Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopwoning

 • Op 1 januari 2024 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 379 duizend euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder. De WOZ-waarde steeg in de regio Amsterdam (MRA) het meest in Zaanstad en Lelystad, gemeenten met relatief lage huizenprijzen, terwijl de prijzen in de hoofdstad zelf het sterkste daalden, met -3,5 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Belangrijke kanttekening is dat deze officiële WOZ-waardering de prijsontwikkeling volgt met een jaar vertraging, van… meer
  Nieuwsartikel

 • De verkoopprijzen van Nederlandse woningen bereikten in april een nieuw record, ondanks de veel hogere rente dan bij de eerdere piek in 2022. Dat blijkt uit de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verklaring ligt volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in een combinatie van gestabiliseerde rentes, gestegen lonen en opgebouwd spaargeld in de coronapandemie. Men durft weer te kopen en kan zich meer veroorloven. Voeg daarbij dat het aanbod zeer… meer
  Nieuwsartikel

 • Slecht nieuws voor de beoogde regeringscoalitie: de kosten van de hypotheekrenteaftrek lopen flink op, zo meldt het FD. Volgens een berekening van het ministerie van Financiën loopt de overheid dit jaar 10,7 miljard euro aan belasting mis vanwege de aftrekpost voor huizenbezitters. Dat is 2,5 miljard meer dan in 2022. De belangrijkste oorzaak: de opgelopen hypotheekrenteaftrek.
  Nieuwsartikel

 • Het is al vaker aangetoond dat koperssubsidies, zoals de hypotheekrenteaftrek, in Nederland hebben geleid tot hogere woningprijzen. Dat geldt ook voor de jubelton, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Maastricht. De onderzoekers berichten daarover in het artikel op esb.nu.
  Nieuwsartikel

 • In het vierde kwartaal van 2023 steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen naar 6,1 duizend, 15 procent meer dan een jaar eerder. Ondanks deze toename is het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen vorig jaar met 16,6 duizend het laagste in de afgelopen vijf jaar. De prijzen van nieuwbouwwoningen waren 3 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.
  Nieuwsartikel

 • Steeds meer mensen vinden kamerverhuur een goed idee om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Ook de bereidheid om een kamer of etage in het eigen huis te verhuren neemt sterk toe, zo zou blijken uit een ING onderzoek. Toch is lang niet iedere huiseigenaar bereid om een deel van zijn woning te verhuren.
  Nieuwsartikel

 • Particuliere beleggers zijn inderdaad begonnen met het massaal verkopen van huurwoningen. Deze conclusie trekken drie onderzoekers in een artikel in economenblad ESB. Beleggers deden vooral de goedkopere woningen in de grote steden van de hand. Jarenlang kochten beleggers koopwoningen op om ze verhuren. Die trend is vorig jaar omgeslagen, onder andere door gewijzigde (fiscale) wetgeving.
  Nieuwsartikel

 • In februari 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 4,3 procent hoger dan in februari 2023, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ten opzichte van januari 2024 stegen de prijzen in februari met 1,0 procent. 
  Nieuwsartikel

 • Terwijl in 2023 het aantal woningtransacties daalde, kochten koopstarters juist meer woningen en doorstromers minder. Vooral in de grote steden kochten starters meer woningen. In vergelijking met een jaar eerder kochten ze 14 procent meer woningen in de vier grootste gemeenten van Nederland. Kennelijk blijven deze steden ondanks de torenhoge woningprijzen aantrekkelijk voor koopstarters. Dat blijkt uit cijfers van Het Kadaster, dat constateert dat koopstarters meer kansen krijgen nu… meer
  Nieuwsartikel

 • Volgens de Raad voor de Leefomgeving (Rli) moet het kabinet ingrijpen om te voorkomen dat meer dat honderdduizenden woningen het komende decennium verzakken. De raad adviseert 12 miljard euro opzij te leggen om het herstel van funderingen te subsidiëren. Zonder tijdig ingrijpen loopt de herstelrekening op tot 54 miljard euro in 2035.
  Nieuwsartikel

