Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks: ‘Gemeentelijke Woningbouwcorporatie moet snel woningaanbod vergroten’

Image

Om het fundamentele recht op wonen zo goed mogelijk te waarborgen krijgt Amsterdam een Gemeentelijke Woningbouwcorporatie, zo schrijft GroenLinks Amsterdam in het conceptverkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens GroenLinks hebben ‘het winstbejag van beleggers en bezuinigingen op de sociale huisvesting het wonen in Amsterdam onbetaalbaar gemaakt’. Huisvesting is in de greep gekomen van de markt en van het grote geld. Prettig en betaalbaar wonen in de stad is daardoor zo goed als onmogelijk geworden voor lage en middeninkomens, starters en nieuwkomers.

Om het woningaanbod snel te vergroten, krijgt de Gemeentelijke Woningcorporatie tot taak leegstaand vastgoed op te kopen. Ook moet de nieuwe corporatie woningen van de reguliere corporaties opkopen, die anders op de vrije markt zouden belanden.

Ook pleit GroenLinks voor nieuwe voorrangsregels. In Noord, Zuidoost en Nieuw-West moet nieuwbouw tot maximaal een kwart met voorrang gaan naar bewoners uit de wijk. Ook moeten groepen die de stad draaiende houden, zoals leraren, met voorrang in aanmerking kunnen komen voor een woning.

Om te bouwen aan een diverse stad verlangt de partij met Rutger Groot Wassink als lijsttrekker de bouw van voldoende gezinswoningen: 80 m2 en drie of vier kamers. Bij bouwprogramma’s blijft de verdeling 40 procent sociaal/40 procent middensegment/20 procent dure huur- en koopwoningen gehandhaafd. En om de doorstroming te bevorderen, ontwikkelt de gemeente samen met corporaties een passend aanbod voor ouderen. Met betere vergoedingen voor verhuiskosten. Ook krijgen wooncoöperaties van en voor ouderen ruim baan.

Van de traditionele corporaties eist GroenLinks ook na 2023 de bouw jaarlijks van minstens 2.500 woningen. De gemeente moet daarbij beter toezien op de naleving van deze afspraak. Verkoop van sociale huurwoningen moet een uitzondering zijn.

Een speciaal hoofdstuk in het verkiezingsprogramma is gewijd aan de opvang van kwetsbare groepen, zoals het groeiend aantal dak- en thuislozen. Uitbreiding is nodig van permanente opvangplekken. Er komt meer tijdelijke huisvesting voor economisch daklozen. De 24-uursopvang voor ongedocumenteerden blijft bestaan. En in de samenwerkingsafspraken met corporaties wil GroenLinks blijvend inzetten op het beschikbaar stellen van woningen voor kwetsbare groepen in alle wijken, om te zorgen dat de uitstroom uit de maatschappelijke opvang sneller op gang komt.

Trefwoorden