Overslaan en naar de inhoud gaan

Regels bemoeilijken huisvesting in maatschappelijke opvang

De regels voor verhuringen in maatschappelijke opvang en zorg moeten worden versoepeld, meent Aedes. Corporaties kunnen niet altijd aantonen dat alle verhuringen voldoende zijn getoetst op volledigheid en inkomen. Woningstichting Eigen Haard liep daardoor de goedkeurende accountantsverklaring bijna mis.
Ook in Amsterdam verhuren corporaties veel woningen aan instanties, zoals het Leger des Heils en Blijf van Mijn Lijf. De vereiste volledigheid van de administratie vormt een ernstig struikelblok, aldus Elke Heidrich, directeur Wonen van Eigen Haard. "Dergelijke instanties houden alleen een huuradministratie bij op persoonsniveau. Corporaties kunnen achteraf niet bewijzen dat ze alle inkomens hebben gezien. Dat stuit vervolgens op problemen bij de reguliere accountantscontrole.”
Eigen Haard botste met de accountant over Multi Plus Zorg, een organisatie die in groepswoningen probleemjongeren begeleidt. “Soms keren jongeren voor korte tijd terug naar de groep. Dan wordt niet altijd een nieuw huurcontract opgemaakt. Dat is begrijpelijk, maar brengt ons wel in problemen met de accountant.”
In het specifieke geval van Multi Plus Zorg ging de accountant akkoord met een begeleidingscontract. Volgens Heidrich mag van maatschappelijke organisaties niet worden verwacht dat zij hun administratie helemaal inrichten op verhuur. “Wij rekenen het tot onze taak maatschappelijke opvang te bieden. Het kan niet de bedoeling zijn dat wij bijvoorbeeld slachtoffers van huiselijk geweld geen opvang kunnen bieden, omdat we niet aan de inkomenstoets voldoen.”
Aedes wil voorkomen dat de huisvesting van kwetsbare groepen door regelgeving wordt bemoeilijkt. De brancheorganisatie gaat het probleem opnieuw onder de aandacht brengen van het ministerie.