Overslaan en naar de inhoud gaan
Amsterdamse raadsverkiezingen 2021 - Overzicht (concept)verkiezingsprogramma's
Valt er wat te kiezen?

Maart 2022 zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. In deze rubriek houden we een overzicht bij van de (concept)verkiezingsprogramma's. Er liggen belangrijke politieke vragen voor. Houdt het huidige linkse college een meerderheid? Is de huidige combi niet sowieso op elkaar uitgekeken? Zal de Amsterdamse gemeentepolitiek in navolging van de landelijke verder versplinteren? Maar in deze rubriek houden we liever bij de inhoud: de programma's. Het dossier wordt regelmatig geactualiseerd.

D66: ‘Negenduizend woningen per jaar erbij, topprioriteit voor middensegment’

Reinier van Dantzig

 

D66 wil de woningproductie in Amsterdam opschroeven naar jaarlijks negenduizend woningen. Woningbouw voor het middensegment heeft daarbij topprioriteit, zo blijkt uit het verkiezingsprogramma ‘Vrijheid in verbinding’. Dat mag ten koste gaan van het aandeel sociale huur. De verdeling zou verschuiven van de huidige 40-40-20 naar 30-50-20.

Lijsttrekker is Reinier van Dantzig, de huidige fractievoorzitter en woordvoerder Bouwen & Wonen. Van Dantzig is tevens horeca-ondernemer.

 

Tiers Bakker
 

SP: ‘Niet één corporatiewoning meer de markt op’

Er gaat niet één sociale huurwoning van een corporatie meer de markt op. De gemeente Amsterdam gaat alle sociale huurwoningen die verkocht dreigen te worden door woningcorporaties opkopen, zo schrijft de SP in het conceptverkiezingsprogramma ‘Amsterdam linksaf’.

Lijsttrekker is raadslid Tiers Bakker. Hij versloeg nipt de kersverse wethouder wonen Jakob Wedemeijer. Bakker (1969) is sinds 2014 gemeenteraadslid. Hij werkte eerder bij De Groene Amsterdammer en de UvA, en was docent filosofie. Dit jaar maakte hij de overstap naar het landelijke fractiebureau van de SP.

Marjolein Moorman
 

PvdA: volkshuisvesting staat weer voorop in strijd tegen kansenongelijkheid

De Amsterdamse corporaties moeten 3.000 woningen per jaar bijbouwen, ook voor het middensegment woningen realiseren en binnen acht jaar 100.000 sociale huurwoningen verduurzamen. Aldus het PvdA-conceptverkiezingsprogramma ‘Strijden voor de ziel van de stad’. Van verkoop van sociale huurwoningen kan geen sprake meer zijn.

Lijsttrekker is Marjolein Moorman, de huidige wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering. Voor haar wethouderschap werkte ze bij de Universiteit van Amsterdam als hoofddocent Politieke Communicatie. Vanaf 2012 is zij fractievoorzitter.

 

Claire Martens
 

VVD: woningcorporaties moeten meer huurwoningen verkopen

Woningcorporaties verkopen de komende jaren een groter deel van de bestaande woningvoorraad. De opbrengst kan worden gebruikt om elders in de stad tweemaal zoveel woningen (sociaal en middelduur) te bouwen, aldus het VVD- conceptverkiezingsprogramma Onze Vrije Stad. De productie moet naar 10.000 woningen per jaar om de exodus van starters en gezinnen te voorkomen. Dat kan als de gemeente zich minder met details bemoeit.

Lijsttrekker is de relatieve nieuweling Claire Martens. Zij kwam in 2018 in de raad; haar portefeuille bestaat uit Economische Zaken, Werk & Inkomen, Inburgering. Tevens is ze interim-directeur personeelszaken.

 

Rutger Groot Wassink
 

GroenLinks: gemeentelijk Woningbedrijf moet sociale woningen opkopen 

Om het fundamentele recht op wonen zo goed mogelijk te waarborgen krijgt Amsterdam een Gemeentelijke Woningbouwcorporatie, zo schrijft GroenLinks Amsterdam in het conceptverkiezingsprogramma 'Verandering begint in de Stad'. Ook wil GroenLinks woningzoekenden in Noord, Zuidoost en Nieuw-West voorrang geven in het eigen stadsdeel tot maximaal een kwart van de vrijkomende sociale huurwoningen.

Fractieleider is wederom Rutger Groen Wassink. In de huidige collegeperiode is hij wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering.