Overslaan en naar de inhoud gaan

Eén subsidieregeling voor verduurzamen van VvE-woningcomplex

Image

Om ook de verduurzaming van gebouwen in beheer van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) te versnellen, heeft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting de subsidieregelingen voor het verduurzamen van dergelijke woningcomplexen vereenvoudigd en verbreed. Afgelopen week is de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) van start gegaan. Ook worden de financieringsmogelijkheden voor VvE’s via het Warmtefonds uitgebreid. 

Volgens De Jonge moet het tempo van verduurzaming van woningen omhoog moet. Ongeveer 20 procent van het totaal aantal woningen in Nederland is onderdeel van een VvE. Binnen veel VvE’s blijkt verduurzaming een lastige operatie, onder meer vanwege geldgebrek. Een verbetering van de financiering moet helpen, aldus de minister. 

Met de SVVE komt er één regeling voor het volledig verduurzamen van het hele gebouw: subsidie voor energieadvies, een duurzaam meerjarenonderhoudsplan, procesbegeleiding, isolatiemaatregelen en duurzame warmtetechnieken, zoals warmtepompen, zonneboilers en centrale aansluiting op het warmtenet. Daarnaast maakt de SVVE het mogelijk om voor één isolatiemaatregel subsidie aan te vragen. Het maximale subsidiebedrag bedraagt 15.000 euro per appartement. Bij het uitvoeren van een zeer energiezuinig pakket is subsidie mogelijk voor professionele bouwbegeleiding. 

Verder is er sinds december vorig jaar een financiering door het Warmtefonds mogelijk voor kleine VvE’s met minder dan acht appartementen. Onderdeel van de financiering is een ‘vangnet’ voor individuele appartementseigenaren die de financiering later toch niet blijken te kunnen dragen. De andere eigenaren van de vereniging hoeven zo niet bang te zijn dat de kosten die de buurman niet kan betalen, op hen worden verhaald.