Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadgenoot: sociaal huurakkoord moeilijk haalbaar

update 17 juni

Het sociaal huurakkoord van Aedes en de Woonbond ontmoet kritiek van buiten en binnen de sociale huursector. Minister Blok ziet als nadeel dat daarin prikkels ontbreken om scheefwonen tegen te gaan. De vereniging van institutionele beleggers IVBN ziet het akkoord totaal niet zitten. Aedes-lid Stadgenoot heeft twijfels over de haalbaarheid. Aedes en de Woonbond spraken in het akkoord af de huren de komende jaren gemiddeld met maximaal 1 procent boven inflatie te laten stijgen.

“Hoe sympathiek het ook klinkt, de vraag is of je het kunt waarmaken”, zegt bestuursvoorzitter Marien de Langen van Stadgenoot. Huurbeleid dat een gat slaat in de verdiencapaciteit zal volgens hem met iets anders moeten worden gecompenseerd. "Dan moeten de geplande investeringen wellicht worden getemperd. Dat zal ten koste gaan van de woningzoekende met een laag inkomen.” De woningcorporaties stemmen eind deze maand over het huurakkoord.

Met het akkoord kwam de brancheorganisatie tegemoet aan de onvrede over de fikse huurverhogingen van de afgelopen jaren. Corporaties hebben de huren de afgelopen jaren verhoogd om onder andere de verhuurderheffing te kunnen betalen. Aedes wil dat het kabinet die belasting opheft. “Als de verhuurderheffing blijft bestaan, dan wordt het erg moeilijk het sociaal huurakkoord uit te voeren zonder te schrappen in investeringen”, aldus De Langen. Als de huren niet worden verhoogd, dan dreigt zijn corporatie ook de afspraken met de toezichthouders niet te kunnen naleven. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) beëindigde vorig jaar het verscherpt toezicht op Stadgenoot onder de voorwaarde dat de schulden nog verder worden verlaagd.

Aedes en de Woonbond willen de jaarlijkse huurstijging beperken en de huurprijs sterker koppelen aan de kwaliteit van de woning. Huurverhoging is dan niet meer afhankelijk van het inkomen van de huurder. Oproep aan het kabinet is daarbij de verhuurdersheffing af te schaffen en niet te morrelen aan de huurtoeslag. Het akkoord is volgens Ronald Paping, directeur van de Woonbond "een goede stap om de enorme huurstijgingen van de afgelopen jaren in te dammen."