Agenda

Bvb: 20/06/2018
Bvb: 20/06/2018

Pagina's

 • PakhuisNUL20 - talkshow over woonkwesties in de regio Amsterdam

  Datum: 
  maandag 25 juni

  Agendatype:

  Plaats: 
  Pakhuis De Zwijger
  Piet Heinkade 179
  1019 HC Amsterdam
  NL
  Organisatie: 
  NUL20

  PakhuisNUL20 - de talkshow over woonkwesties in de regio Amsterdam - zet de luiken open. Door interviews en debat; door ruim baan te geven aan initiatieven van ondernemende Amsterdammers en Amsterdamse organisaties. 

  Maandag 25 juni 20:00 - 21:30 uur. Toegang gratis, inschrijven verplicht. Hoofdthema: de energietransitie. 

  Inschrijven kan HIER.

  Het programma:


  De energietransitie - naar een gasloze Metropoolregio 

  INTERVIEW: JOHN NEDERSTIGT

  Wat doet Haarlemmermeer beter?

  De gemeente Haarlemmermeer won dit voorjaar de prijs voor Meest Duurzame Gemeente (Duurzaam Bouwen Awards). Onvermoeibaar pleitbezorger van circulaire ontwikkeling, duurzaamheid en de energietransitie is wethouder John Nederstigt van D66. Wat doet Haarlemmermeer zo goed en hoe schat hij de mogelijkheden in om de woningvoorraad in de Metropoolregio in 2040 energieneutraal te krijgen.

   

  MET: John Nederstigt (wethouder D66 Haarlemmermeer, portefeuillehouder duurzaamheid bij de MRA)

   


  CASE

  Van der Pekbuurt van het gas

  MET: Pablo van der Laan

  In stappen gaat de Van der Pekbuurt van het gas, te beginnen in de Gentiaanbuurt. De buurt is voorgedragen als proeftuin bij de landelijke overheid. Ymere is eigenaar van de meeste woningen in de wijk. Van der Laan beschrijft de de stand van zaken. En wat de transitie betekent voor de corporatie, huurders en particuliere eigenaren.

  Pablo van der Laan is strategisch adviseur Beleid en Innovatie bij Ymere

   

  HET GESPREK

  De (on)mogelijkheden van de snelle energietransitie

  Volgens de klimaatafspraken moet de woningvoorraad klimaatneutraal en aardgasvrij zijn in 2050. De nieuwe Amsterdamse coalitie wil die doelen zelfs al in 2040 hebben bereikt. Wat zijn realistische scenario's? In welke mate gaan en kunnen de corporaties - de grootste woningeigenaren in de metropoolregio Amsterdam - daaraan bijdragen? Welke onvermijdelijke keuzes dringen zich daarbij op?

   

  MET: Birgitte de Maar (bestuurder Rochdale), Rob Haans (bestuurder de Alliantie)

  CASE

  MeerEnergie: warmtenet van restwarmte datacenter Science Park 

  METArdine Nicolaï

  Bewonerscollectief MeerEnergie wil in de wijk Middenmeer in de Watergraafsmeer een lokaal warmtenet aanleggen. Dat net wordt gevoed met de restwarmte van een groot datacenter uit het Science Park. De wijk kan daarmee de eerste grote bestaande wijk in Amsterdam worden waar bewoners van het gas kunnen afstappen. Dat zijn zo'n 5.000 woningen. Voorzitter Ardine Nicolaï licht het plan en de huidige status toe. 

  Het bestuur van MeerEnergie bestaat inmiddels uit vijf personen. Voorzitter is Ardine Nicolaï.
  Meer informatie: www.meerenergie.nl. Zie ook NUL20 nieuwsbericht: 
  Burgerinitiatief krijgt steun van stadsdeel


  COLUMN STEPHAN STEINMETZ

  De wooninspecteur terug in de wijk? 

  Stephan Steinmetz beschreef in 'Asterdorp, een Amsterdamse geschiedenis van verheffing en vernedering' aspecten uit het leven van bewoners van het 'dorp van ontoelaatbaren'. Moet een woningcorporatie weer meer dan een goede verhuurder willen zijn?

   

   


  Het onderdeel StartersUP! is komen te vervallen 


  Vanaf half tien: netwerkborrel

  PakhuisNUL20 richt zich op iedereen met (professionele) belangstelling voor woonzaken in de meest brede zin: woningmarkt, stedelijke ontwikkeling, leefbaarheid, huurbeleid, stedenbouw en bouwproductie. De netwerkborrel is een uitgelezen kans bij te praten en contacten te leggen met professionals, bestuurders, initiatiefnemers en geïnteresseerden in al deze sectoren.

   

  PakhuisNUL20 is een initiatief van het tijdschrift NUL20 en debatcentrum Pakhuis De Zwijger.

  Toegang is gratis. Het is wel noodzakelijk vooraf in te schrijven. Dat kan HIER

 • We make the city

  Datum: 
  woensdag 20 juni tot zondag 24 juni
  Plaats: 
  Meerdere locaties, oa Pakhuis de Zwijger Amsterdam

  Een nieuw internationaal innovatie-festival van 20 t/m 24 juni. Over stedelijk leven en werken in de Metropoolregio Amsterdam. Hoe maken we steden beter? Hoe maken we betere steden? Wereldwijd groeien steden onstuimig, zo ook Amsterdam en de Metropoolregio. Deze groei brengt urgente vraagstukken met zich mee over bijvoorbeeld het klimaat, veiligheid, betaalbaar wonen en gezondheid. Kernvraag is: in wat voor een stad willen wij leven – over vijf, tien, vijftien jaar? o.a. in Pakhuis de Zwijger.

