Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD wijst voorstel woningdelen af

Collegepartij VVD wijst de nieuwe regeling voor woningdelen definitief af. Het voorstel van wethouder Freek Ossel staat woensdag op de agenda van de gemeenteraad. Opmerkelijk genoeg is de regeling een uitwerking van een initiatiefvoorstel van VVD-er Daniël van der Ree. Het raadslid vindt echter de regels veel te rigide. Het maakt veel woningen in de Amsterdamse binnenstad ongeschikt voor woongroepen.

Het voorstel van wethouder Freek Ossel stelt regels op voor woningdelen en kamerverhuur. Woningdelen wordt in de toekomst toegestaan aan woongroepen vanaf drie personen. Dat was ook van Van der Ree beoogde. Maar hij vindt de nieuwe regels te beperkend: "Helaas is de uitwerking van mijn in het voorjaar aangenomen initiatiefvoorstel ‘Woningdelen moet mogen’ niet geworden wat ik gehoopt had. Freek Ossel heeft diverse bovenwettelijke eisen gesteld waarvan het nog de vraag is of ze juridisch houdbaar zijn. Andere zaken zijn onvoldoende uitgewerkt. Het ergste vind ik nog de hoge vierkante metergrens die Ossel wil stellen.

Van der Ree had Ossel een minimumnorm gesuggereerd van 12 m2 per persoon, zoals die ook in Rotterdam wordt gebruikt. Ossel stelt een norm 15 m2 aan gebruiksoppervlak per persoon plus 15 vierkante meter voor de gemeenschappelijke verblijfsruimte. Het gaat om het gemiddelde, niet elke slaapkamer en de gemeenschappelijke verblijfsruimte afzonderlijk hoeven 15m² te zijn. Maar bij elkaar betekent dat dat een woongroep van drie leden minimaal een woning van zestig vierkante meter moet krijgen.

Daarmee wordt een groot aantal vrije sectorwoningen (want daar gaat het om) binnen de ring ongeschikt voor woningdelen. Bovendien krijgen duizenden huurders die al een woning delen een illegale status. De vraag is wat daarmee moet gebeuren.

De PvdA is juist tevreden over de strenge regels.

De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt van de geliberaliseerde particuliere woningvoorraad. Op basis daarvan wordt geconcludeerd dat 22 procent van deze woningen niet geschikt is voor woningdelen, want kleiner dan 60 m2. Het gros daarvan staat binnen de ring, juist de zone waar de doelgroep voor woningdelen - veelal studenten - wil wonen. In totaal bestaat de geliberaliseerde particuliere voorraad uit zo'n 33.000 woningen.

Zie: Strenge regels voor woningdelen (NUL20, januari 2014)