Overslaan en naar de inhoud gaan

Middensegment

  • Woningcorporatie Ymere heeft haar grondpositie ‘Victoriapark-midden’ met woonbestemming en beeldkwaliteitsplan aan de zuidzijde van Hoofddorp verkocht aan een ontwikkelcombinatie van Dura Vermeer en Amvest. In Victoriapark-midden nabij de Hoofdvaart komen maximaal 450 woningen. De toekomstige wijk zal bestaan uit 40 procent sociale huurwoningen, 10 procent huurwoningen in het middensegment en 50 procent vrije sector koopwoningen. Ymere ontwikkelt 180 sociale huurwoningen. De rest van de… meer
    Nieuwsartikel

  • De Europese Commissie (EC) bekijkt de komende maanden of staatssteunregels kunnen worden verruimd, zodanig dat landen de bouw van middenhuurwoningen financieel kunnen ondersteunen. Zo meldt demissionair woonminister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Om de bouw van in totaal 100.000 huurwoningen voor middeninkomens te kunnen ondersteunen, pleit De Jonge voor de mogelijkheid van staatssteun voor ‘affordable housing’. “De oproep aan de Europese Commissies van Nederland en andere… meer
    Nieuwsartikel

  • Gemeenten die een kleine sociale huurvoorraad hebben zullen verplicht méér sociaal moeten bouwen. Zij moeten 30 procent sociale huurwoningen opnemen in hun nieuwbouwprogrammering. Gemeenten die juist al een grote sociale huurvoorraad hebben, vullen hun nieuwbouwopgave in met meer dan 40 procent betaalbare koop- en middenhuurwoningen.
    Nieuwsartikel

  • ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, gaat de komende zes jaar zo’n vijf miljard euro beleggen in de bouw van betaalbare huurwoningen. Zo kondigde bestuursvoorzitter Van Wijnen maandag aan in Het Financieele Dagblad. De keuze voor woningbouw in Nederland is onderdeel van een grondige herziening van het beleggingsbeleid. 
    Nieuwsartikel

  • De gemeenteraad van Amsterdam legt wethouder Reinier van Dantzig van stedelijke ontwikkeling, woningbouw en volkshuisvesting geen strobreed in de weg. Om groei van de hoofdstedelijke sociale woningvoorraad veilig te stellen, mogen de Amsterdamse corporaties de komende vier jaar meer dan drieduizend sociale huurwoningen verkopen.
    Nieuwsartikel

  • Stadsdeel Amsterdam Zuid verliest bij de renovatie en transformatie van het Rivierenhuis twintig sociale huurwoningen. Wel krijgt de buurt er 18 nieuwe middensegment-huurwoningen bij, zo blijkt uit de verbeterplannen van woningcorporatie Eigen Haard.
    Nieuwsartikel

  • Huurregulering in de vrije sector kan ertoe leiden dat het aanbod aan huurwoningen eerder afneemt dan toeneemt. Dat schrijft de Raad van State in een kritisch advies over de Wet betaalbare huur. De afdeling Advisering vraagt zich hardop af of de door demissionair minister Hugo de Jonge voorgestelde regeling woningzoekenden zal helpen. Zij acht de kans reëel dat het wetsvoorstel leidt tot verkoop van huurwoningen en het uitblijven van de bouw van nieuwe huurwoningen.
    Nieuwsartikel

  • Stadgenoot ontwikkelt verspreid over drie kavels op Oostenburg aan de rand van de Amsterdamse binnenstad 25 sociale huur-, 17 middensegmenthuur- en 36 intramurale zorgwoningen. Op kavel 12 komt naar ontwerp van Architectuur Maken het Liesbeth Listhuis, dat zal bestaan uit 36 sociale huurwoningen, een woonzorgcentrum voor kunstenaars met een intensieve zorgvraag. Er komen vier gemeenschappelijke woonkamers en een gezamenlijk dakterras en tuin die grenst aan de sociëteit op de begane grond. De… meer
    Nieuwsartikel

  • De eerste huurders betrekken vandaag het Zandkasteel, het markante voormalige ING-hoofdkantoor aan het Bijlmerplein in Zuidoost. Wonam en Zadelhoff hebben het kantoorgebouw getransformeerd naar een multifunctioneel gebouw om te wonen, werken en ontmoeten. Na een bouwperiode van 2,5 jaar wordt Zandkasteel nu gefaseerd opgeleverd, te beginnen met de woningen.
    Nieuwsartikel

  • Certitudo Capital heeft de omgevingsvergunning verkregen voor woningbouwproject `&Amsterdam’. Het betreft de bouw van 561 huurwoningen en 1.000 m2 voorzieningen in woon- en werkgebied Amstel III. Bedoeling is eind dit jaar met de bouw te beginnen.
    Nieuwsartikel

  • Goed nieuws voor gebiedsontwikkelaar AM. Belegger ASR heeft 51 woningen gekocht in het project Ravelijn in Diemen. Dat is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer. Ruim de helft van de woningen wordt verhuurd in het middenhuursegment. De woningen worden naar verwachting eind 2024 opgeleverd.
    Nieuwsartikel

