-
Meer sociale huurwoningen, meer huurwoningen in het midden- en vrije segment en niet op de laatste plaats meer voorzieningen. Als de komende vijftien jaar die verandering gestalte krijgt, dan kan Almere, zo meent PvdA-wethouder Paul Tang, de rol van emancipatiemachine vervullen.
Achtergrondartikel
-
Hoe het landsbestuur omspringt met huren en woningbouw, getuigt van groot bestuurlijk opportunisme en amateurisme. Een ogenschijnlijk sympathiek klinkend besluit – huurbevriezing voor een groep huurders echt wel meer financiële ruimte kan gebruiken, is zonder de benodigde rugdekking voor de corporaties niet meer dan een populistische poging om even snel een verkiezingsbelofte van de grootse coalitiepartij in de lossen.
Column
-
Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) heeft met verbazing kennisgenomen van het kabinetsvoornemen om de huren voor sociale huurwoningen voor een periode van twee jaar te bevriezen. Het herhaaldelijk ingrijpen van de politiek op de ontwikkeling van de huur zet de beschikbaarheid van geborgde leningen voor woningcorporaties onder druk, aldus de voor corporaties essentiële borger van leningen.
Nieuwsartikel
-
D66 draagt de Haagse oud-politicus Steven van Weyenberg voor als nieuwe wethouder Wonen en Stedelijke Ontwikkeling in Amsterdam, zo heeft de partij bekendgemaakt. Hij is de opvolger van Reinier van Dantzig, die vorige maand aftrad vanwege gezondheidsproblemen. ‘Van Weyenberg als vervanger van Van Dantzig is een geweldige uitkomst’, aldus D66-fractievoorzitter Rob Hofland. ‘Het vertrek van Reinier was een enorm verlies. Woningbouw is voor Amsterdam van levensbelang. Daarom zochten we een… meer Nieuwsartikel
-
Voor thuiswonende jongeren in Flevoland die het ouderlijk huis willen verlaten, wordt het steeds moeilijker een huis te vinden, zo meldt het CBS op basis van de uitkomsten van het jongste WoOn-onderzoek. Meer dan dertig procent van de volwassen jongeren uit Almere, Lelystad en de rest van de provincie zegt geen woning te kunnen vinden, drie keer zoveel als drie jaar eerder. Toen verklaarde nog maar zo’n tien procent van de thuiswonende jongeren geen hoop te hebben op het realiseren van een… meer Nieuwsartikel
-
Het kabinet beroept zich op ‘gelijke kansen voor alle woningzoekenden’ bij de keuze om statushouders geen voorrang te geven op sociale huur. Het is een valse drogredenering voor beleid dat haaks staat op het recht op wonen.
Column
-
Het kabinet gaat het zoals eerder aangekondigd verbieden sociale huurwoningen met voorrang toe te wijzen aan statushouders. Minister Mona Keijzer heeft het wetsvoorstel daarvoor vandaag als klaar bestempeld. Keijzer wil het voorstel na internetconsultatie en advies van de Raad van State indienen bij de Tweede Kamer.
Nieuwsartikel
-
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) heeft vandaag het aangepaste wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze zogenoemde regiewet moeten overheden meer grip krijgen op hoeveel er gebouwd gaat worden, waar dat gebeurt en voor wie.
Nieuwsartikel
-
Vorig jaar zijn ín ons land zo’n 82.000 woningen toegevoegd door nieuwbouw en het betere benutten van bestaande bouw, zoals transformatie en het splitsen van woningen. Zo blijkt uit de Staat van de Volkshuisvesting 2024. Pas in 2027 zal de woningbouwproductie stijgen naar 100.000 woningen per jaar, zo verwacht Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Nieuwsartikel
-
Kan een particuliere woningbelegger met hoge huurinkomsten nog aanspraak maken op een sociale huurwoning? Woningcorporatie Ymere vindt van niet en heeft afgelopen week via de rechter gevraagd om ontbinding van een huurovereenkomst in Amsterdam-Oost. Juist vanwege de lange wachttijden voor een huurwoning kan het volgens de corporatie niet zo zijn dat een ‘pandjesbaas’ voor een lage prijs een sociale huurwoning huurt, terwijl hij ook in één van zijn eigen woningen zou kunnen wonen.
Nieuwsartikel
-
Het nieuwe woonruimteverdelingssysteem in de regio Groot Amsterdam werkt: vanaf 2023 hebben starters daadwerkelijk een betere kans op een sociale huurwoning van een woningcorporatie gekregen. Ook daalt de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning licht: van 13,4 naar 12,1 jaar. Maar doordat er veel meer actieve woningzoekenden zijn neemt de slaagkans wel af, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarrapportage Woonruimteverdeling 2023 van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties… meer Nieuwsartikel
-
Huurders in de vrije sector mogen in 2025 maximaal 4,1 procent huurverhoging krijgen. In de middenhuur ligt dit maximum vanaf 1 januari 2025 op 7,7 procent en in de sociale huur vanaf 1 juli 2025 op 5,0 procent.
Nieuwsartikel
-
Hoewel het een jaarlijkse aanpassing betreft, gaat de huisvestingsverordening van Amsterdam gaat per 1 januari 2025 flink op de schop. Zo wordt de vergunningplicht voor middeldure huurwoningen van kracht, worden de regels voor woningdelen met drie personen en hospitaverhuur versoepeld, boetes verlaagd en passendheidscriteria en voorrangsregels aangepast. De nieuwe verordening wordt 20 november voorgelegd aan de raadscommissie.
