Overslaan en naar de inhoud gaan

Liberalisatiegrens pas bevroren vanaf 2016

update 19 november 15.00 uur

De liberalisatiegrens wordt komend jaar nog op de gebruikelijke wijze verhoogd met de verwachte huurprijsontwikkeling. Op 1 januari 2015 gaat de grens omhoog van 699,48 euro naar 710,68 euro. De aangekondigde bevriezing van de grens die bepaalt of een woning in de sociale of vrije sector valt, is een jaar uitgesteld. Dat maakte minister Blok bekend. Vanaf 1 januari 2016 blijft de liberalisatiegrens drie jaar gefixeerd op 710,68 euro.

De bevriezing van de liberalisatiegrens was een voorstel van PvdA-kamerlid Jacques Monasch. Daarmee zou volgens hem de sociale huursector betaalbaarder blijven en de ruimte voor de vrije huursector vergroot. Minister Blok had daar wel oren naar. Hij regelt dit in het wetsvoorstel voor de Herziene Woningwet. Aangezien die volgens het kabinet niet eerder zal ingaan dan 1 juli 2015, schuift ook de invoering van de bevriezingsmaatregel op.

De woningcorporaties vinden de maatregel zeer onverstandig. Aedes-voorzitter Marc Calon: "Doordat de huren jaarlijks wel omhoog gaan, komen door deze maatregel woningen uiteindelijk in de vrije sector terecht. En dat terwijl het kabinet tegelijkertijd meer mensen wil toelaten tot de sociale huursector. Onbegrijpelijk." Wat ook een rol speelt is dat de bevriezing de huurinkomsten van corporaties beperken. Calon: "Woningcorporaties kunnen door de verhuurdersheffing al fors minder investeren en dit komt er dan nog eens overheen."

Ook de Nederlandse Woonbond is tegen het bevriezen van de grens, omdat de huren in die periode wel stijgen. Zo verdwijnen er huurwoningen uit de sociale voorraad om in de vrije sector verhuurd te worden. Het bevriezen van de liberalisatiegrens biedt geen enkele bescherming tegen hoge huren, maar leidt er wel toe dat meer woningen uit het sociale segment verdwijnen. "Dit is een grote verdwijntruc, een maatregel om huurwoningen uit de sociale voorraad te laten verdwijnen, waarna de huren harder kunnen stijgen," aldus Ronald Paping, directeur van de Woonbond. "Wij hopen dat van uitstel afstel komt," zegt Paping. De Woonbond pleit voor een hogere liberalisatiegrens, zodat meer woningen onder de huurbescherming vallen.