Vrijesectorhuur

 • Volgens het tweejaarlijkse onderzoek Wonen in Amsterdam 2021 (WiA21) heeft ongeveer 1 op de 6 huurders van een dure huurwoning een laag inkomen. In totaal zouden bijna 11.000 huishoudens in een voor hen onbetaalbaar huurhuis wonen. Dat is op zijn minst verrassend. En dus een goed onderwerp voor de rubriek 'Klopt dat wel?'
  Achtergrondartikel

 • Het kabinet draait de klok terug. In 1994 werd de huurregulering afgeschaft. Minister De Jonge wil die in 2024 weer invoeren voor een groot deel van alle huurwoningen. Destijds was de aanname dat afschaffing van huurbescherming vanzelf tot een gezonde huurmarkt en voldoende aanbod zou leiden. Daar kwam niets van terecht. "In de vrije sector zijn huurders nu vogelvrij", concludeert minister De Jonge. Het moet anders.
  Achtergrondartikel

 • Minister Hugo de Jonge kiest voor regulering van de aanvangshuren in het middensegment. Een deel van de vrije sectorhuurwoningen valt straks onder de gereguleerde middenhuur. De exacte bovengrens wordt later bepaald, maar komt ergens tussen de 1.000 en 1.250 euro te liggen.
  Nieuwsartikel

 • De gemeente Amsterdam en Syntrus Achmea gaan samenwerken om woningmisbruik door criminelen te voorkomen en aan te pakken. Syntrus is het eerste vastgoedbedrijf waarmee de gemeente zo'n convenant sluit. Criminelen gebruiken huurwoningen om drugs of wapens in op te slaan of voor illegale activiteiten als prostitutie, gokken en de productie van drugs. Ze gebruiken daarbij tussenpersonen en valse papieren.
  Nieuwsartikel

 • Het is in de verhuursector weer business-a-usual. De corona-dip is meer dan verwerkt. De huurprijs per vierkante meter in de vrije sector steeg het afgelopen jaar met gemiddeld 6,7 procent naar een nieuw record. Dat meldt Pararius. Dat verhuurplatform verhuurt overigens vooral gestoffeerde en gemeubileerde woningen. De kale huurprijzen stegen met 5,4 procent.
  Nieuwsartikel

 • Vertrekkende huurders mogen bij Vesteda vanaf 1 april geen kandidaat-huurder meer voordragen voor hun vrijkomende woning. De woningverhuurder wil daarmee tegengaan dat deze huurders sleutelgeld vragen. Bovendien wil Vesteda het openbare woningaanbod vergroten; inmiddels werd al een kwart via-via verhuurd. Alle vrijkomende huurwoningen worden vooraan weer via de eigen website aangeboden.  
  Nieuwsartikel

 • De WOZ-waarde mag vanaf mei nog maar voor maximaal 33 procent meetellen in de bepaling van de huurprijs. Minister de Jonge verwacht dat met de invoering van deze maatregel in totaal 23.000 woningen beschikbaar blijven voor de sociale woningvoorraad. Ook komen 15.000 woningen met een hoge huur terug in de sociale sector. 
  Nieuwsartikel

 • Op de vrije sectorhuurmarkt in Amsterdam is de coronacrisis voorbij, zo blijkt uit de jongste analyse van NVM en VGM NL naar de dynamiek in de huurmarkt. De gemiddelde prijs ligt nog onder het niveau van eind 2019, maar de verwachting is dat snel een hoger prijsniveau wordt bereikt.
  Nieuwsartikel

 • De vrije sector huurwoningmarkt lijkt in navolging van de koopsector vast te lopen: “Er is een vicieuze cirkel van weinig aanbod, een almaar groeiende vraag en daardoor forse huurprijsstijgingen. Huurders stromen niet meer door omdat ze ergens anders de hoofdprijs moeten betalen", zegt directeur Onno Hoes van de NVM bij de presentatie van de cijfers van het vierde kwartaal. Het krappe aanbod stuwt de prijzen op.
  Nieuwsartikel

 • De huren in de vrije sector worden in rap tempo weer duurder, zo blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. De terugval die zich na het uitbreken van de pandemie aftekende is voorbij. In het vierde kwartaal van 2021 betaalden nieuwe huurders gemiddeld 5,3 procent meer dan een jaar eerder. Dit is de grootste procentuele stijging sinds het derde kwartaal van 2018, toen de huurprijzen stegen met 5,9 procent. De gemiddelde vierkante meterprijs van een kaal appartement is nu 15,04 euro. Het… meer
  Nieuwsartikel

