Overslaan en naar de inhoud gaan

AFWC

  • In het regeerprogramma zijn ingrijpende maatregelen opgenomen die volgens dit kabinet tot het strengste asielsysteem in jaren moeten leiden. De Amsterdamse corporaties hebben grote bedenkingen bij de voorgestelde wetswijziging die inzet op een verbod op voorrang voor statushouders bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Beleidsadviseur Lars Hartmans van de AFWC voorziet een enorme extra druk op de asielzoekerscentra en een vastlopende uitstroom van statushouders uit AZC’s.
    Nieuwsartikel

  • De Nederlandse woningcorporaties voeren hun productie op. In de eerste helft van 2024 zijn er ruim 8,2 duizend nieuwbouwwoningen van woningcorporaties bijgekomen, een kwart van de totale woningproductie. Ten opzichte van de eerste helft van 2023 steeg het aantal opgeleverde corporatiewoningen met bijna tweeduizend. Maar ze zijn nog ver verwijderd van de Nationale Prestatieafspraken opgenomen ambitie om de woningproductie te verdubbelen. In de MRA werden 1.644 sociale huurwoningen opgeleverd. De… meer
    Achtergrondartikel

  • De woningcorporaties voeren hun productie op. In de eerste helft van 2024 zijn er ruim 8,2 duizend nieuwbouwwoningen van corporaties bijgekomen, een kwart van de totale woningproductie. Ten opzichte van de eerste helft van 2023 steeg het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen van corporaties met bijna tweeduizend. Dit blijkt uit CBS-onderzoek.
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporaties in de Metropoolregio Amsterdam negeren de oproep van de Woonbond om zittende huurders met een woning in het middensegment in aanmerking te laten komen voor een huurverlaging. Zij kiezen voor een formele opstelling. Volgens de wet zijn zij pas bij nieuwe huurcontracten verplicht een huuraanpassing door te voeren.
    Achtergrondartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties, gemeente en huurderskoepels hebben de Monitor samenwerkingsafspraken 2020 t/m 2023 gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de corporaties vrijwel alle doelen hebben behaald. Alleen de nieuwbouwproductie bleef achter, waardoor ook de gewenste groei van de sociale voorraad achter bleef bij de doelstelling. Op duurzaamheidsvlak is soms bijna dubbel zoveel resultaat geboekt als was afgesproken.
    Nieuwsartikel

  • De systematiek van de jaarlijkse huurverhoging in de sociale huursector moet worden aangepast. Dat stelt de Woonbond in een oproep aan minister Mona Keijzer. De Woonbond wil dat de jaarlijkse verhoging in de sociale huursector wordt gebaseerd op het inflatiecijfer óf de gemiddelde loonstijging. En dan wel de laagste van die twee. Nu wordt de maximale huurverhoging in de sociale huursector begrensd door de gemiddelde loonstijging en die ligt deze jaren flink boven de inflatie. Dat leidde in 2024… meer
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporaties verkopen steeds minder woningen. In 2023 verkochten zij landelijk in totaal 6.418 woningen, een daling van ruim vijfhonderd woningen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoekers van het Kadaster, zoals eerder deze week gepubliceerd in het economenvakblad ESB. De cijfers bevestigen een al langer lopende trend. Negen jaar geleden gingen er nog 26.000 corporatiewoningen over de toonbank.
    Nieuwsartikel

  • De huren van woningen van woningcorporaties zijn op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog gegaan, iets onder de wettelijk toegestane gemiddelde huurverhoging van 5,3 procent. Dit blijkt uit een enquête van Aedes onder 161 woningcorporaties. De huren gaan daarmee gemiddeld 0,2 procent minder omhoog dan als maximum is vastgelegd in de Nationale Prestatiafspraken. De gemiddelde huur van een corporatiewoning was eind vorig jaar 582 euro per maand. 
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam trekt 4 miljoen euro uit om ruim 2.000 huishoudens met een warmtenet-aansluiting te helpen om hun energierekening te betalen. De regeling loopt tot en met 2032. Bovenop dit bedrag leggen ook de corporaties een nog onbekend 'fors bedrag' op tafel om bewoners tegemoet te komen. Bewoners met een contract bij Westpoort Warmte of Vattenfall die in aanmerking komen voor de vergoedingsregeling, krijgen binnen enkele weken bericht van hun woningcorporatie en de gemeente. De hoogte van… meer
    Nieuwsartikel

  • De sociale huurvoorraad van de Amsterdamse woningcorporaties groeide in 2023 met 652 woningen. De bescheiden groei voorkwam niet dat het aandeel betaalbare huurwoningen in de hoofdstad wederom afnam. Ook vonden minder huishoudens in 2023 een sociale huurwoning via WoningNet: 7.651 tegenover 8.482 in 2022. Zo blijkt uit het Jaarbericht 2024 van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties, Vattenfall en de gemeente doen vandaag een gezamenlijk oproep aan Tweede Kamer om de uitrol van het warmtenet in Amsterdam te redden: "Bied zekerheid over de warmtetarieven voor de inwoners en financiële zekerheid voor de warmtebedrijven en de woningcorporaties." Het Rijk moet kortom met geld en wetgeving over de brug komen.
    Nieuwsartikel

  • In 2023 kwamen er 637 corporatiewoningen vrij vanwege een vorm van woonfraude. Daarmee is één op de twaalf opnieuw verhuurde Amsterdamse corporatiewoningen te danken aan de inzet van woonfraudeteams. Het aantal vrijgemaakte woningen nam iets ten opzichte van 2022 (586) en kwam iets lager uit dan het jaar daarvoor (654). Het grootste deel van de opgespoorde woonfraude betreft illegale onderhuur.
    Nieuwsartikel

