Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopwoning

 • In het derde kwartaal 2023 zijn er in Nederland ongeveer net zoveel woningen van eigenaar verwisseld als de kwartalen ervoor. De prijzen zijn dit kwartaal wederom iets gestegen, terwijl het aanbod flink is gedaald. Er worden wel meer nieuwbouwwoningen verkocht al blijven de aantallen historisch laag. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
  Nieuwsartikel

 • Het is niet overal kommer en kwel in de afzet van nieuwbouwwoningen. De 75 woningen in The Starling in het Bajeskwartier in Amsterdam zijn binnen twee weken bijna alle gereserveerd of in optie genomen. Het gaat om twee- tot vierkamerappartementen, met eigen buitenruimte. De meeste appartementen hebben een oppervlakte tussen de 45 en 87 m2, maar er zitten er ook enkele grotere tussen, sommige met groot dakterras. De gemiddelde vierkante meterprijs zit rond de 9.000 euro (eigen grond, geen… meer
  Nieuwsartikel

 • De prijzen van koopwoningen zijn na juli 2022 relatief hard gezakt (-3,5%), maar lijken deze zomer – eerder dan verwacht – weer gestabiliseerd. En volgend jaar worden koopwoningen weer duurder, zo voorspelt RaboResearch in zijn kwartaalbericht. De sterkste prijsdaling vond dit jaar plaats in de noordvleugel van de Randstad. In de regio’s Amsterdam, Utrecht, Gooi en Vechtstreek en ook Haarlem en omgeving komen de huizenprijzen dit jaar gemiddeld 7 procent lager uit dan in 2022. Het aantal… meer
  Nieuwsartikel

 • In Amsterdam is in dertig jaar tijd een koopwoning meer dan zeven keer duurder geworden, zo blijkt uit onderzoek van taxatiebureau Calcasa. In 1993 lag de gemiddelde woningprijs op 81.000 euro. In het tweede kwartaal van dit jaar is de prijs gestegen naar 588.000 euro. Amsterdam voert daarmee de top-tien aan van steden waar de waardesprong het grootst is.
  Nieuwsartikel

 • Sommige makelaars eisen dat potentiële kopers hun huidige huis via hen verkopen om in aanmerking te komen voor de woning. Dat stelt de NOS op basis van eigen onderzoek. De omroep sprak met zeven makelaars en een particulier die het overkwam. Het is onduidelijk op welke schaal het voorkomt, maar de geïnterviewde makelaars zeggen dat "het aan de orde van de dag is".
  Nieuwsartikel

 • In 2023 is het aantal koopstarters op de woningmarkt gegroeid. Meer woningzoekers kopen hun eerste woning. Dit blijkt uit een analyse van de NVM. Maar voor koopstarters zonder eigen geld valt er nog altijd weinig te kiezen. Zowel in het eerst als tweede kwartaal van 2023 lag het aantal starters dat een woning kocht hoger dan een jaar eerder. Relatief was de toename nog groter dat het aantal woningverkopen terugviel. Het aandeel koopstarters steeg van circa 40 naar 45 procent.
  Nieuwsartikel

 • De woningprijzen in Amsterdam stijgen weer, van 503.000 euro in het eerste kwartaal naar 527.000 in de laatste drie maanden. Dat is overigens nog wel fors lager dan een jaar geleden toen de transactieprijs 587.000 euro was. Dat meldt de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA). Er zijn het laatste kwartaal meer woningen aangeboden en verkocht dan in het eerste kwartaal; het aantal  transacties ligt nu op bijna hetzelfde niveau als een jaar geleden.
  Nieuwsartikel

 • De verhoging van de overdrachtsbelasting in 2021 heef de interesse van beleggers voor woningen onder de 400.000 euro niet doen afnemen. Dit blijkt uit een analyse van NVM en datadochter Brainbay naar de effectiviteit van de maatregelen om woningbeleggingen te beperken. Alleen bij duurdere woningen namen de activiteiten van beleggers af. In 2021 werd de overdrachtsbelasting voor beleggers verhoogd van 2% naar 8%.
  Nieuwsartikel

