-
De huurders van het voormalige Change= pand in Amsterdam Nieuw-West krijgen teveel betaalde servicekosten over de afgelopen vijf jaar terug van de huidige eigenaar CBRE. Het voorschot voor servicekosten gaat flink omlaag en alle huidige en ex-huurders krijgen het verschil over de afgelopen jaren terug.
Nieuwsartikel
-
Change= moet zo'n 250 huurders van twee woningcomplexen in Amsterdam Nieuw-West en in Zuidoost definitief onterecht berekende ‘community-kosten’ terugbetalen, zo heeft het Gerechtshof uitgemaakt. Bijna drie jaar geleden oordeelde de Kantonrechter al dat de verhuurder van jongerenwoningen op het August Allebéplein en het Elizabeth Cady Stantonplein geen geld voor extra diensten – een verplichte bijdrage van 75 tot 120 euro in de maand – mag vragen.
Nieuwsartikel
-
De aanwezigheid van enkelglas in een huurwoning kan worden beschouwd als een gebrek, zo heeft de kantonrechter in Amsterdam uitgemaakt. De verhuurder moet het probleem verhelpen. De rechter acht het anno 2024 niet meer normaal dat een woning zo’n groot warmteverlies kent. Een verhuurder is wettelijk verplicht een huurder goed woongenot te verschaffen. Slechte isolatie past daar niet meer in, vanwege de klimaatcrisis en de sterk gestegen kosten van energie.
Nieuwsartikel
-
Huurders bij woningcorporaties ontkomen er nauwelijks meer aan: het contact met de corporatie vindt steeds vaker digitaal plaats. Door het gebruik van een online portaal waar huurders inloggen, regelen zij met een druk op de knop hun huurderszaken zelf, zonder dat daarbij telefonisch of e-mailcontact nodig is. Voor woningcorporaties en veel huurders is dat efficiënt, maar lang niet alle huurders kunnen deze digitale ontwikkeling bijbenen. Bovendien kunnen hulporganisaties buitenspel worden… meer Achtergrondartikel
-
Verhuurder Change= moet een groep van 95 huurders van de vestiging in Zuidoost terugbetalen. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Amsterdamse Gerechtshof. Het Hof verklaarde de verhuurder niet ontvankelijk in een beroep tegen een uitspraak van de kantonrechter. Die uitspraak betreft een slepende kwestie rond de servicekosten. Begin maart stelde de kantonrechter de afrekening van de servicekosten over 2019 vast op 42 euro in plaats van het betaalde voorschot van 162 euro.
Nieuwsartikel
-
Op werkbezoek bij Stichting !WOON liet demissionair minister Hugo de Jonge, en in zijn gevolg een aantal ambtenaren, zich bijpraten over de werkzaamheden van !WOON en de situatie op de woningmarkt in de regio Amsterdam. De revue passeerden wooncoöperaties, het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, de situatie bij Change= en de implementatie van de Wet Goed Verhuurderschap.
Nieuwsartikel
-
Jacqueline van Loon stopt per 1 mei als directeur bij !WOON. Haar werk stond vaak in het teken van het verbeteren van de positie van zwakkeren in de samenleving. Vooral gekoppeld aan de diverse golven van stedelijke vernieuwing. "Ik heb er een groot vertrouwen in dat als je bewoners serieus laat meepraten ze ook aan de belangen van anderen denken."
Achtergrondartikel
-
Het is zover. Op 16 januari 2023 verandert na jaren voorbereiding het zoeken naar een sociale huurwoning in de WoningNet-regio Amsterdam. De slaagkans wordt dan nog maar gedeeltelijk bepaald door de inschrijfduur. Het nieuwe systeem werkt met punten. Woningzoekenden kunnen straks hun kans vergroten vanwege persoonlijke omstandigheden en door actief te zoeken. De gemeenten en corporaties in de WoningNet-regio Amsterdam willen zo woningzoekenden met dringende omstandigheden meer kans geven op een… meer Nieuwsartikel
-
Change= blijft zijn neus stoten in confrontaties met Stichting !Woon. De woningverhuurder en oprichter/directeur Ralph Mamadeus sleepten !Woon voor de rechter omdat de stichting de goede naam van beide zou hebben aangetast in een artikel waarin huurders van Change= klaagden over intimidatie door de verhuurder. De rechter stelt Change= op alle punten in het ongelijk.