 • In de grotere Nederlandse steden is de leegstand in het hoge huursegment (€1250+) in het derde kwartaal van 2021 gestegen tot 7,6 procent, zo blijkt uit de cijfers van vastgoedbeheerder MVGM die in samenwerking met Watson+Holmes zijn geanalyseerd. MVGM noemt de toenemende leegstand het afgelopen jaar opvallend, gezien het aanhoudende woningtekort en de stijgende huurprijzen. “Er is een duidelijke mismatch tussen de vraag en het aanbod op de huurwoningmarkt.
  Nieuwsartikel

 • Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft een woontoren met 103 duurzame appartementen gekocht in het centrum van Zaandam, vlakbij het station. De woningen zijn ontwikkeld door KPO Planontwikkeling en Bot Bouwgroep. Woontoren De Catharina is ontworpen door Dok Architecten en telt 42 huurwoningen in het middensegment en 61 woningen in de vrije sector huur. De 2-, 3- en 4-kamer appartementen variëren tussen de 67 m2 en 121 m². De woningen zijn aangekocht voor Pensioenfonds PME.
  Nieuwsartikel

 • Voor huurwoningen in de vrije sector geldt vanaf 1 januari 2022 een verhoging van maximaal 3,3 procent. In de vrije sector mag conform de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten gedurende drie jaar (tot 1 mei 2024) de huur jaarlijks verhoogd worden met maximaal inflatie + 1 procent. Het inflatiepercentage wordt berekend over twaalf maanden: van december tot december. Het CBS heeft het inflatiepercentage over de maand november bekendgemaakt.
  Nieuwsartikel

 • De realisatie van het Singelblok in Amsterdam-Noord gaat van start. CZAN, een ontwikkelcombinatie van Blauwhoed en ontwikkelaar AM, tekent daarover vandaag afspraken met de gemeente, woningcorporatie Eigen Haard en Vesteda. Aan de Singelstrook in Elzenhagen Zuid verrijst straks een appartementencomplex met twee hoge torens. In het Singelblok worden 401 huurwoningen gerealiseerd. Eigen Haard neemt 75 sociale huur- en 75 midden huurwoningen, 66 zorgwoningen, 3 bedrijfsruimtes en 17… meer
  Nieuwsartikel

 • Vlakbij station Zaandam, op de plek van het voormalige Belastingkantoor, komen 449 nieuwe huurappartementen. Over dit project ‘De Heldin-Stelling’ zijn afspraken gemaakt tussen ontwikkelaar Woonfront en de gemeente Zaanstad. In het nieuwbouwproject komen ook 24 sociale huur- en 137 middeldure huurappartementen. Het gaat om een zes jaar oud bouwplan, dat in 2018 vanwege financiële onzekerheden werd stil gelegd. “Mooi dat we dit plan nu echt af gaan maken.
  Nieuwsartikel

 • Vanwege de grote woningschaarste wil Vesteda onderwijzers, zorgmedewerkers en politieagenten helpen bij het vinden van een huurwoning. In 2022 geeft Vesteda die groepen voorrang bij het toewijzen van een betaalbare woning in de Midden Akerveldsepolder in Amsterdam Nieuw West. Vesteda verhuurt 337 eengezinswoningen en 96 appartementen in de Midden Akerveldsepolder. De pilot heeft betrekking op deze 433 woningen. Zodra een huurder van een van deze woningen het huurcontract beëindigt, komt deze… meer
  Nieuwsartikel

 • Institutionele beleggers vrezen dat de voorgenomen opkoopbescherming belemmerend gaat werken op de bouw en exploitatie van nieuwe huurwoningen. IVBN schrijft dit in een inspraakreactie op de Amsterdamse plannen voor opkoopbescherming. Eerst moet volgens de vereniging van institutionele beleggers wet- en regelgeving worden verbeterd. Volgens IVBN-directeur Van Blokland koopt zijn achterban helemaal geen koopwoningen op van particulieren, maar zullen zij door het voorgestelde verhuurverbod wel… meer
  Nieuwsartikel

