Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woonbarometer
WIA 2017: buurtscores in drie categorieën
Hoe leefbaar is Amsterdam?

Om de leefbaarheid van een buurt te meten, worden veelal variabelen gebruikt die vallen in de categorieën Schoon, Heel en Veilig. Bij het WiA-onderzoek voegt men daar ook de categorie ‘Prettig Samenleven’ aan toe. In deze barometer aanvullende informatie per categorie.

Deze tekst is aanvulling bij: Amsterdammer geeft zijn buurt een dikke voldoende

Schoon en heel

Ervaren overlast vervuiling, 2017

Straatvuil blijkt een grote ergernis van veel Amsterdammers. Met name bewoners van Centrum en West slaan hier op aan. De meeste overlast van vervuiling ervaren bewoners van Burgwallen Oude Zijde (4,2) en Nieuwe Zijde (5,0), Oude Pijp (5,1) en Van Galenbuurt (5,2). Ook in flinke delen van Nieuw-West kleurt de kaart rood. Drie wijken in Zuidoost scoren heel goed: Nellestein (7,4), Driemond (7,4) en G-buurt Oost/Kantershof (7,3. Venserpolder scoort een 6,0; elders in dit nummer lezen we dat daar flink wordt geklaagd over huisraad dat op elk moment op de stoep wordt gezet.

Niet op deze kaart staat het oordeel over de staat van het onderhoud van stoepen en straten. Daarover zijn Amsterdammers veel positiever. Slechts vijf wijken krijgen een onvoldoende, waarvan drie in Noord: Banne Buiksloot, Tuindorp Oostzaan en Buikslotermeer. Opmerkelijk genoeg scoort Driemond hier het slechtst (5,5).

Veilig

Ervaren overlast criminaliteit, 2017

Prettig samenleven

Wat betreft de ervaren overlast door criminaliteit komt Nieuw-West er slecht uit. Acht van de tien wijken met een onvoldoende liggen in dat stadsdeel. De andere twee zijn Burgwallen Oude Zijde en Banne Buiksloot, terwijl bewoners van Zuid zich juist uitermate veilig voelen. Van de negen wijken waar de onveiligheidsgevoelens tussen 2015 en 2017 groter zijn geworden, liggen er vier in Zuidoost (Venserpolder -1,0, Bijlmer Centrum -0,6, Bijlmer Oost -0,5 en Holendrecht/Reigersbos -0,4) en twee in Centrum (Haarlemmerbuurt -0,3 en Jordaan -0,2).

Omgang verschillende groepen mensen, 2017

In iedere wijk wordt de omgang tussen verschillende groepen mensen gemiddeld met een voldoende beoordeeld. Dit was ook het geval in 2015. De twee laagst scorende wijken liggen in Slotermeer. Overlast van andere groepen mensen ervaren vooral Centrumbewoners. Met name op de Burgwallen Oude Zijde (3,8) en Nieuwe Zijde (4,7) roept de permanente stroom toeristen en andere bezoekers voor de deur kennelijk flink wat ergernis op.

Zie ook: Amsterdammers geeft zijn buurt een dikke voldoende

Bron: Wonen in Amsterdam 2017, factsheet Leefbaarheid

Achtergrondinfo
Wonen in Amsterdam (WiA) wordt uitgevoerd door OIS in opdracht van de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. Vanaf 2001 worden in WiA vragen opgenomen over de leefbaarheid – over schoon, heel, veilig en ‘prettig samenleven’. Gemiddeld werken zo’n 18.000 Amsterdammers mee; daarmee zijn de gegevens tot op wijk- en soms zelfs buurtniveau betrouwbaar. Het onderzoek wordt inmiddels ook op het niveau van de Metropoolregio Amsterdam uitgevoerd. Die resultaten verschijnen binnenkort.
 
Fred van der Molen