Ongeveer 140 van de 262 bij Waarborgfonds Sociale Woningbouw actieve woningcorporaties zullen de komende vijf jaar niet meer kunnen voldoen aan de financiële normen voor het verkrijgen van geborgde leningen. Dat concludeert WSW na een analyse van de gevolgen van het bevriezen van huurverhogingen de komende twee jaar. Het waarborgfonds verwacht dat die corporaties hun investeringen al in de jaren 2027-2029 en mogelijk ook daarna fors neerwaarts moeten bijstellen.
Het vermogen van corporaties zit in het bezit. Dit kan alleen worden ingezet voor het aantrekken van nieuwe leningen, als de woningcorporatie ook in staat is de extra rentelasten te betalen. “Wij zien regelmatig dat de indruk bestaat dat het vermogen van de corporaties direct en geheel kan worden ingezet om te investeren. Dat is echter alleen mogelijk als er voldoende kasstromen zijn om de rentelasten van deze nieuwe leningen te betalen. Door de huurbevriezingsmaatregel is daarvoor veel minder ruimte", aldus het waarborgfonds. Er is ook gekeken of andere corporaties de opgave kunnen overnemen. Volgens WSW is dat maar een in beperkt aantal regio’s in zeer beperkte mate mogelijk; ook die corporaties hebben door de huurbevriezing minder geld beschikbaar.
Om de borgbaarheid van nieuwe leningen te beoordelen, heeft WSW de 140 betrokken corporaties gevraagd om binnen vier weken informatie te leveren over de impact van de huurbevriezing en welke bijsturingsmaatregelen zij denken te treffen. Lopende verzoeken worden nog wel geborgd.
Onheilspellende brief
Brancheorganisatie Aedes spreekt in een reactie op de analyse van WSW van een ‘onheilspellende’ brief. "WSW maakt pijnlijk duidelijk wat de directe gevolgen van de huurbevriezing zijn. Deze woningcorporaties moeten per direct investeringen uit hun begroting schrappen", aldus Aedes-voorzitter Liesbeth Spies. Niet alleen komt volgens Aedes de investeringscapaciteit van die corporaties in gevaar, ook het vertrouwen in het borgingstelsel wordt aan het wankelen gebracht. Daarom dringt Aedes er met klem op aan dat het kabinet de huurbevriezing van tafel haalt.