Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee proefprojecten met betaalbare koopwoningen voor mensen in ‘sleutelberoepen’

Image

De gemeente Amsterdam begint volgend jaar twee kleinschalige proefprojecten met de ontwikkeling van grotere betaalbare koopwoningen, waarvan één in Amsterdam-Zuidoost. De woningen worden verkocht aan gezinnen met een middeninkomen, die voor het eerst een woning willen kopen. De woningen zijn voor politiemensen, verpleegkundigen en leraren en onderwijzend personeel met een gezin. 

De gemeente heeft Rigo Research en Advies onderzoek laten doen naar de mogelijkheden zogeheten sociale koopwoningen te laten bouwen. Het instrumentarium is beperkt, maar specifieke regelingen zoals een starterslening of KoopStart van stichting OpMaat kunnen van betekenis zijn. “Agenten, leraren en zorgmedewerkers zijn van groot belang voor elke stad. Tegelijkertijd is het met name voor gezinnen met een middeninkomen bijzonder lastig in Amsterdam een geschikte woning e vinden. Helaas is dit niet makkelijk te verhelpen. Daarom hebben we onderzoek laten doen. Op basis daarvan organiseren we proefprojecten om te zien of we mensen met een gezin en een middeninkomen in de stad kunnen houden”, aldus wethouder Reinier van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling.

De maximale verkoopprijs van een sociale koopwoning is 355.000 euro, maar deze woningen zijn vaak klein en daardoor niet aantrekkelijk voor de meeste gezinnen. De proefprojecten moeten duidelijk maken of grotere woningen alsnog haalbaar zijn. Daarbij wordt KoopStart toegepast. Eerder werd dit al gedaan door gebiedsontwikkelaar AM bij de bouw van 89 appartementen in het project Geins in Amsterdam-Zuidoost. Dat leverde woningen op van 70 m2 tegen een maximale prijs van 355.000 euro, inclusief eeuwigdurend afgekocht erfpacht.

De gemeente begint twee proefprojecten, waarvan vanwege de lage woningprijzen één in Zuidoost. Naar een tweede locatie wordt nog gezocht. Volgend jaar buigt de gemeente zich nog wel over de vraag of in Amsterdam ook de starterslening mogelijk kan worden gemaakt. De ontwikkeling van sociale koopwoningen voor gezinnen met middeninkomens volgt de ambities in het Amsterdams coalitieakkoord 2022-2026. Daarin staat “dat wordt gekeken hoe de koopmarkt voor mensen toegankelijk gemaakt kan worden door sociale koop, maatschappelijk gebonden eigendom en andere financieringsvormen. En dat voorrang wordt gegeven aan leraren en andere maatschappelijke beroepen met personeelstekorten.”