21.01.21
Geactualiseerd op: 
08.07.21
NUL20 Dashboard
Woningmarkt MRA

Actuele cijfers over de ontwikkeling van de koopwoningmarkt in de Metropoolregio Amsterdam.

Onderstaande kaart geeft een beeld van de gemiddelde transactieprijzen per m2 in de 32 gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam. Beweeg met je cursor over de kaart voor informatie per gemeente. De hoogste prijzen per m2 worden gerealiseerd in Amsterdam, de laagste in Lelystad. Waarbij opgemerkt dat kleine woningen, waarvan er veel staan in Amsterdam, relatief lagere vierkante meterprijzen realiseren dan grote.

 

Binnen gemeenten zijn er natuurlijk ook grote verschillen, per stadsdeel en zelfs per wijk. Onderstaande grafiek geeft de mediane prijzen per stadsdeel, zowel de transactieprijs als de prijs per m2. Mediaan betekent: in het midden, er zijn net zoveel woningen duurder als goedkoper.

 

Wat leren deze prijzen? Gezinnen met een middeninkomen hebben het op de Amsterdamse woningmarkt extreem moeilijk. Wie een bruto jaarinkomen net boven de EU-grens voor de sociale huursector heeft (€ 40.024,-) en een huis wil kopen, kan een eengezinswoning in de stad wel vergeten, en ook in grote delen van de regio. Een huishouden aan de bovenkant van de middeninkomensgroep die per jaar anderhalf keer zoveel verdient (€ 60.037), heeft meer keuze maar hoeft zich ook niet rijk te rekenen. 

Er staan bovendien heel weinig woningen te koop. In de regio Amsterdam daalde het totale woningaanbod in het tweede kwartaal tot 1.203 woningen, 41 procent minder dan een jaar eerder en 6 procent minder dan in het eerste kwartaal. Woningen staan ook extreem kort te koop (26 dagen). De makelaarsregio Amsterdam bestaat uit de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en de plaats Abcoude (gemeente Ronde Venen). In de hoofdstad zelf daalde het aanbod dit kwartaal nog iets meer (-8%). Met name in Nieuw-West (-17%) en Centrum (-13%) kwamen veel minder woningen in de verkoop.

Landelijke ontwikkelingen: minder aanbod, stijgende prijzen

Nederland kende nog nooit een krappere bestaande koopwoningmarkt dan nu. Halverwege het tweede kwartaal 2021 (peildatum 15 mei) stonden nog geen 15.500 woningen te koop. Dit is het laagste aantal ooit sinds 1995 en 53 procent minder dan een jaar terug. Vergeleken met het vorige kwartaal is het bijna 12 procent minder. Vooral in het noordoosten van het land (zie kaart) nam het aanbod sterk af. 78 procent van alle woningen werd boven de vraagprijs verkocht, de verkoopprijs over alle verkochte woningen lag 8,2 procent boven de vraagprijs.

 

Ontwikkeling aantal verkopen 2e kwartaal 2021 tov jaar eerder

Bron: NVM