Overslaan en naar de inhoud gaan

Huizenmarkt slaat om, nieuwbouwsector wordt fors geraakt

Image

Voor het eerst in negen jaar is sprake van een daling van de huizenprijzen op jaarbasis, met 6,4 procent. De gemiddelde huizenprijs daalde in het laatste kwartaal bijna 4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, naar 407.000 euro. Dit blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers over het vierde kwartaal. De NVM-makelaars verkochten in het vierde kwartaal veel minder nieuwbouwwoningen en bouwkavels: bijna 4.100. Dat is een forse daling van 46 procent met een jaar eerder en 20 procent minder dan in het derde kwartaal. Ondertussen loopt de gemiddelde vraagprijs van een nieuwbouwwoning nog altijd op: naar 534 duizend euro, 9 procent meer dan een jaar eerder.

De ingezakte verkoop van nieuwbouwwoningen is slecht nieuws voor de ambitieuze bouwagenda van minister De Jonge. Het wegvallen van de voorverkoop van nieuwbouwwoningen maakt de start van bouwprojecten ongewis. Pas als 70 procent van de koopovereenkomsten is ondertekend, verstrekken banken de ontwikkelaar krediet. De NVM voorziet dat daardoor woningbouwprojecten worden afgeblazen of uitgesteld. Kandidaat-kopers zijn begrijpelijkerwijs terughoudend geworden. Tussen het tekenen van het koopcontract en de oplevering van de woning zit vaak een aantal jaar. Nu succesvolle verkoop van de huidige woning onzeker is geworden brengt de aankoop van een nieuwbouwwoning voor huizenbezitters meer risico met zich mee. Bovendien loopt de bouwrente door de opgelopen tarieven in de overbruggingsperiode ook verder op.

'Daling nog niet geaccepteerd'

NVM-makelaars verkochten in het vierde kwartaal 32.500 bestaande koopwoningen. Dit is vergelijkbaar met het derde kwartaal en 8 procent minder dan een jaar eerder. Het woningaanbod verdubbelde in het vierde kwartaal  ten opzichte van een jaar eerder. Bij NVM-makelaars staan bijna 35.000 woningen te koop. Het aanbod stijgt omdat er minder wordt verkocht en meer te koop wordt gezet. Ondanks de prijsdalingen werd in het vierde kwartaal nog altijd 45 procent van alle verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht.

De prijsdaling is ook nog niet te zien in de vraagprijzen, aldus de NVM. Verkopers willen de geslonken marktwaarde 'nog niet accepteren'. Maar zowel het aantal bezichtigingen als het aantal biedingen nam sterk af. Ook steeg de gemiddelde verkoopperiode van 16 naar 64 dagen. Vooral woningen boven een miljoen gaan minder vlot van de hand. De omslag in de markt is volgens de makelaars vooral te wijten aan de gestegen hypotheekrente.

Trefwoorden