Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwbouwwoningen in Bajeskwartier verkopen wél

Image

Van de 135 koopwoningen in The Jay zijn er nog slechts zeven beschikbaar. De woningen zijn in korte tijd verkocht. Dat is bijzonder in een periode waarin de verkoop van nieuwbouwwoningen op veel plekken stil valt. The Jay maakt onderdeel uit van Bajeskwartier, een nieuwe stadswijk nabij het Amsterdamse Amstelstation waar in totaal zo’n 1.350 woningen worden gerealiseerd. The Jay is al in aanbouw en wordt naar verwachting eind van de zomer 2024 opgeleverd.

The Jay bestaat uit 135 compacte tweekamerappartementen van 34 tot 48 vierkante meter met prijzen vanaf 285 tot 485 duizend euro. De koopprijzen zijn met vierkante meterprijzen 8.500 tot ruim 10.000 euro stevig te noemen, maar dat heeft snelle verkoop niet in de weg gestaan. Kopers krijgen een appartement zonder buitenruimte, maar wel een afgewerkte, zeer energiearme woning zonder erfpacht. Er zijn dus weinig andere woonkosten dan de hypotheek en de servicekosten. De appartementen worden afgewerkt met keuken, sanitair en tegelwerk. Bijzonder voor Amsterdam is dat alle woningen in het Bajeskwartier op 'eigen grond' worden gebouwd. Dat komt omdat de grond onder de voormalige Bijlmerbajes van het Rijk was.

Bij veel nieuwbouwprojecten valt de voorverkoop tegen. Dat dit hier niet het geval is heeft ongetwijfeld met de locatie te maken, dichtbij het centrum en het Amstelstation. Peter Heuvelink, regiodirecteur van AM, partner in Bajes Kwartier Ontwikkeling: "We hebben veel aandacht besteed aan de opzet van de wijk als geheel en alle natuur die we hier met in totaal 68 tuinen gaan toevoegen. Daarnaast hebben ook het ontwerp van het gebouw en de afwerking van de woningen alle zorg gekregen."
Bovendien hebben kopers bij dit project - anders dan veel andere nieuwbouwprojecten - zekerheid over de bouw en zicht op een spoedige opleverdatum. Daarbij trekken deze relatief kleine woningen veel koopstarters, een kopersgroep zonder kopzorgen over de verkoop van de eigen woning.

Huur omgezet naar koop

In het oorspronkelijke programma van het Bajes Kwartier stond The Jay ingepland als een woontoren met huurappartementen. Maar vorig jaar wilde geen belegger instappen vanwege onzekerheid over de aanpassingen in het WWS-puntstelsel en de aangekondigde regulering van de middenhuren. "Begrijpelijk. Zij moesten ineens rekening houden met een mogelijke afslag van 10 tot 20 procent op de beleggingswaarde."
Om grote vertragingen in het hele project te voorkomen, besloot de ontwikkelcombinatie er koopappartementen van te maken en zonder voorverkoop te starten. Heuvelink: "Soms moet je je nek uitsteken. We hadden er wel vertrouwen gezien eerdere ervaringen met deze doelgroep, zoals bij Villa Mokum. We zijn met de prijzen aan de onderkant gaan zitten en in de communicatie duidelijk gemaakt hoe hoog de netto maandlasten zijn." Die zou vaak lager uitvallen dan de maximale gereguleerde huur. "Na een goed bezochte rondleiding in het gebied ging het ineens vliegen."
Volgens Heuvelink wordt inmiddels ook overwogen de vrijesectorwoningen van The Starling - in aanbouw - om te zetten van huur naar koop. "Wellicht wordt dan een later te bouwen complex weer huur. Het zijn momenteel zeer dynamische marktomstandigheden. We moeten steeds herijken." Dat geldt ook bij projecten van AM elders in de MRA, aldus Heuvelink: "De situatie is nu per project anders. Het is maatwerk." 

875 woningen in aanbouw

In de nieuwbouwwijk zijn inmiddels 875 in aanbouw. Naast The Jay zijn ook de woongebouwen, The Robin (129 koopwoningen), The Finch (145 sociale huurwoningen) en The Starling (110 sociale en 75 vrije sector marktwoningen) in aanbouw en worden de eerste 280 sociale huurwoningen van de Alliantie dit jaar opgeleverd. Met ingang van mei ontvangt short stay Hotel Jansen haar eerste gasten.

Voor alle woningen in Bajeskwartier geldt dat zij voldoen aan de laatste duurzaamheidsinzichten, gasloos zijn en een energielabel van minimaal A+ hebben. OMA Architecten ontwierp het masterplan voor het gebied en tekende ook The Jay. De architect liet zich daarbij overduidelijk inspireren door de toenmalige torens van de Bijlmerbajes.