 • De woningprijzen zijn in april verder in prijs gedaald. Huizenkopers betaalden gemiddeld 4,4 procent minder dan een jaar eerder. Ten opzichte van maart zijn de prijzen met 1,1 procent gedaald, zo meldt het CBS. Ook zijn er veel minder huizen verkocht. In april registreerde het Kadaster 12.816 woningtransacties, bijna 20 procent minder dan een jaar eerder.
  Nieuwsartikel

 • Van de 135 koopwoningen in The Jay zijn er nog slechts zeven beschikbaar. De woningen zijn in korte tijd verkocht. Dat is bijzonder in een periode waarin de verkoop van nieuwbouwwoningen op veel plekken stil valt. The Jay maakt onderdeel uit van Bajeskwartier, een nieuwe stadswijk nabij het Amsterdamse Amstelstation waar in totaal zo’n 1.350 woningen worden gerealiseerd. The Jay is al in aanbouw en wordt naar verwachting eind van de zomer 2024 opgeleverd.
  Nieuwsartikel

 • Het kabinet reserveert een kwart miljoen euro om stagnerende woningbouwprojecten op gang te helpen. Ook komt er verdeeld over de komende vier jaar 300 miljoen beschikbaar om de bouw van flexwoningen te stimuleren. 'We proberen alles op alles te zetten om de woningbouw aan de gang te houden en de dip in de woningbouw te beperken', aldus minister Hugo de Jonge. "Maar de overheid kan dit niet alleen. Dit vergt van alle partijen een gezamenlijke aanpak, met oog voor de huidige omstandigheden.'
  Nieuwsartikel

 • Ook in Amsterdam wordt de aanschaf van een koopwoning goedkoper, zo blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van CBS en Kadaster. De gemiddelde prijs ligt in het eerste kwartaal van dit jaar bijna zes procent lager dan een jaar eerder. Ook daalde het aantal transacties met meer dan tien procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022.
  Nieuwsartikel

 • Overbieden is in Amsterdam nog vaak nodig, maar gemiddeld lag in het laatste kwartaal de uiteindelijke transactieprijs van een woning een fractie onder de vraagprijs. Maar van het totaal aantal verkochte woningen werd nog 47 procent in het eerste kwartaal van 2023 boven de vraagprijs verkocht. Een jaar eerder was dat nog 63 procent. Dat meldt de Makelaarsvereniging Amsterdam(MVA). Ook in de rest van Nederland worden steeds minder woningen boven de vraagprijs verkocht. De huizenprijzen… meer
  Nieuwsartikel

 • In het vierde kwartaal van 2022 zijn er ruim de helft minder nieuwbouwkoopwoningen verkocht dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. Dit blijkt uit cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. De inzakkende verkoop ondergraaft de ambitieuze bouwplannen in Nederland, zeker nu ook institutionele beleggers een afwachtende houding innemen. Projectontwikkelaars starten veelal pas met bouwen als ze zo'n 70 procent van de woningen hebben verkocht. 
  Nieuwsartikel

 • In de grote steden willen particuliere beleggers van hun huurwoningen af. Een ongunstiger belastingregime, stijgende rente, de nakende huurregulering en wijzigingen in het puntenstelsel hebben een verkoopgolfje van huurwoningen in gang gezet, die overigens al in 2021 startte. In de vier grote steden gaat het om 7 procent van de verkochte huizen, zo blijkt uit onderzoek van het Kadaster en de Volkskrant. In Amsterdam is dat 9 procent.
  Nieuwsartikel

 • In februari waren de prijzen van koopwoningen voor het eerst sinds april 2014 lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bestaande koopwoningen waren gemiddeld 0,8 procent goedkoper dan in februari 2022. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
  Nieuwsartikel

