Overslaan en naar de inhoud gaan

89 appartementen in Amsterdam-Zuidoost met korting voor starters woningmarkt

Image

Gebiedsontwikkelaar AM gaat 89 appartementen in het project Geins in Amsterdam-Zuidoost verkopen met KoopStart. Met deze regeling maken AM en de gemeente Amsterdam het mogelijk om woningen aan te bieden, die ook toegankelijk zijn voor starters op de woningmarkt.
Met KoopStart kunnen de woningen voor een lagere prijs dan de marktwaarde worden aangeboden. Hierdoor kunnen appartementen van 70 m2 worden verkocht voor maximaal 355.000 euro vrij op naam, inclusief eeuwigdurend afgekocht erfpacht. AM zal deze appartementen zoveel mogelijk toewijzen aan koopstarters uit Zuidoost.

Dit is de eerste keer dat in de gemeente Amsterdam KoopStart wordt toegepast. Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw, Grond en Ontwikkeling): “De lastige marktomstandigheden vragen om slimmere manieren om koopwoningen voor Amsterdammers toegankelijk te maken. Dit project in Amsterdam-Zuidoost laat zien dat het marktpartijen daadwerkelijk lukt nieuwe mogelijkheden te vinden.” 

Het nieuwbouwproject Geins in de wijk Gaasperdam voorziet in totaal in de bouw van 134 nieuwe huizen. Het plan bestaat uit zowel grondgebonden rijwoningen en tweelaagse stadshuizen, als een mix van appartementen rondom een binnentuin. De panden worden natuur-inclusief ontworpen met waterretentie, vogelhuisvesting en groen. Het ontwerp van de woningen is van de hand van architectenbureau Inbo. De binnentuin is een creatie van Felixx. Naar verwachting start de verkoop in september 2023.

KoopStart is ontwikkeld door Stichting OpMaat. In dit geval verleent AM een ‘koperskorting’ op de getaxeerde marktwaarde. Als de eigenaar de woning wil doorverkopen, betaalt de koper deze korting terug aan de ontwikkelaar. Ook deelt AM mee in de eventuele waardestijging of -daling van de woning. De gemeente Amsterdam geeft de grond in erfpacht uit aan AM. Vervolgens geeft de ontwikkelaar de appartementen in ondererfpacht uit aan de kopers. Voor de koper heeft deze constructie geen gevolgen. De nieuwe eigenaar betaalt geen canon en het appartement is regulier financierbaar met Nationale Hypotheek Garantie.