Overslaan en naar de inhoud gaan

Regiogemeenten rond Amsterdam bouwen weinig sociale huurwoningen

Image
In de regio Amsterdam worden er buiten de hoofdstad nog altijd weinig sociale huurwoningen toegevoegd. In 2017 werden in het gebied Zaanstreek-Waterland 107 woningen opgeleverd en in zuidwestelijke regio Amstelland-Meerlanden 54. Dat is nog minder dan in 2016. Amsterdam leverde 2.135 zelfstandig sociale huurwoningen op, waarvan 876 voor studenten. Dat meldt het Jaarbericht 2018 van het Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad (PWNR).
 
Het werkterrein van de PWNR-corporaties is het gebied van de voormalige Stadsregio Amsterdam. Deze vijftien gemeenten werken samen op het gebied van de woonruimteverdeling in de sociale huursector. Zo kan iemand die staat ingeschreven in WoningNet reageren op vrijkomende sociale huurwoningen van Beemster tot Uithoorn, en van Hoofddorp tot Amsterdam Zuidoost. De totale voorraad corporatiewoningen in dit gebied bestaat uit 276.213 zelfstandige en onzelfstandige woningen, waarvan er 186.429 (67%) in de hoofdstad zelf staan. 
Vanwege de omvang van Amsterdam stemmen de trends in het hele PWNR-gebied in belangrijke mate overeen met die in de hoofdstad zelf. Dat zijn een afname van verkoop en liberalisatie, een voorzichtige trendbreuk in de afname van nieuwe sociale verhuringen; een toename van zowel de nieuwbouwproductie als de sloop van woningen.
Maar opvallend is de geringe nieuwbouwproductie buiten de hoofdstad;  de sterke groei van de sociale nieuwbouw in de Stadsregio - van 1.471 in 2013 tot 2.296 in 2017 - werd bijna geheel in Amsterdam gerealiseerd. De woningcorporaties realiseerden slechts 7 procent in de overige 14 gemeenten: Zaanstad leverde 64 woningen op, Uithoorn 36, Purmerend 35, Haarlemmermeer 18 en Edam-Volendam 8. In de overige negen gemeenten werd geen enkele sociale huurwoning toegevoegd. 
 
De belangrijkste reden dat corporaties weinig bouwen buiten Amsterdam is volgens Egbert de Vries, directeur van de AFWC en het PWNR, het gebrek aan locaties: "In Purmerend lag dat stil en komt langzaam weer op gang, in Zaanstad zijn de locaties bezet door particulieren en dienen corporaties zich maar in te kopen, voor te hoge prijzen. In Diemen ging de grond tot voor kort naar commerciële partijen terwijl in Amstelveen nieuwe sociale woningbouw een tijd taboe is geweest. Ook in Waterland heeft de politiek weinig animo om nog veel sociale woningen toe te voegen."
Er zijn veel lokale redenen, maar de hoofdlijn is volgens De Vries dat er in veel gemeenten anders dan in Amsterdam geen geoliede grondproductie is. "Er wordt ook niet veel grond voor corporaties gereserveerd, zoals dat in Amsterdam wel gebeurt."
 
Lees meer over het Jaarbericht 2018 PWNR
 
Bron
AFWC