 • De voortgang van het nieuwbouwproject Park Valley in Diemen staat onder druk omdat er onvoldoende belangstelling is voor de geplande koopwoningen. Van de 75 appartementen die in de verkoop zijn gegaan, is slechts 13 procent verkocht. Deze koopcontracten worden ontbonden, zo meldt Business Insider. Het betreft de tweede fase van het project. Ontwikkelaars Dura Vermeer en BPD willen nu eerder starten met fase 3 van het project. Dat omvat de bouw van ruim 200 sociale en middeldure… meer
  Nieuwsartikel

 • Zes huiseigenaren in Amsterdam hebben een boete gekregen voor het niet naleven van de zelfbewoningsplicht. Het gaat om boetes van zo’n 22.000 euro per woning. Daarnaast is een ‘last onder dwangsom’ opgelegd van 43.000 euro om te bewerkstelligen dat de woningen alsnog door de kopers worden bewoond. 
  Nieuwsartikel

 • In het vierde kwartaal van vorig jaar zijn overal in Nederland de prijzen van bestaande koopwoningen gedaald ten opzichte van het kwartaal eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Ook van alle woningtypen daalden de prijzen. De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in het vierde kwartaal van 2022 met 2,4 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is de eerste prijsdaling in negen jaar. In alle provincies daalden de prijzen; dat is na het… meer
  Nieuwsartikel

 • In het derde kwartaal van vorig jaar zijn ruim een derde minder nieuwbouwkoopwoningen verkocht dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. Bij de nieuwbouwwoningen ging het om ruim 5.000 transacties, 33,9 procent minder.
  Nieuwsartikel

 • Voor het eerst in negen jaar is sprake van een daling van de huizenprijzen op jaarbasis, met 6,4 procent. De gemiddelde huizenprijs daalde in het laatste kwartaal bijna 4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, naar 407.000 euro. Dit blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers over het vierde kwartaal. De NVM-makelaars verkochten in het vierde kwartaal veel minder nieuwbouwwoningen en bouwkavels: bijna 4.100.
  Nieuwsartikel

 • In 2022 is een voorlopig einde gekomen aan de immer stijgende woningprijzen, ook in Amsterdam. In het vierde kwartaal groeide het aanbod in de hoofdstad iets terwijl de transactieprijzen daalden. Ook het overbieden neemt af. Dat blijkt uit cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam. MVA-voorzitter Jerry Wijnen spreekt van een "normalisering van de markt". Het derde kwartaal gaf volgens hem een flinke opschudding, mede vanwege de stijgende rente. De ingezette prijsdaling zet in het vierde… meer
  Nieuwsartikel

 • Een nieuw Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen moet starters aan de nieuwbouwwoning helpen die zij normaal niet kunnen betalen. Het fonds gaat 'kortingen' verstrekken die bij de verkoop moeten worden terugbetaald. Initiatiefnemer is OpMaat, een stichting die met KoopGarant en KoopStart al sinds jaren financiële arrangementen aanbiedt aan starters op de woningmarkt. De overheid moet zorgen voor het startkapitaal van 82 miljoen. Daar moet minister en parlement nog over beslissen. Van de… meer
  Nieuwsartikel

 • Een groeiend aandeel huizenkopers kiest bij de aankoop van een woning die daar wat prijs betreft voor in aanmerking komt voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het NHG-marktaandeel nam in het derde kwartaal toe naar 66 procent ten opzichte van 61 in het tweede kwartaal. Het gaat daarbij om het marktaandeel van gekochte bestaande woningen onder de 355.000 euro, de NHG-kostengrens van 2022.
  Nieuwsartikel

 • Het Sluishuis aan de rand van IJburg is door Architectenweb is uitgeroepen tot Woongebouw van het Jaar. De jury vindt het een slimme keuze om het kenmerkende Amsterdamse bouwblok als uitgangspunt te nemen en dit te vervormen naar de plek. “Het woonblok voegt daadwerkelijk iets toe aan het repertoire van de Nederlandse woningbouw.” 
  Nieuwsartikel