Overslaan en naar de inhoud gaan

Minimaal twintig procent sociale huur op Hembrugterrein Zaandam

Image

Toekomstige woningbouw op het Hembrugterrein in Zaandam moet voor tenminste twintig procent bestaan uit sociale huurwoningen. Deze woningen komen in bezit van een corporatie, zo blijkt uit het nieuwe Masterplan voor het gebied. De overige woningen worden gerealiseerd in verschillende segmenten: van middeldure en vrije sectorhuurwoningen tot dure koopwoningen.

Hembrug staat voor een inclusieve stad, aldus de gemeente Zaanstad en ontwikkelaar HBZ. In totaal is er ruimte voor maximaal 120.000 m2 aan woningen aan de noordkant van het terrein voor een brede doelgroep: van jong tot oud. Een kwart van de te bouwen woningen (circa 350 woningen) komt in bezit van belegger Bouwinvest. De bebouwing zal voor negentig procent bestaan uit appartementen. De gebouwen krijgen een gemiddelde hoogte van vijftien meter. Aan de noordwestkant bestaat ruimte voor hoogbouw: een paar gebouwen van maximaal dertig meter en één gebouw tot maximaal 45 meter. “Hoger bouwen vergroot de kans om bestaande industriële gebouwen en hallen (zonder monumentenstatus) in het zuidelijk deel van het gebied te behouden. Sloop is dan niet nodig voor de realisatie van de totale woningopgave”, aldus het Masterplan.

Het Hembrugterrein (42,5 hectare), in 1897 in gebruik genomen voor de fabricage van wapens en munitie, werd in 2018 voor 41 miljoen euro door ABC Planontwikkeling overgenomen van het Rijk. Het bos midden in het gebied kwam vervolgens in bezit van de gemeente. In 2019 vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan vanwege twijfel over het kunnen behalen van een aanvaardbaar geluids- en geurniveau. Dat gebeurde na bezwaar van onder meer het Havenbedrijf Amsterdam tegen de woningbouwplannen. Reden voor de gemeente om de plannen verder uit te werken in twee bestemmingplannen: één voor het noordelijk gebied waar het grootste deel van de woningen komt en een bestemmingsplan voor het zuidelijk deel waar de monumentale bedrijfsgebouwen staan.