 • Een aanzienlijk deel van de makelaars en verhuurders in Amsterdam is bereid mensen met een migratieachtergrond uit te sluiten voor een huurwoning. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente. Daarvoor werden onder andere mystery calls ingezet. Bij het onderzoek van antidiscriminatieonderzoeksbureau Radar deed een acteur zich voor als verhuurder in telefonisch contact met woningbemiddelaars die in Amsterdam woningen actief zijn. Bij het overleg over de verhuuropdracht bracht hij een discriminatoir… meer
  Nieuwsartikel

 • Een aanzienlijk deel van de makelaars en verhuurders in Amsterdam is bereid mensen met een migratieachtergrond uit te sluiten voor een huurwoning. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente. Daarvoor werden onder andere mystery calls ingezet. Bij het onderzoek van antidiscriminatieonderzoeksbureau Radar deed een acteur voor als verhuurder en belde naar bemiddelaars die in Amsterdam woningen te huur aanbieden. Hij vroeg: “Ik wil dat mijn appartement goed onderhouden wordt. Vrienden van mij hebben… meer
  Nieuwsartikel

 • Woningcorporaties bouwden vorig jaar 15.199 nieuwe woningen, zo blijkt uit de Aedes-benchmark. De bouwproductie ligt in 2020 14 procent hoger dan een jaar eerder. De kosten om een huis te bouwen namen in vergelijking met 2019 met 13 procent toe. Voor het merendeel betreft het sociale huurwoningen, maar er vallen ook middeldure huurwoningen (niet-DAEB) en onzelfstandige eenheden onder. De gemiddelde huur is 629 euro per maand. Het aantal kleine woningen (minder dan 40 m2) nam af met 16 procent.
  Nieuwsartikel

 • De huren van het nieuwbouwcomplex Burano in Zaandam worden verlaagd. Dit om "beter te voldoen aan de behoefte van Zaanse woningzoekenden", aldus gebouweigenaar Syntrus Achmea. De verlaging varieert van vijftien tot meer dan honderd euro in de maand, waardoor het project meer woningen biedt tussen 1.000 en 1.100 euro in de maand, zo laat een woordvoerder van de belegger weten. Syntrus heeft ook de communicatiestrategie gewijzigd. Nadrukkelijker wordt aangegeven dat de huurappartementen ook… meer
  Nieuwsartikel

 • De gemeente Amsterdam kiest voor de bouw van achthonderd woningen op het Marineterrein, zo blijkt uit de conceptnota van uitgangspunten voor het gebied. Zeventig procent van het terrein blijft onbebouwd. Ook voorziet de gemeente in een park aan het water. “In dit historische gebied komt een nieuw, groen en duurzaam stuk stad.
  Nieuwsartikel

 • Bouwinvest koopt dertig nog te realiseren middenhuur- en vrijesector huurwoningen in Tudorpark in Hoofddorp. De woningen worden ontwikkeld en gebouwd door Dura Vermeer. Het woningfonds van Bouwinvest heeft in dat gebied al 196 woningen in portefeuille. Twintig woningen worden verhuurd in het middenhuursegment met een maximale huurprijs van 950 euro per maand (prijspeil 2021). De wijk Tudorpark ligt aan de zuidkant van Hoofddorp. De wijk wordt gekenmerkt door de karakteristieke Engelse… meer
  Nieuwsartikel

 • Amsterdam wil voor zo’n zestig procent van de Amsterdamse koopwoningen opkoopbescherming invoeren. Voor woningen met een WOZ-waarde tot en met 512.000 euro gaat een zelfwoonplicht gelden, zo meldt wethouder Jakob Wedemeijer aan de gemeenteraad. De regel geldt in de hele stad. De grens wordt jaarlijks aangepast. Met deze maatregel wil de gemeente voorkomen dat steeds meer woningen worden opgekocht door buy-to-let beleggers en in het dure huursegment terecht komen.
  Nieuwsartikel

 • Van der Vorm heeft 25 stadsappartementen in project Distle Road in Amsterdam-Noord gekocht van ontwikkelaar Urban Fabric. Distle Road House aan de Distelweg bestaat uit appartementen die zijn ontworpen volgens een bijzonder woonconcept. Het door Buro Ruim ontworpen gebouw heeft een gemeenschappelijke woonkamer en een collectieve tuin. Het gebouw is zo vormgegeven dat het de sociale samenhang en ontmoeting bevordert. Ontwikkelaar David Smidt van Gelder, partner bij Urban Fabric, spreekt van ‘… meer
  Nieuwsartikel