-
Het kabinet wil de nieuwe huurregels alweer aanpassen om de verhuur van woningen financieel aantrekkelijker te maken. Is het kabinet niet wat snel om alweer in te grijpen in de huursector? Netto groeit het aantal huurwoningen nog altijd. En helpt deze maatregel wel om het beoogde doel, meer middenhuurwoningen te behouden, dichterbij te brengen?
Achtergrondartikel
-
D66 wil dat mensen met een hoger inkomen ook meer betalen voor hun sociale huurwoning. Dat schrijft Kamerlid Hans Vijlbrief in het dinsdag gepresenteerde allesomvattende woonplan. Er wonen inmiddels in totaal 350.000 huishoudens met een hoger inkomen in een sociale huurwoning; meer dan in de provincie Friesland wonen. “Het gaat dus om een op de zes sociale huurders die met hun huidige inkomen niet meer in aanmerking zouden komen voor een sociale huurwoning”, aldus Vrijbrief. D66 wil dat… meer Nieuwsartikel
-
Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) heeft met verbazing kennisgenomen van het kabinetsvoornemen om de huren voor sociale huurwoningen voor een periode van twee jaar te bevriezen. Het herhaaldelijk ingrijpen van de politiek op de ontwikkeling van de huur zet de beschikbaarheid van geborgde leningen voor woningcorporaties onder druk, aldus de voor corporaties essentiële borger van leningen.
Nieuwsartikel
-
D66 draagt de Haagse oud-politicus Steven van Weyenberg voor als nieuwe wethouder Wonen en Stedelijke Ontwikkeling in Amsterdam, zo heeft de partij bekendgemaakt. Hij is de opvolger van Reinier van Dantzig, die vorige maand aftrad vanwege gezondheidsproblemen. ‘Van Weyenberg als vervanger van Van Dantzig is een geweldige uitkomst’, aldus D66-fractievoorzitter Rob Hofland. ‘Het vertrek van Reinier was een enorm verlies. Woningbouw is voor Amsterdam van levensbelang. Daarom zochten we een… meer Nieuwsartikel
-
Het wegvallen van inkomsten van woningcorporaties door bevriezing van de huren in de sociale sector in 2025 en 2026 wordt door het kabinet gecompenseerd met een extra investering van ruim 1 miljard euro, zo blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Voorjaarsnota 2025. In 2026 kan minister Keijzer van Volkshuisvesting 270 miljoen euro extra investeren in de sociale huur en voor de jaren 2027 en 2028 komt twee keer 405 miljoen euro beschikbaar.
Nieuwsartikel
-
De huren in de sociale huursector worden dit en volgend jaar bevroren, zo hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in de onderhandelingen over de Voorjaarsnota. PVV-leider Geert Wilders reageert op X enthousiast. “Erg blij en trots dat de huurstijging voor de sociale huurwoningen voor 2025 en 2026 niet doorgaat en dus worden bevroren.” Bovendien wordt, aldus Wilders, de huurtoeslag als instrument gebruikt om lage inkomens te compenseren voor de stijgende kosten van levensonderhoud.
Nieuwsartikel
-
Aedes waarschuwt voor het bevriezen van de huren. Als de initiatiefwet van PvdA/GroenLinks om nog dit jaar de huur te bevriezen wordt aangenomen of als de coalitie in de Voorjaarsnota kiest voor beperking van toekomstige huurverhogingen, dan vallen volgens de brancheorganisatie investeringen in nieuwbouw en verduurzaming stil.
