Jonge. "Maar de overheid kan dit niet alleen. Dit vergt van alle partijen een gezamenlijke aanpak, met oog voor de huidige omstandigheden.'

Het afgelopen half jaar zijn veel nieuwbouwprojecten stil gelegd of uitgesteld omdat projectontwikkelaars de woningen niet verkocht krijgen. Met name de interesse in dure koopwoningen loopt terug vanwege de onzekere marktomstandigheden en opgelopen hypotheekrente. De NVM-makelaars verkochten bijvoorbeeld in het laatste kwartaal van vorig jaar 46 procent minder nieuwbouwkoopwoningen dan een jaar eerder. Maar ook beleggers in huurwoningen nemen een afwachtende houding aan. In sommige gevallen wordt een bouwimpasse voorkomen door het bouwprogramma of de fasering te wijzigen, veelal door meer of eerder sociale of middeldure huurwoningen te bouwen. 

Een gulden regel is dat projecten pas starten als zo'n 70 procent van de woningen is voorverkocht. Dat lukt ontwikkelaars steeds minder. Om een bouwimpasse te voorkomen is geopperd dat de overheid garant gaat staan voor een deel van de te verkopen nieuwbouwwoningen. Het financiële risico daarvan  zou voor de overheid beperkt zijn omdat het voor kopers aantrekkelijker en minder risicovol is om rond de opleverdatum een nieuwbouwwoning aan te schaffen.

De nu aangekondigde 'start-bouwimpuls' is niet zo'n regeling. Het is een subsidie die gemeenten kunnen aanvragen voor bouwprojecten die nu worden uitgesteld of worden stopgezet. Het lijkt grotendeels te gaan om geld dat al was gereserveerd voor de Woningbouwimpuls, maar dat nu sneller kan worden ingezet. Details ontbreken nog. Het kabinet zegt op korte termijn te komen met een nadere uitwerking.

Flexwoningen

Daarnaast zet het kabinet ruim 300 miljoen euro in voor de bouw van flexwoningen: "De bouw van flexwoningen is de snelste wijze om het aantal woningen te vergroten." In de komende vier jaar komt de 300 miljoen euro in tranches beschikbaar. Medio vorig jaar stelde minister De Jonge al 100 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van flex- en transformatiewoningen. Die pot van de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen was al binnen een maand voltekend. 

Tot slot wordt 16 miljoen euro vrijgemaakt voor het aanpassen van huizen zodat gemeenten statushouders met grote gezinnen (met 7 of meer gezinsleden) makkelijker kunnen huisvesten.