Overslaan en naar de inhoud gaan

Ymere schrapt groot aantal banen

Ymere schrapt ruim vijftien procent van het huidige aantal arbeidsplaatsen. Het gaat om 180 van de ruim duizend banen. Daarbij worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten.
Met 77.000 woningen is Ymere 's lands tweede woningcorporatie met bezit in de gehele noordvleugel. Door een forse waardevermindering van de vastgoedportefeuille moest de corporatie in 2011 330 miljoen en in 2012 230 miljoen afboeken. Deze vermogensdaling was reden voor het Centraal Fonds Volkshuisvesting om de corporatie eind vorig jaar onder verscherpt toezicht te stellen. De leningenportefeuille zou daardoor een te groot risico vormen. Overigens gaf het CFV destijds ook aan dat Ymere voldoende in staat was om zijn financiële verplichtingen na te komen. Het operationele resultaat, dus los van de waardevermindering van het vastgoed, toonde in 2012 juist een positief beeld, laat een woordvoerder weten. In 2012 wist Ymere een direct rendement op het vastgoed te behalen van 3,1 procent; de cashflowindicator van 2,5 procent was zelfs de beste in de historie van Ymere.

Toch heeft Ymere als gevolg van de verslechterde marktomstandigheden, de saneringssteun aan het CFV en de miljoenenheffingen die Den Haag gaat opleggen het investeringsvolume moeten verlagen van 330 naar 100 miljoen euro. Dat betekent dat Ymere fors minder sociale huurwoningen bouwt en volgens de woordvoerder ook op andere vlakken minder kan doen. De tering wordt kortom naar de nering gezet. Stevig ingrijpen in de eigen organisatie is volgens de corporatie dan ook noodzakelijk.
Ymere is al geruime tijd bezig met wat scheidend bestuursvoorzitter Roel Steenbeek onlangs 'de herinrichting van Ymere' noemde. De klant moet meer centraal komen staan. De reorganisatie, waar de ondernemingsraad na de zomer nog wel mee moet instemmen, moet structureel 16 miljoen opleveren en wordt in de komende twee jaar gefaseerd uitgevoerd.