Nieuwsartikel
-
De eenmalige huurverlaging in 2023 heeft slechts beperkt effect gehad op huurders en zorgde voor minder investeringsruimte van woningcorporaties om nieuwe woningen te bouwen, zo blijkt uit de evaluatie van de Wet eenmalige huurverlaging. De huurinkomsten voor woningcorporaties daalden op jaarbasis met bijna 400 miljoen euro en de leencapaciteit nam met 8,3 miljard euro af. De 595.000 huishoudens van wie de huur van hun corporatiewoning in 2023 verlaagd werd naar 575,03 euro per maand,… meer Nieuwsartikel
-
Minister Keijzer van Volkshuisvesting komt particuliere verhuurders in Amsterdam en andere stedelijke gebieden tegemoet. Zij mogen, als het aan de minister ligt, vanaf volgend jaar een aanmerkelijk hogere huur vragen voor een woning in het middensegment. Keijzer hoopt zo met name kleine particuliere beleggers ertoe te verleiden af te zien van verkoop van huurwoningen.
Nieuwsartikel
-
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft een aantal forse bezwaren bij het initiatiefvoorstel voor een noodwet om de huren per 1 juli 2025 te bevriezen. De Raad van State vindt dat het wetsvoorstel, dat zowel ingrijpt in woningmarkt- als inkomensbeleid, onduidelijk en onvoldoende onderbouwd is. En dat acht de rechter wel nodig voor een wet die ook ingrijpt in de eigendomsrechten van eigenaren van huurwoningen.
Nieuwsartikel
-
De Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY) en de woningbouwcorporatie zijn het niet eens geworden over de jaarlijkse huurverhoging. Ymere verhoogt de huren per 1 juli 2025 met gemiddeld 4,4 procent en dat is meer dan de inflatie. De
Nieuwsartikel
-
De Amsterdamse woningcorporaties harmoniseren de regels voor woningruil. Bedoeling is dat het in de praktijk veel makkelijker wordt om twee huishoudens van corporatiewoning te laten ruilen. Regelmatig krijgen corporaties verzoeken om woningruil, maar door ingewikkelde regels lukt het vaak niet om die ruil ook echt te realiseren.
Nieuwsartikel
-
De gemeente Amsterdam wil statushouders toch voorrang geven op een sociale huurwoning. Wethouder Zita Pels van Volkshuisvesting laat uitzoeken op welke manier dat zou kunnen. De gemeente gaat daarmee in tegen het voorstel van het kabinet-Schoof om mensen die recht hebben op verblijf in Nederland simpelweg jarenlang te laten wachten op een betaalbare huurwoning.
Nieuwsartikel
-
De Huurcommissie heeft afgelopen maandag afgerekend met een zogeheten shortstaycontract voor de verhuur van een woning. Dat schrijft Het Parool vandaag. De krant schreef al eerder over woningen die werden verhuurd als 'hotelvoorzieningen' om de nieuwe huurwetgeving te omzeilen. Verhuurders kunnen woningen op die manier toch voor kortere perioden en hogere prijzen verhuren.
Nieuwsartikel
-
Woningcorporatie Ymere verhuurt de 104 ruime vierkamerwoningen in de Ingelandenflat in Weesp niet meer met voorrang aan 55-plussers. Ze komen voortaan beschikbaar voor kleine gezinnen. De 24 kleinere twee- en driekamerwoningen in de flat behouden wel de status van seniorenwoning, zo heeft de woningcorporatie besloten.
Nieuwsartikel
-
De huurstijgingen van 2025 zijn de meeste Nederlanders toch te gortig, blijkt uit het onderzoek dat de Woonbond liet uitvoeren. Zeventig procent van de kiezers vindt dat de Tweede Kamer de maximale huurverhoging van 5 procent voor sociale huur moet voorkomen en ervoor moet zorgen dat huren nooit harder kunnen stijgen dan de inflatie. En dat geldt ook voor het merendeel van de achterban van de coalitiepartijen.
Nieuwsartikel
-
Woningbelegger Vesteda kiest ervoor om bij de huurverhoging per 1 juli 2025 geen onderscheid te maken tussen de sociale, midden- of vrije huursector. Voor alle drie sectoren gaat Vesteda uit van het maximale percentage voor de vrije huursector: 4,1%. Dit is lager dan eerder gemaakte afspraken voor de sociale huursector (5%) en middenhuur (7,7%).
