Overslaan en naar de inhoud gaan

Woningcorporaties willen dat rechter stokje steekt voor huurbevriezing

Image

Corporatiekoepel Aedes en zo'n tweehonderd aangesloten woningcorporaties willen dat het kabinet zich houdt aan de Nationale Prestatieafspraken die minister Keijzer (Wonen), Aedes en VNG  afgelopen december hebben gemaakt. Daarbij legden ze vast wat de corporaties de komende 10 jaar zouden investeren in nieuwbouw, onderhoud, isolatie en leefbaarheid. Ook spraken ze af dat de huren daarvoor de komende jaren gematigd zouden stijgen. Maar in de Voorjaarsnota kwam de minister met de intussen beruchte huurbevriezing: in 2025 en 2026 mogen de sociale huren niet stijgen. Volgens Aedes kan de corporatiesector daardoor de komende 10 jaar maar liefst € 49 miljard minder  investeren. De compensatie die het kabinet vrijmaakt is slechts € 1,1 miljard.

De corporaties vinden dat het kabinet de nog maar net gemaakte afspraken – die zijn gebaseerd op het mede door het ministerie  en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW)ontwikkelde Duurzaam Prestatiemodel – niet zomaar eenzijdig kan opzeggen. En ze zijn bereid een kort geding aan te spannen om te kijken of de rechter vindt dat het door de beugel kan. Voordat de corporaties dat doen, heeft minister Keijzer formeel (nu de in staat in gebreke is gesteld) twee weken de tijd om de huurbevriezing terug te draaien of te compenseren. Daartoe is ze door de corporaties gesommeerd. Doet ze dat niet dan stappen de corporaties naar de rechter.

Aedes-voorzitter Liesbeth Spies vindt dat het kabinet beter gericht mensen kan steunen die het echt nodig hebben. "Het bevriezen van alle huren bij corporaties is contraproductief, want het betekent minder onderhoud en isolatie en veel minder nieuwe woningen voor woningzoekenden. Als de huurbevriezingen doorgaan, kunnen we de komende jaren 180.000 minder nieuwe woningen bouwen, waar mensen met smart op zitten te wachten. Of 1.600.000 minder huizen isoleren, terwijl daardoor de energierekening van huurders daalt." 
Directeur-bestuurder Anne-Jo Visser van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) liet zich eerder in vergelijkbare bewoordingen uit. "Voor de huurders lijkt huurbevriezing een sympathieke maatregel, maar op termijn zijn de gevolgen ook voor hen gigantisch, zoals verminderen van onderhoud en verduurzaming van de bestaande woningen." (ND)