Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
De rekenkamer
Overzicht resultaten WiA 2017

De resultaten van het grootschalige tweejaarlijkse onderzoek Wonen in Amsterdam 2017 zijn er weer. In deze artikelen gaan we in op de belangrijkste trends in de Amsterdamse woningmarkt en de leefbaarheid van buurten.

Woningmarkt: middeninkomens verder in de knel

De relatieve overmaat aan gereguleerde huurwoningen blijkt in snel tempo te verdampen, terwijl het tekort in het middensegment verder is gegroeid. De particuliere huursector zorgt voor veel doorstroming, maar dat heeft zijn prijs. De gemiddelde aanvangshuur in de vrije sector is ruim 1.300 euro per maand.

 

Buurttevredenheid

Amsterdammer geeft zijn buurt gemiddeld een dikke voldoende

Amsterdammers geven gemiddeld het rapportcijfer 7,5 voor hun buurt. Maar flink wat wijken in Noord, Zuidoost en met name Nieuw-West zitten onder het gemiddelde. De meeste wijken in Oost, Zuid en Centrum hoog scoren juist hoger. Deze keer zakte in Centrum de waardering.

 

Vier opvallende stijgers en dalers

Amsterdammers geven gemiddeld het rapportcijfer 7,5 voor hun buurt. Maar een gemiddelde zegt niet alles. Hier vier buurten met opvallende resultaten: Weteringschansbuurt (-0,4), Venserpolder (-0,4), Overtoomse Veld (+0,5), Erasmuspark (+0.6)

 

Leefbaarheid

Hoe leefbaar is Amsterdam? Scores op schoon, heel, veilig en prettig samenleven 

Om de leefbaarheid van een buurt te meten, worden veelal variabelen gebruikt die vallen in de categorieën Schoon, Heel en Veilig. Bij het WiA-onderzoek voegt men daar ook de categorie ‘Prettig Samenleven’ aan toe. In deze woonbarometer aanvullende informatie per categorie.

Thema