Overslaan en naar de inhoud gaan
  • GroenLinks/PvdA wil van volkshuisvesting weer een publieke taak maken, zodat de overheid het voortouw kan nemen bij het aankopen en ontwikkelen van bouwgrond. Partijleider Frans Timmermans lanceerde donderdagavond in museum Het Schip in Amsterdam zijn plannen voor volkshuisvesting voor een brede doelgroep: betaalbare woningen van hoge kwaliteit in straten waar ‘schoonmakers, zorgmedewerkers en onderwijzers weer bij elkaar wonen, zoals vroeger ook normaal was’.
    Nieuwsartikel

  • De woningbouwproductie loopt in 2027 op richting de zo vurig gewenste honderdduizend woningen, meldt minister Keijzer aan de Tweede Kamer. Deze positieve verwachting ontleent zij aan de jaarlijkse productierapportage van ABF Research. Maar, zo onderstreept het rapport, alle partijen zullen zich onverminderd moeten inzetten voor verhoging van de bouwproductie. Vanaf 2028 komt de productie wat lager uit: rond de 90.000 woningen per jaar. Aandachtspunt is dat een groot deel van de… meer
    Nieuwsartikel

  • De gemeenteraad van Amsterdam heeft met de initiatiefnemers van het volksinitiatief Eerlijke kansen op sociale huurwoningen een compromis bereikt over een evenwichtiger verdeling van beschikbare sociale huurwoningen tussen voorrangsgroepen en andere woningzoekenden. Uiterlijk in het eerste half jaar van 2026  worden er honderd sociale huurwoningen aangeboden zonder urgentie of voorrang. Of vervolgens nog sprake is van bijstelling van het verdelingsbeleid is afhankelijk van de uitkomsten… meer
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporaties moeten elkaar vanaf midden volgend jaar makkelijker financieel kunnen helpen om woningbouw te versnellen. Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil de regels voor projectsteun aanpassen. Woningcorporaties met voldoende investeringsruimte, kunnen dan een corporatie met minder financiële ruimte helpen om een nieuwbouwproject toch van de grond te krijgen. Volgens berekeningen van haar ministerie zou dat de corporatiesector jaarlijks tot zo’n € 300 miljoen… meer
    Nieuwsartikel

  • Huurders van grote sociale huurwoningen die kleiner willen wonen, krijgen vanaf 1 juli meer hulp bij hun verhuizing. Met de uitbreiding van de regeling Van Groot Naar Beter – nu onder de naam Passend Wonen – kunnen woningcorporaties meer huishoudens ondersteunen die hun ruime woning willen inruilen voor een beter passende, kleinere woning.
    Nieuwsartikel

  • De Wet collectieve warmte (Wcw), die consumenten moet beschermen tegen hoge prijsstijgingen en voorschrijft dat warmtebedrijven voor 51 procent publiek bezit moeten zijn, is 3 juli door de Tweede Kamer aangenomen. Eindelijk, zullen velen zeggen. Omdat het wetsvoorstel alweer ruim een jaar geleden werd ingediend en vooral ook omdat de aanleg van warmtenetten al langer vrijwel stil ligt. 
    Nieuwsartikel

  • De Wet versterking regie volkshuisvesting heeft vlak na middernacht in de Tweede Kamer de eindstreep gehaald, maar zonder steun van GroenLinks/ PvdA, D66, SP en Denk. Niet dat zij geen waarde hechten aan meer overheidssturing in de strijd tegen de woningnood, maar de oppositie kan niet leven met het schrappen van voorrang voor statushouders bij het toewijzen van sociale huurwoningen. ‘De solidariteit is uit de wet gesloopt en er is ontmenselijking ingeslopen’, zo verklaarde GL/PvdA-Kamerlid… meer
    Nieuwsartikel

