Overslaan en naar de inhoud gaan

Change= vangt ook bot bij gerechtshof in zaak over hoge servicekosten

Image

Verhuurder Change= moet een groep van 95 huurders van de vestiging in Zuidoost terugbetalen. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Amsterdamse Gerechtshof. Het Hof verklaarde de verhuurder niet ontvankelijk in een beroep tegen een uitspraak van de kantonrechter. Die uitspraak betreft een slepende kwestie rond de servicekosten. Begin maart stelde de kantonrechter de afrekening van de servicekosten over 2019 vast op 42 euro in plaats van het betaalde voorschot van 162 euro.

Volgens Stichting !WOON is de uitspraak van belang voor alle andere huurders. Er lopen nog 1.500 zaken tegen Change= over 2019 en 2020 bij de Huurcommissie. !WOON verwacht een vergelijkbare uitkomst. "Daar kan Change= dan nog wel weer mee naar de kantonrechter, maar de kans is groot dat er dan snel een uitspraak volgt die gelijk is aan degene die er al ligt."

!WOON heeft er weinig hoop op dat Change= leert van eerdere uitspraken en de afrekeningen van 2021 en 2022 aanpast. Change= weigert tot dusver een collectieve behandeling bij de Huurcommissie. Alle huurders zijn daardoor genoodzaakt procedures in te dienen. !WOON pleit voor wijziging van de wetgeving waarbij met één procedure de afrekening voor een complex kan worden beoordeeld voor alle huurders.

Er loopt ook nog een arrest in een zaak over de dienstenovereenkomst, die huurders van Change=-complexen in het verleden moesten tekenen naast het huurcontract. Dat mag niet, oordeelde eerder de rechter. Het ging namelijk om kostenposten die onder de - te verantwoorden - servicekosten moeten vallen. Ook daar ging Change= in beroep bij het Gerechtshof.