Overslaan en naar de inhoud gaan

HUURBELEID

  • De Woonbond bood gisteren namens een aantal jongerenorganisaties een petitie aan in de Tweede Kamer. Doel van de protestactie: Kamerleden overtuigen van het belang van de wet Betaalbare Huur. Met die wet wil demissionair woonminister Hugo de Jonge de huren van meer woningen reguleren, zodat die toegankelijker wordt voor mensen met een lager of middeninkomen. De Woonbond ‘gelooft in die wet', aldus Suzanna Lividikou van de huurdersorganisatie. Al vindt de bond dat de regulering niet ver genoeg… meer
    Nieuwsartikel

  • Vesteda kondigt aan dat de huurverhoging per 1 juli beperkt blijft tot 4 procent. Als eerste grote institutionele verhuurder maakt Vesteda daarmee zijn huurbeleid voor dit jaar bekend. Het demissionaire kabinet werkt momenteel aan een wetswijziging die voor een huurverhoging van 6,8 procent voor de vrije en 5,8 voor de sociale huursector mogelijk maakt.
    Nieuwsartikel

  • De huurreguleringsplannen van minister Hugo de Jonge zijn onder druk van beleggers dermate aangepast dat alleen kleine nieuwbouwappartementen nog onder de gereguleerde middenhuur vallen. Dat stelt de Woonbond op basis van eigen doorrekeningen van de ‘Wet Betaalbare Huur’. De Bond pleit voor aanscherping van de uitgangspunten.
    Nieuwsartikel

  • Stringente huurregulering schaadt het bedrijfsmodel van woningcorporaties en is daardoor op de lange termijn niet houdbaar gezien de grote uitdagingen waar zij voor staan. Dit concludeert een interdepartementale werkgroep in de ‘Tussenrapportage IBO woningbouw en grond’. Volgens het rapport is het effectiever om de koopkracht van huurders te beschermen via huurtoeslag dan via huurprijsbeperking.
    Nieuwsartikel

  • De wijze waarop vastgoedbeleggers jaarlijks hun huren optrekken, lijkt lang niet altijd rechtmatig te zijn. Volgens meerdere rechtelijke uitspraken baseren verhuurders zich op een oneerlijk 'huurprijswijzigingsbeding', waardoor duizenden huurders jarenlang mogelijk te veel hebben betaald. De aanpak van de verhuurders zou in strijd zijn met Europese regelgeving die al sinds 1993 van kracht is.
    Nieuwsartikel

  • Vanaf april is het afgelopen met StudentenWoningWeb. Lieven de Key en Ymere gaan hun studentenwoningen aanbieden via twee andere platformen. Het aanbod van Lieven de Key komt op het eigen nieuwe platform studentenwoning.mijndak.nl. Ymere stapt over naar ROOM.nl, het platform dat door de landelijke studentenhuisvester DUWO wordt gebruikt. Stadgenoot en Pré Wonen, die op kleine schaal gebruikmaakten van StudentenWoningWeb, stoppen met het aanbieden van studentenwoningen.
    Nieuwsartikel

  • Voor woningcorporaties zijn de afspraken over de bouwopgave tot en met 2030 niet haalbaar op dit moment. Dit constateert de Autoriteit woningcorporaties (Aw) in de ‘Staat van de corporatiesector’. De Aw pleit bij het Rijk voor meer betaalbare bouwgrond en vraagt om meer aandacht voor het huurprijsbeleid.
    Nieuwsartikel

  • Lokale Amsterdamse bewonersorganisaties zetten hun acties voort tegen de verkoop van sociale huurwoningen. Huurdersbelang Zuid organiseert een reeks 'flitsacties' tegen aangekondigde verkopen van Stadgenoot, de Alliantie en Lieven de Key. Volgens de actiegroep Niet te Koop gaat het om verkopen die in strijd zijn met de nieuwe verkoopafspraken in de Prestatieafspraken 2024-2027.
    Nieuwsartikel