Nieuwsartikel
-
De topman van Change=, Ralph Mamadeus, stuurt vanuit aparte bv’s facturen naar het bedrijf voor diensten als een huismeester, internet en beveiliging, die in de servicekosten worden doorberekend aan bewoners. Die kunnen daardoor niet nagaan of die kosten daadwerkelijk worden gemaakt. Dat blijkt uit een reportage van het programma BOOS van Tim Hofman. Het blijft ook verder onrustig rondom Change=. Vandaag is een openbare zitting van Change= tegen !WOON. De verhuurder beschuldigt de… meer Nieuwsartikel
-
De topman van Change=, Ralph Mamadeus, stuurt vanuit aparte bv’s facturen naar het bedrijf voor diensten als een huismeester, internet, en beveiliging. Bewoners kunnen daardoor niet nagaan of die kosten daadwerkelijk worden gemaakt. Dat blijkt uit een reportage van het programma BOOS van Tim Hofman.
Video
-
Stichting !WOON kan de verzoeken voor huisbezoek door een energiecoach niet meer aan. De stijgende energieprijzen zorgen voor een enorme toename. Abdel Nadi had geluk: in april kreeg hij bezoek van energiecoach Larissa Korporaal. Wanneer het gezin zich aan de adviezen houdt kan er ruim zeshonderd euro per jaar worden bespaard op de gas- en lichtrekening.
Achtergrondartikel
-
Lieven de Key heeft een begin gemaakt met de grootscheepse renovatie van 348 woningen en 8 bedrijfsruimten in de monumentale buurt De Punt, een deel van de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. De renovatie vindt gefaseerd plaats en duurt tot de zomer van 2024.
Nieuwsartikel
-
Interessante jubileumavond van stichting !WOON die in het teken staat van de wooncrisis en burgerparticipatie. Met inleidingen van UvA-wetenschapper Cody Hochstenbach, gebaseerd op zijn boek Uitgewoond, en Irene Sinteur, empowerment coach en consultant. Daarbij worden twee crises geschetst: de wooncrisis en de participatiecrisis. Lex Veldboer, lector stedelijk sociaal werk van de HvA, reageert.
Video
-
Volgens Stichting !Woon heeft verhuurder Change= van minstens drie bewoners het huurcontract opgezegd omdat zij weigeren de verdrievoudiging van hun servicekosten te betalen. Bij andere weigeraars wilde Change= bij hun vertrek geen 'verklaring van goed huurgedrag' meegeven, aldus Tjerk Dalhuisen van !Woon. De stichting behartigt de belangen van huurders en voert via wederzijdse advocaten al geruime tijd gesprekken om 'tot een afrekening te komen waar we het beide over eens zijn'. Dalhuisen… meer Nieuwsartikel
-
Iedere woensdag houdt Stichting !WOON in Amsterdam-Zuidoost spreekuur in de OBA in Reigersbos voor woningzoekenden die geen wijs worden uit het systeem van WoningNet. Vaste kracht Rosa Lino en vrijwilligers Bidia Rampersad en Reina Geldrop leggen bezoekers uit hoe het woningtoewijzingssysteem werkt. Dat valt niet altijd mee. Behalve ‘de computer’ is er vaak nog een lastig te nemen hobbel: de taal.
Achtergrondartikel
-
In 2040 wil de Gemeente Amsterdam aardgasvrij zijn. Voor een groot deel van de stad worden warmtenetten als beste alternatief gezien. Dit betekent dat duizenden sociale huurwoningen de komende jaren aangesloten worden op het warmtenet. De Amsterdamse woningcorporaties, de gemeente en een aantal warmtebedrijven hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Wat betekent voor bewoners?Op 19 januari vond een online bijeenkomst over dit onderwerp plaats. Onze NUL20-journalist Wendy Koops keek mee.