Nieuwsartikel
-
Huurders in de vrije sector mogen in 2025 maximaal 4,1 procent huurverhoging krijgen. In de middenhuur ligt dit maximum vanaf 1 januari 2025 op 7,7 procent en in de sociale huur vanaf 1 juli 2025 op 5,0 procent.
Nieuwsartikel
-
De manier waarop institutionele woningbeleggers als Amvest, ASR, Bouwinvest, CBRE en Vesteda jaarlijks de huren in de vrije sector verhogen is niet direct in strijd met Europese regels voor consumentenbescherming, oordeelt de Hoge Raad. Een standaardhuurverhoging van bijvoorbeeld drie procent bovenop inflatie kan niet als oneerlijk worden bestempeld.
Nieuwsartikel
-
Gemeenten hebben met de nieuwe Wet goed verhuurderschap sinds vorig jaar meer middelen om malafide huisjesmelkers aan te pakken. Volgens huurdersorganisaties en gemeentekoepel VNG wordt de uitvoering van de wet door gemeenten serieus opgepakt. Maar soms worstelen ze nog wel met de handhaving en voorlichting van huurders.
Achtergrondartikel
-
Hoewel het een jaarlijkse aanpassing betreft, gaat de huisvestingsverordening van Amsterdam gaat per 1 januari 2025 flink op de schop. Zo wordt de vergunningplicht voor middeldure huurwoningen van kracht, worden de regels voor woningdelen met drie personen en hospitaverhuur versoepeld, boetes verlaagd en passendheidscriteria en voorrangsregels aangepast. De nieuwe verordening wordt 20 november voorgelegd aan de raadscommissie.
Nieuwsartikel
-
De meeste Amsterdamse huishoudens wonen fysiek of financieel passend of ruim. Zo'n 9 procent woont te klein, 17 procent te duur en 1 procent zowel te krap als te duur. Vooral jongere huishoudens (18-38 jaar) en bewoners van particuliere huurwoningen wonen relatief vaak te duur. Aan de andere kant woont één vijfde van de huishoudens zowel groot als relatief goedkoop, waarvan de helft eigenaar-bewoner is, en ook vaak ouder. Dit staat in nieuw onderzoek van de gemeentelijke afdeling Onderzoek… meer Nieuwsartikel
-
De Tweede Kamer heeft ingestemd met twee nieuwe wetten die de huurtoeslag minder complex moeten maken. Ook kunnen meer huurders een beroep gaan doen op de huurtoeslag. Het overgrote deel van ontvangers gaat er door de wijzigingen op vooruit. De maatregelen staan in de wetsvoorstellen ‘Vereenvoudiging van de huurtoeslag’ en ‘Huurtoeslag ter verbetering van de koopkracht en vereenvoudiging van de regeling’. De overheid maakt in 2025 voor de vereenvoudiging en verbetering van de huurtoeslag 215… meer Nieuwsartikel
-
Een nieuwe 'limitatieve lijst' moet verhuurders en huurders duidelijkheid geven wat wel en niet aan servicekosten in rekening mag worden gebracht. Dat is de kern van een wetswijziging die minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) naar de Kamer heeft gestuurd. Kosten voor het gebruik van een fitnessruimte zijn bijvoorbeeld geen servicekosten.
Nieuwsartikel
-
De huurdersorganisaties van Ymere, Stadgenoot en de Alliantie Amsterdam, bewonersvereniging De Samenwerking en zeven andere organisaties van huurders zijn mordicus tegen opnieuw een enorme huurverhoging. In een open brief namens vierhonderdduizend huurders aan minister Keijzer en de Tweede Kamer verklaren zij dat ‘een huurexplosie onacceptabel is’. Afgelopen juli werd de sector al geconfronteerd met de grootste huurstijging in dertig jaar.
Nieuwsartikel