Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 wil huurders 'doorstroom-contract' laten tekenen

D66 wil huurders 'doorstroomcontract' laten tekenen 

update 29 september

D66 wil de wachtlijsten voor corporatiewoningen aanpakken door nieuwe huurders een ‘doorstroomcontract’ te laten ondertekenen. Daarmee stemmen deze huurders in met een jaarlijkse inkomenstoets. De consequentie van een te hoog inkomen is meer huur betalen of binnen zes maanden verhuizen. De regeling zou alleen moeten gelden in gebieden met woningschaarste, waar de wachttijd langer is dan twee jaar.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven bood zijn nota Weg met de Wachtlijst aan tijdens het algemeen overleg over de huurmarkt op woensdag 28 september. De idee achter het doorstroomcontract is dat zogeheten 'scheefwoners' doorstromen en plaatsmaken voor wachtlijstklanten.
Hij noemt in het voorstel als inkomensgrens 33.614 euro, dezelfde grens die sinds 1 januari geldt bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Als scheefwoners niet bereid of in staat zijn te verhuizen, wil D66 ze een marktconforme huur laten betalen. 

D66 wil ook alle bestaande huurders strenger aanpakken dan het kabinet. Dat heeft de mogelijkheid geschapen om de huren van huishoudens met een inkomen hoger dan 43.000 euro jaarlijks met 5 procent extra te verhogen. D66 wil de huurstijging voor deze groep baseren op de WOZ-waarde van het huis.

Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, is matig enthousiast over het D66 plan: "Het is een mogelijke oplossing om lokaal, daar waar het echt nodig is, de doorstroming te bevorderen." Maar Aedes vindt de inkomensgrens veel te laag: die moet 43.000 euro in plaats van 33.000, ander komen (lage) middeninkomens nog verder in de knel. Ook moet er een minimale woonduur aan gekoppeld zijn, zodat een huishouden niet direct na een jaar weer wordt gedwongen te verhuizen. Aedes suggereert ook nog het D66-voorstel  te richten op doelgroepen, wijken of type woningen, in plaats van op inkomenshuren. De branchevereniging wijst er net als D66 op dat het huurrecht zal moeten worden aangepast.

Trefwoorden