Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaanstad komt met strengere regels rondom kamerverhuur en woningsplitsing

Image

De gemeente Zaanstad komt met strengere regels rondom kamerverhuur en woningsplitsing. Woningen kleiner dan 140 m2 mogen niet meer worden gesplitst. En nieuw gevormde woningen moeten minstens 50 m2 zijn. Dit betekent dat splitsing in 85% van de particuliere huurwoningvoorraad niet meer mogelijk is.
Bij kamerverhuur aan drie of meer personen is een vergunning nodig en zijn de eisen strenger. In Poelenburg/Peldersveld, Zaandam-Zuid en de Russische Buurt verleent de gemeente helemaal geen vergunning meer. In de rest van Zaanstad is in beperkte mate en onder voorwaarden kamerverhuur mogelijk. Zo moet er tussen de woningen met kamerverhuur een minimale afstand van honderd meter zijn. In een kamer mag maximaal één persoon wonen. Aan kamerverhuur aan vijf of meer personen werkt de gemeente niet mee. Corporaties hebben geen vergunning nodig; friends-contacten blijven zo mogelijk.

Afgelopen jaar was er al een tijdelijke stop op nieuwe vergunningen voor woningsplitsing en kamerverhuur. Ook komt er voor particuliere vakantieverhuur een meldplicht per verblijf. Hierbij geldt een maximum van dertig dagen per jaar. De nieuwe regels gelden vanaf 1 april.