Achtergrondartikel
-
De Amsterdamse woningcorporaties verwachten de nog resterende loden leidingen in het eerste kwartaal 2022 te hebben vervangen. Dit geldt ook voor hun woningen en buiten Amsterdam. Dat melden de wethouders Jakob Wedemeijer en Simone Kukenheim aan de gemeenteraad.
Nieuwsartikel
-
Ymere-huurders met teveel lood in het drinkwater krijgen als tegemoetkoming de keuze tussen huurkorting óf een eenmalig bedrag van 500 euro. Bovendien kan voortaan naast de loodtest van Ymere ook de test van een ander geaccrediteerd bureau dienen als bewijs. Deze uitbreidingen van de bestaande regeling is huurdersorganisatie Huurders Ymere Amsterdam (HYA) na 'ruim anderhalf jaar onderhandelen' overeengekomen met de woningcorporatie. Er is nog wel een addertje onder het gras: de… meer Nieuwsartikel
-
Camelot heeft besloten haar huurcontracten aan te passen. Huurders betalen geen voorschot meer voor de eindschoonmaak. Over de afrekening van de servicekosten volgt voortaan overleg met de bewonerscommissies. Ook mogen huurders vaker zelf schades herstellen.
Nieuwsartikel
-
Amsterdam gaat via huisbezoeken actief speuren naar loden waterleidingen. Volgens de gemeente zijn bewoners nog te vaak niet op de hoogte van mogelijke gevaren die kleven aan de aanwezigheid van dergelijke leidingen. De gemeente gaat samen met Stichting !Woon in eerste instantie 2.400 woningen in twaalf woonblokken in de stadsdelen Oost en Zuid controleren. Dat betreft complexen waar een deel van de bewoners problemen hebben gemeld.
Nieuwsartikel
-
De gemeente Amsterdam gaat zelf herstelwerkzaamheden uitvoeren aan een woning van een particuliere verhuurder. De kosten, naar schatting meer dan honderdduizend euro, zullen op de eigenaar worden verhaald.
De woning verkeert volgens de gemeente in deplorabele staat. Het pand werd begin jaren negentig van de vorige eeuw aangekocht, maar van onderhoud is al jarenlang geen sprake meer. Zo bleek twee jaar geleden een van de balkons onveilig. Gevels vertonen ernstige scheuren. De trapopgang is… meer Nieuwsartikel
-
Huurders van een pand aan de Rijswijkstraat in Amsterdam krijgen gemiddeld 500 euro terug over de servicekosten die zij in 2017 betaalden. Dat blijkt volgens de Stichting !WOON uit een vijftigtal uitspraken die huurders ontvingen. De uitspraken zijn nog niet definitief, de verhuurder kan nog in verzet of beroep. De verlaging van de servicekosten geldt alleen voor huurders die tijdig een procedure zijn gestart bij de Huurcommissie. Wie dat niet heeft gedaan krijgt niets terug.
Nieuwsartikel
-
De Vereniging Leegstandbeheerders Nederland (VLBN) heeft besloten het lidmaatschap van Camelot voor onbepaalde tijd op te schorten. Aanleiding was een NRC-artikel van 19 december met de kop “De top halen met harteloze verhuur”. Er waren binnen de VLBN al eerder discussies gevoerd met Camelot over hun werkwijze en reputatie naar aanleiding van eerdere publicaties en klachten. De VLBN meent dat dit artikel het imago van de sector dusdanig beschadigt dat opschorting van het lidmaatschap… meer Nieuwsartikel
-
Sinds de pandemie zijn de achterstanden bij de Huurcommissie nog verder opgelopen. Als uitweg uit het moeras stopt men met de huidige zittingspraktijk. In veel gevallen wordt schriftelijke afhandeling de standaardroute: een uitspraak van de voorzitter op basis van een onderzoeksrapport.
Achtergrondartikel