Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkelaar Vorm zit in de maag met dure bouwgrond ten zuiden van Amstelveen

Image

Vorm heeft geprobeerd om een eigen woningbouwproject in Amstelveen te stoppen door zelf bezwaar aan te tekenen en de gemeente te vragen de vergunning in te trekken. Dat concludeert Cobouw in een uitgebreide reconstructie van het project De Scheg Oost. Zo zou Vorm willen voorkomen dat er ruim 14 miljoen euro moet worden afgerekend voor de grond.

De verkoop van nieuwbouwwoningen is vorig jaar ingestort. Alle ontwikkelaars met projecten met veel koopwoningen zijn daardoor genoodzaakt hun plannen te heroverwegen: herontwikkelen, vertragen of stopzetten? Financiers stappen namelijk pas in als zo'n 70 procent van de woningen is voorverkocht. Als de ontwikkelaar de grond duur heeft aangekocht of daarvoor afspraken zijn gemaakt, dreigt een forse financiële strop. Dat hangt de Rotterdamse bouwer Vorm boven het hoofd nu de verkoop van de dure eengezinswoningen niet van de grond is gekomen.

De Scheg

De Scheg is de laatste grote uitbreidingswijk van Amstelveen, ten zuiden van de huidige Westwijk, met drie deelgebieden. Voor deelgebied Oost had Vorm een plan ontwikkeld met 172 woningen, waarvan 95 dure eengezinswoningen met prijzen van ruim 7 ton tot bijna een miljoen. Die woningen blijken in de huidige markt onverkoopbaar. Althans, slechts een kleine 13 procent is vorig jaar verkocht. 

Vorm wil van het project af. In april heeft het bedrijf de gemeente laten weten de bouwvergunning in te willen leveren. Dat is een unieke situatie, aldus Cobouw. Bij ongunstige marktomstandigheden wordt er meestal voor gekozen bouwplannen uit te stellen. Dat Vorm van de vergunning af wil heeft volgens het vakblad voor de bouw alles te maken met financiële afspraken over de afname van de grond. Als de omgevingsvergunning definitief wordt, moet de ontwikkelaar aan de grondeigenaar namelijk direct tweederde van de overeengekomen 22 miljoen euro betalen aan de huidige grondeigenaar.

Cobouw onthult dat Vorm zelfs heeft geprobeerd de verstrekking van de definitieve vergunning te blokkeren door zelf bezwaar te maken tegen het plan. In dat bezwaar wijst Vorm er op dat het eigen projectplan in strijd is met de WABO (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) en het bestemmingsplan.

Gedraaid

Inmiddels blijkt Vorm een draai te hebben gemaakt. Het verzoek om de vergunning in te trekken is weer ingetrokken. Cobouw citeert Vorm-topman Hans Meurs: “Ons doel is tot herontwikkeling (herprogrammering en fasering) te komen om in het project Scheg de voor alle stakeholders gewenste woningen te realiseren binnen een haalbaar plan in de huidige marktomstandigheden.”