Overslaan en naar de inhoud gaan

Ymere vreest niet voor opsplitsing

Image

Ymere vreest niet voor toekomstige opsplitsing. Zo blijkt uit een eerste reactie op het regeerakkoord van het kabinet Rutte-Asscher. Evenmin maakt de corporatie zich zorgen over de directe aansturing door gemeenten.
Volgens Ymere - beheerder van 82.500 woningen, winkels en bedrijfsruimtes - is nu nog niet helemaal duidelijk wat het kabinet bedoelt met de passage over schaalgrootte. Van het nieuwe kabinet moet de schaal van de corporatie in overeenstemming zijn met de schaal van de regionale woningmarkt en met de maatschappelijke taak. “We gaan er vanuit dat het doel van deze passage is dat bewoners, lokale politici en andere stakeholders een aanspreekpunt hebben op lokaal niveau. Met onze lokale vestigingen zijn we goed verankerd in de regionale woningmarkt. We maken ons dus niet zo’n zorgen,” aldus een woordvoerster.
Hetzelfde geldt volgens Ymere voor de passage over de directe aansturing. “Wij denken dat net als in de huidige Herzieningswet, corporaties moeten bijdragen aan de woonvisies van gemeenten. Dat past in onze stijl van samenwerken. We hebben altijd al geïnvesteerd in onze relatie met gemeenten en betrekken hen bij onze beleidskeuze. Want het nieuwe kabinet zal toch niet bedoelen, dat we onder directe aansturing van meer dan twintig gemeenten komen te staan.”
Wel ligt Ymere wakker van de verhuurdersheffing. “Als deze echt zo hoog wordt als nu in het regeerakkoord staat, dan heeft dat vergaande gevolgen voor onze huurders. En voor de regio. Dan kunnen we niet meer investeren en worden we gedwongen de maximale huur te vragen. Huurders komen dan in financiële problemen. En de huurders die wel wat meer te besteden hebben, worden ‘uitgerookt’. Weliswaar komen die woningen terug in het sociale segment, maar de gemengde wijken worden dan de nek omgedraaid.”