 • De prijzen van koopwoningen zullen dit jaar naar verwachting tussen de vijf en acht procent stijgen. Dat schrijft ING Research in een rapport over de huizenmarkt. Hogere lonen, toenemende krapte op de woningmarkt en een lagere rente drijven dit jaar de prijzen omhoog, aldus ING. Aan het einde van het jaar zijn de prijzen naar verwachting boven de piek van juli 2022 uitgestegen. Sinds juni 2023 stijgen de huizenprijzen weer na een jaar van dalingen.
  Nieuwsartikel

 • Klimaatrisico's zijn onvoldoende ingeprijsd in de waarde van een woning. Dat stellen de hoofdeconomen van ABN AMRO, ING en Rabobank in een gezamenlijk rapport over de klimaatbestendigheid van de Nederlandse huizenmarkt. Een verplicht klimaatlabel zal daar - naar analogie van een energielabel - verandering in brengen. De banken waarschuwen dat door klimaatverandering een nog grotere ongelijkheid op de woningmarkt dreigt.
  Nieuwsartikel

 • In december 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 1,6 procent hoger dan in december 2022. De prijsstijging volgt op tien maanden met een prijsdaling. Ten opzichte van november 2023 stegen de prijzen in december met 0,2 procent. Zo blijkt uit berekeningen van het CBS en het Kadaster. Met de cijfers over december is ook het jaarcijfer bekend. In 2023 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 2,8 procent goedkoper dan in 2022.
  Nieuwsartikel

 • De vraag naar nieuwbouw koopwoningen trekt wat aan maar blijft laag, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van makelaars aangesloten bij de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Zij verkochten in het vierde kwartaal 2023 ruim 6.100 nieuwbouwwoningen. Dat is weliswaar 8 procent meer dan in het derde kwartaal en zelfs 57 procent meer dan een jaar geleden, maar historisch gezien is het nog altijd weinig. In heel 2023 verkochten NVM-makelaars ongeveer 19.150 nieuwbouwwoningen. De voorraad… meer
  Nieuwsartikel

 • Een koopwoning in Amsterdam bemachtigen blijft iets voor de 'happy few'. De transactieprijzen stijgen weer vanaf het tweede kwartaal, terwijl het aantal huizen dat te koop staat verder afneemt, zo blijkt uit de kwartaaljaarcijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Er kwamen in het laatste kwartaal 1.419 woningen nieuw te koop, 11 procent minder dan een jaar eerder. Terwijl het aanbod daalde steeg het aantal woningen dat de MVA-makelaars verkochten (+11,3%), waardoor ook de totale… meer
  Nieuwsartikel

 • Op 1 januari 2022 waren er in Nederland ruim 135 duizend vve’s met minimaal één woning. Dat zijn er ruim 10 duizend meer dan in 2015, een stijging van ruim 8 procent. In Amsterdam is 54 procent van alle woningen onderdeel van een vve, tegenover 18 procent in heel Nederland. Dat blijkt uit recent onderzoek van CBS. Dat onderzoek verscheen pal nadat NUL20 een dossier had gepubliceerd over vve's en verduurzaming. Daarbij was juist gebleken dat het ontbrak aan actuele en consistente aantallen en… meer
  Nieuwsartikel

 • Nieuwbouwwoningen zijn buiten het bereik van veel huishoudens gekomen. Ook in de MRA lukt het nauwelijks meer om voor middeninkomensgroepen betaalbare koopwoningen onder de 355.000 euro te bouwen. Gemeenten proberen met tijdelijke kortingen nieuwbouw voor deze groep toch bereikbaar te maken. Welke initiatieven worden er in de MRA genomen en wat krijg je voor dat bedrag in de stad of regio?
  Achtergrondartikel

