Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Redactioneel
De Grote Verdichting
Je kunt anticyclisch investeren, maar bestaat er ook anticyclische journalistiek? We doen een poging en kijken naar de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam tot 2030, hopelijk ver voorbij de kredietcrisis. Als onderdeel van de ontwikkeling van de ‘Noordvleugel’ heeft Amsterdam zich voorgenomen komende twintig jaar 70.000 woningen toe te voegen aan de voorraad. Binnen de grenzen van de bestaande stad. Dat is een kolossale opgave. Zoveel woningen staan er in de Westelijke Tuinsteden. En omdat er ook veel woningen gesloopt worden, komt de werkelijke bouwopgave neer op 88.000 stuks.
Steden zijn populair en Amsterdam in het bijzonder. Zelfs Vogelaarwijken kunnen hier veryuppen. De Stadsregio Amsterdam ontwikkelt zich tot het economische zenuwcentrum van ons land. Om verdere groei te realiseren en een verkeersinfarct te bestrijden, moet ruimte worden gevonden voor extra woningen. Maar grote ‘makkelijke’ uitleglocaties zoals in het verleden de Westelijke Tuinsteden, de Bijlmer, de Aker of zelfs IJburg heeft Amsterdam niet meer. Dus zullen oude industriële locaties en kwakkelende bedrijventerreinen moeten worden herontwikkeld en zal in de bestaande stad moeten worden verdicht: meer woonoppervlak per vierkante meter. Dit proces is natuurlijk niets nieuws voor Amsterdam en steden in het algemeen; meestal zoeken ze de oplossing in de hoogte. Maar met die ambitie van 70.000 gaat Amsterdam weer een nieuwe fase in. We hebben het daarom De Grote Verdichting genoemd. We kijken naar de herontwikkeling van het NDSM-terrein en naar een aantal bouwlocaties in de bestaande stad. We bezoeken het misschien wel meest compacte stukje stad van Nederland: het Westerdokseiland.
De timing is volgens mij goed. Het Amsterdamse college startte vorige week ‘het gesprek met de stad’ over de nieuwe structuurvisie, die een bereik moet hebben tot maar liefst 2040. Even de Noord/Zuidlijn en de recessie vergeten dus; dat moet fijn zijn. Ik hoop dat dit nummer van NUL20 bij kan dragen aan dit gesprek.

Fred van der Molen
Hoofdredacteur NUL20
fred@nul20.nl

Fred van der Molen