  • Mochten particuliere beleggers nog hun hoop hebben gevestigd op het nieuwe rechtse blok om het wetsvoorstel Betaalbare Huur controversieel te verklaren, dan bleek die hoop ijdel. Alleen VVD en BBB kozen daarvoor. Een ruime meerderheid, inclusief PVV en NSC, koos voor behandeling van het wetsvoorstel dat minister De Jonge deze week indiende. De behandeling start bovendien al eind deze maand met een schriftelijke ronde.
    Nieuwsartikel

  • Minister De Jonge zond op 6 februari zijn lang verwachte huurwet naar de Tweede Kamer. De reacties uit de sector zijn redelijk voorspelbaar. Huurdersorganisaties vinden dat minister De Jonge teveel tegemoet is gekomen aan wensen van beleggers. Investeerders in huurwoningen vinden juist verdere aanpassingen nodig om de bouw van huurwoningen voor middeninkomens aantrekkelijk te maken. Wat eigenlijk niemand wil is verder uitstel. Zowel verhuurders, gemeenten, woningzoekenden als huurders… meer
    Nieuwsartikel

  • De kogel is door de kerk. Demissionair minister Hugo de Jonge van BZK heeft vandaag het wetsvoorstel Betaalbare huur naar de Tweede Kamer gezonden. De Jonge wil daarmee de hoge huren in het vrije huursector aan banden leggen en de positie van huurders versterken. Om te voorkomen dat de nieuwbouw stagneert en zich te verzekeren van politieke steun heeft hij het eerdere wetsvoorstel op enkele punten aangepast. Die wijzigingen werden al eerder bekend.
    Nieuwsartikel

  • Het grootschalige gebruik van huurcontracten voor een of twee jaar behoort binnenkort tot het verleden. Maar de lijst met uitzonderingen daarop is gegroeid, zo blijkt uit de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die demissionair minister Hugo de Jonge naar beide Kamers heeft gestuurd. Zowel de wet Vaste Huurcontracten als de nu bekendgemaakte AMvB worden naar verwachting op 1 juli 2024 van kracht.  Daarmee krijgen huurders weer dezelfde zekerheden als voor 2015, de invoering van de… meer
    Nieuwsartikel

  • Het Parool werpt de vraag op waar de gemeentelijke focus op de bouw van middenhuurwoningen in Amsterdam is gebleven. Directe aanleiding is de presentatie van het 'onderhandelingsakkoord' tussen gemeenten, corporaties en huurderkoepels voor de komende vier jaar. In deze prestatieafspraken staan weinig concrete doelstellingen voor het vergroten van het aanbod voor middengroepen.
    Nieuwsartikel

  • De huurstijgingen in de vrije sector blijven de komende jaren gemaximeerd, maar kunnen toch fors uitpakken. Het demissionaire kabinet ondersteunt het voorstel van minister De Jonge om de jaarlijkse huurverhogingen in de vrije sector nog eens drie jaar aan een maximum te binden. Het wetsvoorstel dat nu naar de Raad van State is gestuurd, houdt in dat de maximaal toegestane huurverhoging gelijk wordt aan de gemiddelde CAO-loonontwikkeling plus 1 procent. Oftewel: 7,1 procent.
    Nieuwsartikel

  • Het eerste nummer van NUL20 kwam uit in maart 2002. In de twee decennia daaropvolgend is de regio ingrijpend veranderd. We laten de ontwikkeling zien aan de hand van een aantal grafieken.
    Achtergrondartikel

  • Het eerste nummer van NUL20 kwam uit in maart 2002. In de twee decennia daaropvolgend is de stad ingrijpend veranderd. We laten de ontwikkeling zien aan de hand van een aantal grafieken.
    Achtergrondartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties en de gemeente zijn het eens geworden over een eenduidige aanpak van vocht en schimmel in corporatiewoningen. Na een melding is het streven dat binnen twee weken een vakman langskomt. Vervolgens start er een stappenplan. De corporaties gaan ook structureel achteraf controleren of de maatregelen hebben geholpen. Dit nieuwe 'schimmel-offensief' werd in mei aangekondigd en gaat met onmiddellijke ingang in.
    Nieuwsartikel