  • De "indringende gesprekken" tussen de gemeente, woningcorporaties en Vattenfall om een oplossing te vinden voor de kostenstijging van een warmtenet-aansluiting zijn mislukt. De aankondiging van de spoedwet door minister Jetten zorgde paradoxaal genoeg voor extra complicaties. De geplande uitrol van het hoofdstedelijke warmtenet staat hiermee op losse schroeven, al gaat de aanleg in Braak & Bosch (Nieuw-West) en in de K-torens (K-buurt in Zuidoost) wel door.
    Nieuwsartikel

  • Minister Jetten wil met een spoedwet voorkomen dat de overschakeling van gas naar stadsverwarming vastloopt omdat het voor afnemers duurder uitpakt. Hij wil met het wetje vooral de stijging van met name de vaste kosten inperken, maar dat kan op zijn vroegst vanaf 2025.
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties stoppen met het aansluiten van woningen op stadsverwarming. "We drukken voorlopig op de pauzeknop", aldus Anne-Jo Visser, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). Dat besluit is direct gevolg van de forse tariefsverhoging die Vattenfall per 1 januari invoerde. Corporaties kunnen daardoor hun toezegging niet meer waarmaken dat de overschakeling van gas naar stadswarmte niet duurder uitpakt.
    Nieuwsartikel

  • De Gemeente Amsterdam, de Amsterdamse woningcorporaties en de Federatie van Amsterdamse Huurderskoepels ondertekenden 14 maart de nieuwe prestatieafspraken voor 2024-2027: Samen werken aan de volkshuisvesting.
    Nieuwsartikel

  • Ruim een jaar geleden veranderde in de WoningNet-regio Amsterdam het systeem om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. De slaagkans van woningzoekenden wordt niet meer bepaald door enkel de inschrijfduur maar door het aantal verzamelde punten. De bevindingen na ruim een jaar? Veel meer mensen zoeken actief op WoningNet én de meeste verzoeken voor situatiepunten worden afgewezen. Het is nog onduidelijk in welke mate jongeren met een tijdelijk contract profiteren van de startpunten.
    Nieuwsartikel

  • De gemeenteraad van Amsterdam legt wethouder Reinier van Dantzig van stedelijke ontwikkeling, woningbouw en volkshuisvesting geen strobreed in de weg. Om groei van de hoofdstedelijke sociale woningvoorraad veilig te stellen, mogen de Amsterdamse corporaties de komende vier jaar meer dan drieduizend sociale huurwoningen verkopen.
    Nieuwsartikel

  • Kunnen woningcorporaties geen woningen opkopen nu beleggers van plan lijken om woningen van de hand te doen. De Telegraaf besteedde dit weekend aandacht aan deze vraag. Dit na een voorzet van het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA). Deed de veelgeprezen PvdA-wethouder Jan Schaefer vanaf eind jaren zeventig niet namelijk precies dat?
    Nieuwsartikel

  • Het maatschappelijke verlangen om de bestaande corporatievoorraad te beschermen heeft het afgelegd tegen de politieke wens zoveel mogelijk nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Zo concludeerden leden van de PvdA donderdag tijdens een debatavond over de eerder deze week gepubliceerde Prestatieafspraken. Zij zijn op zijn allerzachtst gezegd niet blij met de mogelijke verkoop van ruim drieduizend corporatiewoningen de komende vier jaar.
    Nieuwsartikel

  • Het Parool werpt de vraag op waar de gemeentelijke focus op de bouw van middenhuurwoningen in Amsterdam is gebleven. Directe aanleiding is de presentatie van het 'onderhandelingsakkoord' tussen gemeenten, corporaties en huurderkoepels voor de komende vier jaar. In deze prestatieafspraken staan weinig concrete doelstellingen voor het vergroten van het aanbod voor middengroepen.
    Nieuwsartikel

  • In museum ‘t Schip ontving Anisha Jagernath op 23 januari de derde Jeroen van der Veer Scriptieprijs voor haar masterscriptie Mixed-ownership complex(ity). Met als onderwerp de uitdagingen voor verduurzaming en energiekosten in gemengde vve's.  Zij deed dit onderzoek als sluitstuk op haar masterstudie Sustainability and Planning aan de Rijksuniversiteit Groningen.
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties, de gemeente Amsterdam en de huurderskoepels hebben nieuwe afspraken gemaakt over de toekomst van de corporatiewoningen in Amsterdam. In de komende vier jaar is er extra aandacht voor verduurzaming van de bestaande voorraad, komen er opnieuw duizenden sociale huurwoningen bij en wordt in negen gebieden in de stad de verkoop van sociale huurwoningen aan banden gelegd.
    Nieuwsartikel

  • Bewoners van Amsterdamse sociale huurwoningen zijn niet happig om over te stappen naar een warmtenet. Onzekerheid over toekomstige tarieven van monopolist Vattenfall is een van de redenen. Corporaties stellen daarom hun verwachtingen bij. Het plan van de gemeente Amsterdam om de hoofdstad in 2040 aardgasvrij te hebben staat daarmee op losse schroeven. Dat is de conclusie van een analyse van NRC naar de praktijk van de warmtetransitie. "Eerlijk is eerlijk.
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam telt circa 23.000 Verenigingen van Eigenaren (vve’s). Ook die moeten verduurzamen. Een ongelofelijk ingewikkelde opgave en een enorme verantwoordelijkheid voor de vve-besturen. Bij gemengde vve's met eigenaar-bewoners en huurders is het extra ingewikkeld, want het zijn de eigenaren die uiteindelijk beslissen. In Pakhuis de Zwijger werden de grootste uitdagingen geïnventariseerd en gezocht naar mogelijke oplossingen.
    Achtergrondartikel