Overslaan en naar de inhoud gaan
Serie artikelen over modellen voor betaalbare koop
Gezocht: betaalbare koopwoning

Veel mensen willen een koopwoning, maar de hoge prijzen vormen een onoverkomelijke drempel. In veel verkiezingsprogramma’s worden voorstellen gedaan om deze barrière te slechten. NUL20 toetst in een serie artikelen de houdbaarheid van deze en andere voorstellen. In deze aflevering aandacht voor 'sociale koop'. Dat leek eerder in 2008 een veelbelovende nieuwe categorie, maar veel betaalbare woningen leverde het tot dusver niet op.

Veel mensen willen een koopwoning, maar de hoge prijzen vormen een onoverkomelijke drempel. In veel verkiezingsprogramma’s worden voorstellen gedaan om deze barrière te slechten. Kopers krijgen een kontje met een premie, een gunstige lening of een fiscaal voordeel. Sommige ideeën komen uit de oude doos, zoals de Premie-A woning of de Koopstart-regeling. Andere zijn recenter van datum, zoals de sociale huurkoop of de BKZ-starterswoning in Zaanstad.

NUL20 toetst in een aantal afleveringen de houdbaarheid van bestaande constructies én gaat zelf op zoek naar die betaalbare koopwoning in de regio Amsterdam.
 
In deze serie verscheen:
In de eerste aflevering gaan we zelf op zoek naar een betaalbare koopwoning in de regio Amsterdam. Hoe erg is het? De stand van zaken per 1 januari 2021.
 
CDA en PvdA hebben in 2020 een motie ingediend voor een onderzoek naar het reanimeren van de premiekoopwoning? Wat wat dat ook weer en wie is daar nu mee geholpen? (26-01-2021)
 
KoopGarant en KOOPstart zijn bestaande kortingsregelingen voor starters. Wat is de huidige status van die regelingen en waarom worden ze niet vaker gebruikt? (04-02-021)
 
Dudok Wonen uit Het Gooi is binnen de corporatiewereld een buitenbeentje. "Sociale koop is voor ons even belangrijk als sociale huur”, aldus bestuurder Harro Zanting. Dudok heeft twee koopconstructies voor lagere inkomens: Koop Goedkoop en Kopen naar Wens. (17-02-2021)
 
De gemeente Zaanstad heeft een lange traditie in het aanbieden van betaalbare koopwoningen aan mensen met een smalle beurs. Onder de noemer Betaalbare Koop Zaanstad (BKZ) is een aantal koopmodellen ontwikkeld. Werken die en zijn die niet veel breder toepasbaar?
 
Het leek bij de introductie in juli 2008 een veelbelovende toevoeging op het repertoire van gemeenten: de mogelijkheid om in het bestemmingsplan de categorie ‘sociale koopwoning’ op te nemen. Daar is niet veel van terecht gekomen. Het kan nog steeds!
 
Jaco Boer