  • Een vast huurcontract wordt in 2024 weer de norm. Ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met het initiatiefvoorstel daarover van PvdA en ChristenUnie. Daarmee krijgen huurders weer dezelfde zekerheden als voor 2015, de invoering van de Wet Doorstroming Huurmarkt door toenmalig minister Stef Blok. Het wetsvoorstel regelt dat de toen geïntroduceerde algemene huurovereenkomsten voor bepaalde tijd verdwijnen. Het grootschalige gebruik van huurcontracten voor een of twee jaar hoort daarmee tot het… meer
    Nieuwsartikel

  • De huurprijzen zijn in de afgelopen 30 jaar harder gestegen dan de inflatie. Terwijl huiseigenaren juist een steeds kleiner deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten is dat bij huurders toegenomen. De Woonbond brengt deze op zich bekende feiten nog eens onder de aandacht aan de vooravond van de verkiezingen. 
    Nieuwsartikel

  • De Wet Betaalbare Huur wordt een half jaar uitgesteld en aangepast. De beoogde invoeringsdatum verschuift van 1 januari naar 1 juli 2024. Het kabinet blijft van plan om middenhuur te reguleren, maar het effect van de zogeheten WOZ-cap wordt verzwakt. Het aangepaste wetsvoorstel moet het voor investeerders ook aantrekkelijker maken om te blijven investeren in middenhuurwoningen. Om de nieuwbouw te stimuleren wordt de aangekondigde 'opslag' op de maximale huur voor nieuwbouwwoningen… meer
    Nieuwsartikel

  • In de overspannen Amsterdamse woonsector bestaan veel voorrangsregelingen voor huurwoningen. Een daarvan is die voor bepaalde beroepsgroepen. In 2022 kregen zo 204 leraren, verpleegkundigen en politieagenten een woning. Amsterdam is daar in 2020 mee gestart, na eerdere pilots. In die drie jaar kregen 561 kandidaten met voorrang een woning toegewezen. Amsterdam had eerder al besloten met deze aanpak door te gaan. Inmiddels werken naast corporaties ook commerciële verhuurders mee. Maar het… meer
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam controleert niet sluitend alle voorwaarden die aan bouwers van middeldure huurwoningen zijn gesteld. De gemeente houdt vooral afspraken bij die vanaf 2017 zijn gemaakt. Bij huurwoningen die eerder zijn aanbesteed is dat minder duidelijk. Dat constateert de Rekenkamer van de Metropoolregio Amsterdam in het rapport 'Behoud betaalbare huurwoningen'. De Rekenkamer vindt dat er een sluitender handhavingsbeleid moet komen. Het college neemt het advies over.  
    Nieuwsartikel

  • De Stichting Fair Huur daagt de staat voor de rechter vanwege de in mei 2022 ingevoerde 'WOZ-cap', een aanpassing van woningwaarderingssysteem (WWS). In gebieden met hoge woningprijzen kan die maatregel leiden tot aanzienlijk lagere huren bij nieuwe verhuringen. Volgens de vastgoedbeleggers is deze maatregel in strijd met het eigendomsrecht. De stichting zegt zo'n vierhonderd particuliere beleggers te vertegenwoordigen die samen minstens 10.000 huizen verhuren, zo meldt het FD. De krant… meer
    Nieuwsartikel

  • Jongvolwassenen die wees worden hoeven de ouderlijke sociale huurwoning niet uit. Dat regelt een initiatiefwet die op 5 oktober veel steun kreeg in de Tweede Kamer. De Woonbond en Aedes vinden dat een eventuele wet ook voor particuliere huurders zou moeten gelden. Die rechtsongelijkheid voor huurders is volgens hen onnodig.
    Nieuwsartikel

  • De huur van een sociale huurwoning dreigt volgend jaar fors duurder te worden. De verhoging per 1 juli volgend jaar kan oplopen tot 5,3 procent. Zo meldt demissionair minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
    Nieuwsartikel