Overslaan en naar de inhoud gaan

Pact Poelenburg Zaanstad: extra investeringen in een meer gevarieerde woningvoorraad

Image

De gemeente Zaanstad, de drie Zaanse corporaties en zestien andere partijen hebben dinsdag hun handtekening gezet onder het ‘Pact Poelenburg’. De komende twintig jaar wordt in de wijken Poelenburg en Peldersveld in Zaandam-Zuid extra geïnvesteerd in onder meer een meer gevarieerde woningvoorraad, beter onderwijs en bestrijding van armoede en criminaliteit.

“Gezamenlijk zeggen we: de tijd van wegkijken is voorbij. We moeten er nu samen de schouders onder zetten om deze wijken in de komende twintig jaar vooruit te helpen”, zo zegt burgemeester Jan Hamming. Volgens hem is Zaanstad dat verplicht aan de inwoners en kinderen van deze wijken. “En dat kan ook, want er is ook kracht in de wijk. Er zijn mensen die er iets van willen maken. Ze hebben wensen en dromen en wij moeten helpen om de omstandigheden te creëren om die uit te laten komen. Het is mijn stellige overtuiging dat we met dit Pact en cruciale stap in de goede richting zetten”, aldus de burgemeester.
Hij verwacht door een combinatie van dingen de leefbaarheid in Poelenburg en het aangrenzende Peldersveld te kunnen verbeteren. “De eerste stappen zijn gezet. Zo maken we met behulp van de Rotterdamwet en het toevoegen van nieuwbouw de samenstelling van de wijk meer divers. Ook het aanpakken van criminaliteit staat hoog op onze agenda.”

In Poelenburg en Peldersveld is het percentage sociale woningbouw heel hoog. Ook is er veelvuldig sprake van ondermijnende criminaliteit. Bedoeling is dat er vrije sector huurwoningen en koopwoningen worden bijgebouwd. Er zijn al 160 nieuwe woningen in aantocht. De komende tien jaar moeten in totaal vijfhonderd nieuwe woningen worden gerealiseerd. Uiteindelijk zal in beide wijken de sociale woningvoorraad niet meer dan veertig procent moeten bedragen. Ook in de Achtersluispolder, die grenst aan Poelenburg en Peldersveld, kunnen grote aantallen nieuwe woningen worden gebouwd.

Verder willen justitie, politie en gemeente drugshandel en fraude met uitkeringen en wonen bestrijden en in beide wijken beter handhaven. Ook wordt onderzocht of de ontsluiting van beide wijken kan worden verbeterd, bijvoorbeeld door verlenging van de Noord/Zuid-lijn.