Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet kiest voor regulering middenhuur tot een huurprijs van straks 1.100 euro

Image

Om huurders met een middeninkomen te beschermen tegen excessen en ervoor te zorgen dat zij een eerlijke prijs voor hun woning betalen, reguleert het kabinet de middenhuur. Door ook het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend te maken, verwacht het kabinet dat de huurprijs van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro omlaag gaat. 

“Een betaalbare huurwoning is voor mensen met een middeninkomen steeds minder vanzelfsprekend. Door de enorme schaarste wordt de hoofdprijs gevraagd voor woningen die dat echt niet waard zijn. Terwijl leraren, verpleegkundigen en politieagenten die rekening mogen betalen. Met de regulering van de middenhuur wil ik hen beter beschermen tegen excessen, zodat mensen een eerlijke prijs voor hun woning betalen”, aldus minister De Jonge voor Volkshuisvesting.

Hij geeft de regulering vorm aan de hand van vier uitgangspunten: de bescherming van de huurder, voldoende aanbod van betaalbare woningen, de investeringsbereidheid van verhuurders en het stimuleren van de verduurzaming van huurwoningen.

Uitbreiding WWS

De huurprijsbescherming voor middeninkomens wordt ingevoerd door uitbreiding en modernisering van het bestaande WWS. De grens wordt opgetrokken tot 187 punten, zodat ook middeninkomens een gereguleerde huurprijs krijgen. De prijs bij dit puntenaantal wordt jaarlijks geïndexeerd met inflatie en zal bij inwerkingtreding van de wet op 1.100 euro uitkomen. De regulering gaat gelden voor nieuwe huurcontracten en zo lang als er schaarste is op de woningmarkt.

Extra punten

Om het stelsel beter te laten aansluiten bij de kwaliteit van nieuwe middenhuurwoningen en de investeringsbereidheid van verhuurders op peil te houden, kiest De Jonge voor modernisering van het WWS. Zo wordt de energiezuinigheid van een woning beter gewaardeerd. Woningen met energielabel A of hoger krijgen extra punten, terwijl een woning met een energielabel E of lager minpunten krijgt. “Hierdoor wordt het prijsverschil tussen woningen met een goed en een slecht energielabel groter en wordt de verduurzaming van huurwoningen gestimuleerd”, aldus De Jonge. De waardering van buitenruimte ondergaat ook een aanpassing. Een riant dakterras van 20 vierkante meter levert meer punten op dan een balkon van vier vierkante meter. Ten slotte gaat de maximering van de WOZ-waarde ('WOZ-cap') gelden vanaf 187 punten in plaats van 142, zodat woningen niet enkel door een hoge WOZ-waarde in de vrije sector terechtkomen.  

Tijdelijke opslag

De regeling geldt voor zowel bestaande bouw, als nieuwbouw. De Jonge vindt het belangrijk dat de regulering lopende nieuwbouwprojecten niet vertraagt. Daarom wordt er een opslag ingevoerd voor nog op te leveren nieuwbouwwoningen ter hoogte van 5 procent van de maximale huurprijs tot tien jaar na oplevering. Dit geldt voor middenhuurwoningen die worden opgeleverd na 1 januari 2024 en waarvan de bouw is gestart voor 1 januari 2025.

Dwingend stelsel

Daarnaast zal het WWS dwingend worden gemaakt. Hierdoor zijn verhuurders in het gereguleerde segment verplicht de maximale huurprijzen op basis van het WWS te respecteren. Wanneer een verhuurder zich hier niet aan houdt kan hierop gehandhaafd worden. Verhuurders riskeren straks een boete als zij een te hoge huurprijs vragen voor een woning die op basis van de kwaliteit een sociale- of middenhuurwoning zou moeten zijn. De regulering moet ingaan op 1 januari 2024.