Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 Amsterdam geeft prioriteit aan woningen voor middeninkomens

Image

D66 wil het aanbod betaalbare woningen voor middeninkomens in de hoofdstad fors omhoog krijgen. De partij streeft naar 20 procent middenhuur in de hele stad. Het nieuwbouwprogramma moet bestaan uit 40 procent middenhuur, 30 procent sociaal en 30 procent vrije sector huur en koop. Dat staat in het conceptverkiezingsprogramma van D66 Amsterdam. De liberalen willen zich sterk maken voor "doodnormale Amsterdammers met een middeninkomen", en dan nog vooral voor gezinnen: "Zonder gezinnen boet de stad in aan leefbaarheid en zonder middenklasse - de ruggengraat van de stad - kunnen we de kloof tussen arm en rijk niet overbruggen."

Het verkiezingsprogramma van D66 onderschrijft het overbekende adagium van de 'ongedeelde stad'. D66 spreekt spreekt over 'gemixte buurten'. "Ik zie in de toekomst een stad waar alle Amsterdammers ongeacht hun inkomen in elke buurt een eerlijke kans maken op een woning," schrijft lijsttrekker Reinier van Dantzig. Het zijn zinnen die zo uit het programma van de PvdA of de SP hadden kunnen komen. Alleen trekt D66 andere conclusies: de meest bedreigde groep is voor de liberalen de middeninkomens: "Onze leraren, verplegers, zzp’ers en politieagenten - doodnormale Amsterdammers met een middeninkomen - worden haast gedwongen de stad te verlaten of maken geen kans om hier te komen wonen." D66 wil bepaalde beroepsgroepen voorrang geven.

D66 wil de bouwproductie in de hoofdstad omhoog jagen naar 12.500 woningen per jaar, waarvan 40 procent voor middeninkomens. Daarnaast wil de partij ook een groot deel van de vrijkomende sociale huurwoningen verhuren aan mensen met een
middeninkomen. De partij wil dat corporaties daarom stoppen met verkoop van sociale huurwoningen binnen de ring. In gebieden buiten de ring kunnen vrijkomende corporatiewoningen juist wel worden verkocht, zodat middeninkomens daar weer een kans krijgen om een woning te kopen die betaalbaar is.

D66 wil de stad verdichten rond de openbaar vervoerknooppunten: "Vooral rond metro- en treinstations, zoals Amstel, Lelylaan en Amsterdamse Poort, kan ruimte worden gemaakt voor hoogwaardige woningbouw. Verouderde woningen kunnen worden gesloopt en plaatsmaken voor meer en betere woningen." De partij wil de huidige Commissie Ruimtelijke Kwaliteit versterken om te waken over een integrale aanpak van stedenbouw, architectuur en bereikbaarheid.

En ook bij D66 blijkt in navolging van de VVD de hervorming van de erfpacht niet definitief. De partij wil huiseigenaren de mogelijkheid geven om de grond onder hun woning te kopen.

Trefwoorden