  • Er was een tijd dat we hoopten dat corporaties konden bouwen op de ‘eigen kracht’ van mensen. In het rapport van het SCP wordt pijnlijk zichtbaar dat dit steeds moeilijker wordt. Hoewel niet omschreven in het rapport, wonen met name de laagste drie SCP-klassen in corporatiebezit.
    Column

  • Hittestress is een groeiend probleem, zeker in steden en vooral voor kwetsbare bewoners. En die wonen dikwijls in corporatiewoningen. Wat kunnen woningcorporaties doen om hun woningen tijdens hete zomers leefbaar te houden?
    Nieuwsartikel

  • Vorig jaar is het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam in bezit van woningcorporaties voor de vierde keer op rij gegroeid, zo meldt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) in het Jaarbericht 2025. De woningportefeuille groeide afgelopen jaar met zeshonderd sociale huurwoningen. In totaal werden er 2.011 zelfstandige sociale huurwoningen opgeleverd, maar tegelijkertijd werden er ook ruim veertienhonderd woningen gesloopt (711), dan wel verkocht (612) of geliberaliseerd (88).… meer
    Nieuwsartikel

  • Het terrein van de kasteelruïne in Almere langs autosnelweg A6 krijgt een woonbestemming. Eigenaar Gravin heeft overeenstemming bereikt met BPD Gebiedsontwikkeling, woningcorporatie GoedeStede en Koopmans Bouwgroep (TBI) over de verkoop van het gebied. Ook zal het kasteelgebouw worden afgebouwd.
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties vragen de gemeenteraad niet overhaast te kiezen voor wijziging van de voorrangsregels bij de verdeling van sociale huurwoningen. Maar eerst de uitkomst van een evaluatie van de huidige praktijk af te wachten. De AFWC, gemeente en organisaties van huurders zijn bezig met een onderzoek naar de werking van de huidige voorrangsregels. De uitkomst daarvan wordt nog dit jaar verwacht.
    Nieuwsartikel

  • Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening neemt vrijwel alle aanbevelingen uit het adviesrapport STOER over. Ze wijzigt technische bouweisen, roept gemeenten  op om efficiënter om te gaan met lokale regelgeving rondom welstand en contracten en scherpt de milieuprestatie-eis gebouwen niet aan.  “De woningnood is hoog en we moeten sneller, meer, goedkopere woningen bouwen. We hebben ons hierbij te houden aan vele regels die leiden tot vertraging, hogere kosten… meer
    Nieuwsartikel

  • De gemiddelde WOZ-waarde in Nederland is 398 duizend euro. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar, oftewel een kleine 20 duizend euro. Dat meldt het CBS.
    Nieuwsartikel

  • In Almere (Oosterwold en Pampus), Lelystad (Zuiderhage), Haarlemmermeer (Spoorzone Hoofddorp en Haarlemmermeer Westflank), Purmerend (golfbaan), Zaanstad (Achtersluispolder) en op 17 andere locaties moet binnen vijf jaar een begin worden gemaakt met de bouw van 150.000 nieuwe woningen.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amsterdam voert per 1 juli 2025 nieuwe regels in voor middenhuurwoningen. Nieuwe huurders van woningen met een middeldure huur moeten vanaf dat moment een huisvestingsvergunning aanvragen. De nieuwe regels gelden voor woningen met 144 tot en met 186 woningwaarderingspunten of een kale huurprijs tot 1.184,82 euro per maand. De belangrijkste inkomensgrenzen zijn: voor eenpersoonshuishoudens maximaal 81.633 euro bruto per jaar, en voor meerpersoonshuishoudens maximaal 89.821euro bruto… meer
    Nieuwsartikel

  • Het demissionaire kabinet haalt ook een streep door de tijdelijke verhoging van de huurtoeslag voor 1,5 miljoen huishoudens. Met het vertrek van de PVV uit de coalitie is er dus geen sprake meer van een 'boodschappenbonus'. Door het schrappen van de huurbevriezing is daar geen geld meer voor beschikbaar, zo heeft minister Eelco Heinen laten weten in antwoord op Kamervragen.
    Nieuwsartikel