  Kijk hier voor het volledige programma

 • AFWC-jaarbijeenkomst: in wat voor stad willen we leven?

  Datum: 
  donderdag 21 juni
  Plaats: 
  De School
  Dr. Jan van Breemenstraat 1
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

  Elk jaar presenteert de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties een reeks aan actuele cijfers over de activiteiten van de woningcorporaties in de hoofdstad. Deze bijeenkomst vindt niet toevallig plaats in de week van het Festival Wemakethe.city. Een festival dat stedelijke vraagstukken centraal stelt. In wat voor stad willen we leven en hoe maken we de stad samen beter?

 • Woon Event: Professionaliseer het wonen

  Datum: 
  donderdag 21 juni
  Plaats: 
  Hotel NH Leeuwenhorst Noordwijkerhout
  Organisatie: 
  CorporatieNL

  De veranderingen in het Nederlandse woonlandschap gaan razendsnel. Er wordt daarom anno 2018 nogal wat gevraagd van een corporatiemedewerker. Op 21 juni gaat Corporatie.nl daarover in gesprek tijdens het Woon Event voor corporaties. Luister naar collega-corporaties, deel je ervaringen en laat je inspireren en informeren. Kies je voor de mens of het vastgoed?

 • Close to Reality

  Datum: 
  vrijdag 22 juni tot woensdag 4 juli
  Plaats: 
  Zuiderkerk
  Zuiderkerkhof 72
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Architectuurcentrum Amsterdam
  Gemeente Amsterdam

  Tijdens de pop-up tentoonstelling ‘Close to Reality’ worden vijftig maquettes tentoongesteld geëxposeerd van regionale schaal tot gebouwniveau, van concept tot definitief ontwerp; een weergave van stedenbouw, architectuur en openbare ruimte. De 50 maquettes brengen alle aspecten van ruimtelijke planning en architectuur samen. De tentoonstelling geeft inzicht in de enorme inspanning die het kost om tot een definitief ontwerp te komen, en geeft jong en oud de mogelijkheid een voorstelling te maken van en te discussiëren over de toekomstige uitdagingen op het gebied van stedelijk en ruimtelijk ontwerp.
  De tentoonstelling maakt deel uit van het meerdaagse evenement We Make The City.

 • Conferentie Up Close and Liveable

  Datum: 
  vrijdag 22 juni
  Plaats: 
  De Kromhouthal Amsterdam
  Organisatie: 
  Gemeente Amsterdam

  Up Close and Liveable is een internationale reflectie op de Amsterdamse stedelijke strategie. Stedelijke professionals afkomstig uit steden als Amsterdam, Berlijn, Brussel, Helsinki, Londen, Parijs, Portland, Seoul, Singapore, Stockholm, Sydney, Tokio en Vancouver komen bijeen om zich samen te buigen over de huidige stedelijke vraagstukken. Hoe maken we steden compact? Duurzaam? Bereikbaar? Groen en blauw? Divers? Inclusief? Welke strategieën, plannen en experimenten leiden tot innovatieve en slimme oplossingen om de levenskwaliteit te verbeteren? Conferentie in het kader van het meerdaagse evenement We Make The City.

 • We MakeThe City Guided Garden City Tour Slotermeer

  Datum: 
  zaterdag 23 juni
  Plaats: 
  Van Eesteren Paviljoen
  Noordzijde 31
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Van Eesteren Museum

  Het Van Eesterenmuseum leidt de internationale Urban Jetset door Slotermeer. Maar jij mag natuurlijk ook mee met deze guided tour. De rondleiding is in het Engels.

 • Fiets-architectuurexcursie naar Amsterdam-Noord

  Datum: 
  zondag 24 juni
  Plaats: 
  Borneo Architectuurcentrum
  R.J.H. Fortuynplein 4
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Borneo Architectuurcentrum (BAC)

  Het Borneo Architectuurcentrum stapt op de fiets om Amsterdam-Noord te verkennen: vanaf het Java-eiland wordt overgestoken met het Oostveer waarna o.a. het Hamerkwartier en het IJplein worden bezocht. De route terug voert langs de Oostelijke Handelskade. Een ervaren architect-gids zal tijdens de twee uur durende fietstocht vertellen over de geschiedenis, de stedenbouwkundige ontwikkelingen en de bijzondere gebouwen.

 • Maand van de architectuur

  Datum: 
  zondag 24 juni
  Plaats: 
  Drie metrohaltes Amsterdam
  Organisatie: 
  Architectuurcentrum Amsterdam

  De gehele maand juni staat in het teken van Amsterdamse architectuur. Na succesvolle eerdere edities van de Dag van de Architectuur breidt het evenement dit jaar uit naar drie zondagen in juni. Het thema van 2018 is de Noord/Zuidlijn, die een maand later eindelijk gaat rijden. Elke zondag staat het gebied rondom één (toekomstig) metrostation van de Noord/Zuidlijn centraal.

  Zondag 10 juni | Metrohalte Noorderpark
  Zondag 17 juni | Metrohalte Centraal Station
  Zondag 24 juni | Metrohalte Station Zuid

 • We MakeThe City Guided Garden City Tour Slotermeer

  Datum: 
  zondag 24 juni
  Plaats: 
  Van Eesteren Paviljoen
  Noordzijde 31
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Van Eesteren Museum

  Het Van Eesterenmuseum leidt de internationale Urban Jetset door Slotermeer. Maar jij mag natuurlijk ook mee met deze guided tour. De rondleiding is in het Engels.

Pagina's

Abonneren op Abonneren op agendafeed voor NUL20 nieuwsbrief