Overslaan en naar de inhoud gaan

Corporaties verliezen tweederde van investeringsvermogen

Zo’n tweederde van het investeringsvolume van woningcorporaties verdampt als het kabinet vasthoudt aan de huidige woningmarktplannen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Ortec Finance en Deloitte in opdracht van Aedes. De zestig woningcorporaties die in het onderzoek zijn betrokken, zouden een representatief beeld geven van de sector. De huidige kabinetsplannen staan overigens onder zware druk, omdat een meerderheid in de Eerste Kamer ontbreekt. Steun van het CDA is nodig.

De onderzochte corporaties hebben voor de periode 2013-2021 zo’n 11 miljard euro aan investeringsplannen. Door de verslechterde marktomstandigheden, die met name het gevolg zijn van de voorgenomen verhuurderheffing, blijft hiervan naar verwachting niet meer dan 4 miljard euro over. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de woningcorporaties de komende acht jaar investeringsprojecten - sloop, nieuwbouw en renovatie - geheel of gedeeltelijk stil moet leggen.
Veertig procent van de corporaties komen ook bij het volledig stilleggen van de investeringen in financiële problemen. Een kwart van de corporaties kan, ondanks de maatregelen van het regeerakkoord, de investeringsplannen gewoon uitvoeren. Vooral in gebieden waar de WOZ-waardes relatief laag zijn - krimpgebieden en provincies als Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen - zorgt het voorgenomen kabinetsbeleid voor een sterke terugval van het investeringsvolume.

De conclusies van de onderzoekers is dat de heffing van 2 miljard euro die het kabinet de sector wil opleggen de schatkist uiteindelijk geld kost. Door het teruglopen van de investeringen loopt het kabinet alleen al aan BTW-inkomsten 1,5 miljard euro mis. De overheid int daarnaast minder loonbelasting. Bovendien stijgen de uitgaven aan uitkeringen omdat de werkloosheid in met name de bouw sterk oploopt.

Het onderzoek vond plaats in opdracht van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties.