Het ministerie van Volkshuisvesting probeert een einde te maken aan de winstbelasting voor woningcorporaties. Dan houden zij meer geld over voor de bouw van nieuwe woningen en verduurzaming van bestaand bezit, zo meldt RTL Nieuws. Bedoeling is om de winstbelasting geleidelijk aan af te bouwen.
In de Voorjaarsnota kondigden PVV, VVD, BBB en NSC onverwacht aan de huren in de sociale sector de komende twee jaar niet te verhogen. Deze huurbevriezing betekent een aanslag op de huurinkomsten en beperkt de investeringskracht van corporaties drastisch; zeker 140 corporaties ontkomen niet aan het schrappen van bouwplannen.
Keijzer zoekt naar manieren om corporaties te compenseren voor de gemiste inkomsten. Dat de corporatiesector vennootschapsbelasting (winstbelasting) moet betalen, terwijl ze geen winst maken, is de woningcorporaties al jaren een doorn in het oog. Keijzer probeert het afschaffen van de Vennootschapsbelasting definitief voor elkaar te krijgen in de 'augustus besluitvorming', het overleg tussen de ministers over de begroting in aanloop naar Prinsjesdag. Het schrappen van de winstbelasting is een koerswijziging. Eerder dit jaar liet Keijzer in antwoord op Kamervragen nog weten dat de corporaties genoeg vet op de botten hebben om winstbelasting te betalen, al was toen nog geen sprake van tijdelijke huurbevriezing.
Het wetsvoorstel dat de uitwerking van de huurbevriezing regelt komt volgens Haagse bronnen komende vrijdag aan de orde in de ministerraad. Daarin staat ook dat de huurbevriezing niet zal gelden voor scheefwoners, mensen die een te hoog inkomen hebben voor de sociale huurwoning die zij bewonen. Dit zijn ongeveer 150.000 huishoudens. Ook zullen huurders van sociale huurwoningen in particuliere handen niet in aanmerking komen voor huurbevriezing.