 • In het derde kwartaal 2023 zijn er in Nederland ongeveer net zoveel woningen van eigenaar verwisseld als de kwartalen ervoor. De prijzen zijn dit kwartaal wederom iets gestegen, terwijl het aanbod flink is gedaald. Er worden wel meer nieuwbouwwoningen verkocht al blijven de aantallen historisch laag. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
  Nieuwsartikel

 • Het is niet overal kommer en kwel in de afzet van nieuwbouwwoningen. De 75 woningen in The Starling in het Bajeskwartier in Amsterdam zijn binnen twee weken bijna alle gereserveerd of in optie genomen. Het gaat om twee- tot vierkamerappartementen, met eigen buitenruimte. De meeste appartementen hebben een oppervlakte tussen de 45 en 87 m2, maar er zitten er ook enkele grotere tussen, sommige met groot dakterras. De gemiddelde vierkante meterprijs zit rond de 9.000 euro (eigen grond, geen… meer
  Nieuwsartikel

 • De prijzen van koopwoningen zijn na juli 2022 relatief hard gezakt (-3,5%), maar lijken deze zomer – eerder dan verwacht – weer gestabiliseerd. En volgend jaar worden koopwoningen weer duurder, zo voorspelt RaboResearch in zijn kwartaalbericht. De sterkste prijsdaling vond dit jaar plaats in de noordvleugel van de Randstad. In de regio’s Amsterdam, Utrecht, Gooi en Vechtstreek en ook Haarlem en omgeving komen de huizenprijzen dit jaar gemiddeld 7 procent lager uit dan in 2022. Het aantal… meer
  Nieuwsartikel

 • In Amsterdam is in dertig jaar tijd een koopwoning meer dan zeven keer duurder geworden, zo blijkt uit onderzoek van taxatiebureau Calcasa. In 1993 lag de gemiddelde woningprijs op 81.000 euro. In het tweede kwartaal van dit jaar is de prijs gestegen naar 588.000 euro. Amsterdam voert daarmee de top-tien aan van steden waar de waardesprong het grootst is.
  Nieuwsartikel

 • Sommige makelaars eisen dat potentiële kopers hun huidige huis via hen verkopen om in aanmerking te komen voor de woning. Dat stelt de NOS op basis van eigen onderzoek. De omroep sprak met zeven makelaars en een particulier die het overkwam. Het is onduidelijk op welke schaal het voorkomt, maar de geïnterviewde makelaars zeggen dat "het aan de orde van de dag is".
  Nieuwsartikel

 • In 2023 is het aantal koopstarters op de woningmarkt gegroeid. Meer woningzoekers kopen hun eerste woning. Dit blijkt uit een analyse van de NVM. Maar voor koopstarters zonder eigen geld valt er nog altijd weinig te kiezen. Zowel in het eerst als tweede kwartaal van 2023 lag het aantal starters dat een woning kocht hoger dan een jaar eerder. Relatief was de toename nog groter dat het aantal woningverkopen terugviel. Het aandeel koopstarters steeg van circa 40 naar 45 procent.
  Nieuwsartikel

 • De woningprijzen in Amsterdam stijgen weer, van 503.000 euro in het eerste kwartaal naar 527.000 in de laatste drie maanden. Dat is overigens nog wel fors lager dan een jaar geleden toen de transactieprijs 587.000 euro was. Dat meldt de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA). Er zijn het laatste kwartaal meer woningen aangeboden en verkocht dan in het eerste kwartaal; het aantal  transacties ligt nu op bijna hetzelfde niveau als een jaar geleden.
  Nieuwsartikel

 • De verhoging van de overdrachtsbelasting in 2021 heef de interesse van beleggers voor woningen onder de 400.000 euro niet doen afnemen. Dit blijkt uit een analyse van NVM en datadochter Brainbay naar de effectiviteit van de maatregelen om woningbeleggingen te beperken. Alleen bij duurdere woningen namen de activiteiten van beleggers af. In 2021 werd de overdrachtsbelasting voor beleggers verhoogd van 2% naar 8%.
  Nieuwsartikel