Nieuwsartikel
-
De meeste Amsterdamse huishoudens wonen fysiek of financieel passend of ruim. Zo'n 9 procent woont te klein, 17 procent te duur en 1 procent zowel te krap als te duur. Vooral jongere huishoudens (18-38 jaar) en bewoners van particuliere huurwoningen wonen relatief vaak te duur. Aan de andere kant woont één vijfde van de huishoudens zowel groot als relatief goedkoop, waarvan de helft eigenaar-bewoner is, en ook vaak ouder. Dit staat in nieuw onderzoek van de gemeentelijke afdeling Onderzoek… meer Nieuwsartikel
-
‘Moet jij dan zelf verdwijnen?’, vroeg een collega van me standaard als mensen zeurden over een overvolle aardbol. Het antwoord van de klager was natuurlijk standaard nee. De ander, die moet wieberen. Bij de ‘Nederlanders wonen te groot’- discussie moet ik hieraan denken.
Column
-
Volgens minister Mona Keijzer ziet het kabinet geen financiële ruimte om voor de woningcorporaties de vennootschapsbelasting (Vpb) af te schaffen. Dat meldde zij vandaag in de Kamer bij de bespreking van het woonbeleid voor 2025. Afschaffing is een dringende wens van woningcorporaties, gemeenten en huurdersorganisaties. De beruchte verhuurdersheffing is dan wel afgeschaft, maar de fiscus harkt nu via een andere route honderden miljoenen op jaarbasis binnen van corporaties.
Nieuwsartikel
-
Woningcorporaties krijgen van gemeenten korting op grondprijzen om sociale huurwoningen te realiseren. De mediane sociale grondprijs is dit jaar voor eengezinswoningen 22.500 en voor appartementen 18.600 euro. Dat heeft Aedes, de koepelorganisaties van corporaties, berekend. Er zijn flinke verschillen per gemeente, zowel in de prijs als de wijze van berekening.
Nieuwsartikel
-
In zeven maanden tijd hebben Amsterdamse corporaties bijna achtduizend meldingen van vocht- en schimmelproblemen adequaat afgehandeld. Zo blijkt uit de eerste evaluatie van de gezamenlijke schimmelaanpak. Ook lukt het in de praktijk goed om voortvarend te handelen. Vrijwel alle bewoners krijgen binnen twee weken na een klacht een eerste huisbezoek. Corporaties verzetten dus heel veel werk. Toch is het volgens wethouder Dirk de Jager van Wonen nog maar een begin. “Er is veel meer nodig om de… meer Achtergrondartikel
-
Woningcorporaties zien volgend jaar de gemiddelde OZB-aanslag per huurwoning met 54 euro stijgen naar 230 euro. De totale stijging van de OZB-lasten voor woningcorporaties is ongeveer 10,1 miljoen euro, zo schrijft wethouder Hester van Buren van Financiën samen met haar collega van Volkshuisvesting in een brief aan de gemeenteraad.
Nieuwsartikel
-
De Raad van State beoordeelt het Amsterdamse boetestelsel rond illegale verkamering als te rigide. In een zaak waarbij twee zwagers voor hun kinderen en kinderen van vrienden een woning hadden aangekocht, werd de opgelegde boete meer dan gehalveerd. De gemeente moet differentiëren naar de "aard van exploitatie" en ook onderscheid maken tussen eerste overtreding en recidive, aldus de rechter.
Nieuwsartikel
-
Ik ben altijd benieuwd naar de drijfveren van corporatiebestuurders. Omdat je daarmee zo veel makkelijker begrijpt waarom een corporatie iets doet of nalaat. Recent zat ik in de Ysbreker in gesprek met een bestuurder waarbij zijn drijfveer al heel snel op tafel lag. Hij wilde ongelijkheid bestrijden, en dus aan kansgelijkheid werken. Dat wilde hij vooral bereiken door te streven naar veerkrachtige wijken en het versterken van de daar aanwezige gemeenschappen. Heerlijk compact beeld van deze… meer Column
-
De Amsterdamse woningcorporaties, gemeente en huurderskoepels hebben de Monitor samenwerkingsafspraken 2020 t/m 2023 gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de corporaties vrijwel alle doelen hebben behaald. Alleen de nieuwbouwproductie bleef achter, waardoor ook de gewenste groei van de sociale voorraad achter bleef bij de doelstelling. Op duurzaamheidsvlak is soms bijna dubbel zoveel resultaat geboekt als was afgesproken.
Nieuwsartikel
-
Het kabinet Schoof heeft zijn regeerprogramma bekend gemaakt. Wat het programma Wonen en Volkshuisvesting betreft is geen sprake van een grote trendbreuk met het huidige beleid. Ook dit kabinet geeft 'topprioriteit' aan woningbouw, wil landelijke regie voeren op de ruimtelijke ordening en streeft naar een woningproductie van 100.000 woningen per jaar, met een groot aandeel betaalbare woningen. Het ministerie van Wonen en Volkshuisvesting is terug met minister Mona Keijzer aan het roer.
Nieuwsartikel
-
Mona Keijzer wil graag ‘heilige huisjes’ omverwerpen. Maar wat ze tot nu toe liet doorschemeren over haar visie op de woningmarkt, is juist weinig opzienbarend. Het kan anders.
Column
-
Staat het klassieke studentenhuis op de tocht? Huurteams in studentensteden zien nieuwe woningproblemen voor studenten. Dat meldt de NRC. Vanwege de nieuwe huurregels willen verhuurders van hun panden af. Ze verkopen óf kiezen voor een 'sterfhuisconstructie' voor overblijvende woningdelers. Hun argument: 'friendscontracten' zijn niet meer toegestaan.
Nieuwsartikel