Overslaan en naar de inhoud gaan

FNV en Woonbond willen betaalbaarheidscheck huurverhoging

De geplande extra huurverhogingen bedreigen de betaalbaarheid van huurwoningen voor lage en middeninkomens. In combinatie met andere bezuinigingen raken kunnen huurders in zeven jaar tijd bijna tien procent van hun koopkracht kwijtraken, aldus de FNV en Woonbond. Zij willen daarom een betaalbaarheidscheck op de consequenties van extra huurverhogingen.

FNV en Woonbond reageren op plannen van het kabinet om het huurbeleid te verruimen in combinatie met een forse verhuurderheffing. Deze heffing zet extra druk op verhuurders om de huren te verhogen. Volgens FNV en Woonbond gaan heel veel huurders daardoor in financiële problemen komen. De huurverhogingen worden namelijk lang niet gecompenseerd door een hoger huurtoeslag, mede door de kwaliteitskorting bij hogere huren.
"De effecten hiervan voor veel huurders zijn rampzalig. Nu al kunnen bijna één miljoen huishoudens in een sociale huurwoning hun huis eigenlijk niet meer betalen, zo blijkt uit onderzoek van de TU Delft. Voor velen is de kale huurquote al boven de dertig procent en volgens de NIBUD-normen houden ze onvoldoende over om overige minimaal noodzakelijke kosten te betalen. Met de extra huurverhogingen en de stijgende energielasten zullen de betaalbaarheidsproblemen de komende jaren alleen maar groter worden", aldus FNV en Woonbond.
Zij wijzen er bovendien op dat de extra huurverhogingen niet verwerkt in de koopkrachtoverzichten van het CPB en het kabinet. Volgens hen leiden de huidige plannen tot een extra koopkrachtaantasting van 2,5 procent in de periode 2013-2017. In combinatie met andere ontwikkelingen zou dit leiden tot een koopkrachtdaling van bijna tien procent van 2010-2017.
De FNV en Woonbond vragen minister Blok om vóór de behandeling van concrete wetsvoorstellen over de verhuurdersheffing eerst de koopkrachteffecten voor huurders in combinatie met extra huurstijgingen inzichtelijk te maken met behulp van een betaalbaarheidscheck.

Trefwoorden