  • Minister Keijzer van Volkshuisvesting stuurt het wetsvoorstel voor bevriezing van de huren in de corporatiesector niet naar de Tweede Kamer. Op basis van het negatieve advies van de Raad van State, het besluit van de PVV het kabinet te laten vallen en het ontbreken van een meerderheid in de Staten-Generaal ziet zij geen politieke basis voor de huurbevriezing in 2025 en 2026. 
    Nieuwsartikel

  • De Raad van State laat geen spaan heel van het wetsvoorstel voor bevriezing van de corporatiehuren in 2025 en 2026. Het kabinet krijgt het advies het wetsvoorstel niet in te dienen bij de Tweede Kamer. De gevolgen zijn niet zorgvuldig doordacht. Ook is de noodzaak van een dergelijke ingreep onvoldoende onderbouwd, oordeelt de Afdeling advisering. 
    Nieuwsartikel

  • De kans dat huurders van corporatiewoningen de komende jaren niet te maken krijgen met een huurverhoging, de grote wens van PVV-leider Geert Wilders, slinkt steeds verder. De Raad van State ziet geen heil in het wetsvoorstel van minister Keijzer om de huren voor twee jaar te bevriezen. Het kabinet krijgt het dringende advies verdere behandeling te staken, zo melden diverse media.
    Nieuwsartikel

  • Vijf anonieme Amsterdammers hebben het initiatief genomen voor een volksinitiatief voor een betere kans op een sociale huurwoning. Zij willen dat de gemeenteraad zich uitspreekt over een wijziging van de huidige woonruimteverdeling. Minimaal een kwart van de jaarlijks vrijkomende corporatiewoningen moet voortaan beschikbaar zijn voor Amsterdammers zonder urgentie of voorrang, zo menen zij. 
    Nieuwsartikel

  • De kans dat de PVV de achterban kan belonen met een bevriezing van de huren in de corporatiesector lijkt met de dag kleiner te worden. Coalitiepartner NSC en oppositiepartij GroenLinks/PvdA zijn alleen bereid het wetsvoorstel van minister Keijzer te steunen, als woningcorporaties structureel worden gecompenseerd voor het verlies aan huurinkomsten.
    Nieuwsartikel

  • Corporaties stappen definitief naar de rechter om af te dwingen dat het Kabinet-Schoof de Nationale Prestatieafspraken nakomt. Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft laten weten niet in te gaan op de sommatie om deze afspraken te respecteren en gaat door met het wetsvoorstel om de huren de komende twee jaar te bevriezen. In een kort geding zullen Aedes en 230 corporaties een oordeel van Rechtbank Den Haag vragen over het schenden van de Nationale Prestatieafspraken… meer
    Nieuwsartikel

  • WSW en de Autoriteit Woningcorporaties verwachten van 140 woningcorporaties dat zij snel hun financiële huishouding op orde brengen. Ook woningcorporatie Eigen Haard ontkomt niet aan pijnlijke ingrepen, zegt Judith van der Bijl, directeur Finance & Control. Negen vragen. Over het effect van de huurbevriezing en het slechte nieuws dat huidige en toekomstige huurders te wachten staat. “Huurbevriezing lijkt mooi, maar de maatregelen vanwege het verlies van huurinkomsten zullen onze huurders en… meer
    Achtergrondartikel

  • Huurbevriezing in de corporatiesector maakt de Woondeal in de Metropoolregio Amsterdam onmogelijk. Er gaat een streep door de bouw van tienduizenden woningen, zo schrijven dertig gemeenten en de provincies Noord-Holland en Flevoland in een brandbrief aan de Tweede Kamer. De eerder afgesproken woningaantallen zullen fors naar beneden moeten worden bijgesteld.
    Nieuwsartikel