  • Voor de energieprestatie van een superzuinig A++++-appartement kunnen volgens het nieuwe Woningwaarderingsstelsel (WWS) straks 10 punten extra worden geteld, voor zo'n woning komt het totaal op 58. Het verschil tussen het beste A-label en een B-label bedraagt 30 punten. B is nog goed voor 28 punten. Maar bij een woning met een F-label is niet langer sprake van vier pluspunten, maar van vijf minpunten terwijl bij een G-label tien punten worden afgetrokken. Dat blijkt uit het door minister De… meer
    Nieuwsartikel

  • Het afschaffen van de markttoets kan helpen bij de bouw van meer huurwoningen voor het middensegment, zo bepleit Aedes. Die toets is volgens de vereniging van woningbouwcorporaties achterhaald en definitief afschaffen geeft corporaties de lange termijn-zekerheid die nodig is om volop met nieuwe bouwplannen aan de slag te gaan. Voor de komende acht jaar zitten er 50.000 van dergelijke corporatiewoningen in de planning.
    Nieuwsartikel

  • Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, is voorstander van het voorstel regulering middenhuur van minister De Jonge. Maar met de verhoging van de reguleringsgrens naar 1.100 euro zou volgens de corporaties logischerwijze ook de financieringssystematiek tussen sociale en middenhuurwoningen gelijk moeten worden getrokken. Tenminste, als commerciële partijen het af laten weten en de corporaties in dat gat moeten springen.
    Nieuwsartikel

  • De voorgenomen regulering van het middenhuur-segment leidt mogelijk tot gedwongen woningverkopen. Alleen al in 2024 kan sprake zijn van een verlies landelijk van 25.000 huurwoningen, zo blijkt uit de reacties van IVBN en Vastgoed Belang op de reguleringsplannen van minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting.
    Nieuwsartikel

  • Om huurders met een middeninkomen te beschermen tegen excessen en ervoor te zorgen dat zij een eerlijke prijs voor hun woning betalen, reguleert het kabinet de middenhuur. Door ook het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend te maken, verwacht het kabinet dat de huurprijs van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro omlaag gaat. 
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam is niet immuun voor minder goede tijden. Jaar op jaar 7.500 woningen bijbouwen zal niet lukken, zegt wethouder Reinier van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling. Hij wil redden wat er te redden valt, zonder heilige huisjes. “We moeten met elkaar voorkomen dat de wooncrisis uitmondt in een ernstige bouwcrisis.”
    Achtergrondartikel

  • Een kantoorgebouw, een bedrijfspand en een voormalige meubelzaak aan de Waterlandlaan in Purmerend maken plaats voor bijna driehonderd appartementen, waaronder 84 sociale huurwoningen voor Wooncompagnie. Credit Linked Beheer neemt namens het Huurwoningen Nederland Fonds de resterende 207 vrije sector huurwoningen in belegging.  Ontwikkelaar Steengoed tekende afgelopen week een realisatieovereenkomst met bouwer HBB Groep. “Na een lange intensieve periode van overleg, afstemming en ontwerpen… meer
    Nieuwsartikel

  • Huurregulering middensegment Dit is bekend over de plannen van minister De Jonge:
    Nieuwsartikel

  • De huren in de regio Amsterdam gaan gemiddeld met ruim 700 euro omlaag als de kabinetsplannen voor huurregulering doorgaan. Dat valt af te leiden uit een eerdere analyse van onderzoeksbureau Rigo. Nu ligt de vraaghuur van 80 procent van de aangeboden huurwoningen boven de 1.500 euro.
    Achtergrondartikel

  • Een volgende stap in de ontwikkeling van de nieuwe wijk Oostzijderpark bij station Kogerveld Zaandam: de combinatie Timpaan en Ontwikkeladviseur heeft met Thunissen een overeenkomst afgesloten voor de bouw van 171 woningen naast station Kogerveld in Zaandam, waaronder 64 sociale huurappartementen. De bouw start nog dit jaar. 
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties verlangen van het nog te vormen college van PvdA, GroenLinks en D66 duidelijke keuzes voor de lange termijn. In een brief aan de onderhandelaars vragen zij voldoende ruimte voor sloop/nieuwbouw om meer woningen bij te kunnen bouwen en om topprioriteit voor de energietransitie. “Mensen met een laag inkomen moeten een tegemoetkoming krijgen in de kosten van die transitie”, aldus de negen corporatiebestuurders.  
    Nieuwsartikel

  • De komende vier jaar kunnen in Amsterdam naar verwachting 30.000 nieuwe woningen worden gebouwd. De planvoorraad tot en met 2025 is met 55.000 woningen van voldoende omvang. Het grootste deel van de bouwproductie zal bestaan uit betaalbare woningen. 
    Nieuwsartikel

  •   D66-er Sebastiaan Capel vindt het na twee perioden als stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid mooi geweest. Tijd voor wat anders na twintig jaar Amsterdamse politiek, waarin hij een vast mantra humde: meer middenhuur.
    Achtergrondartikel

  • Vorig jaar is in Amsterdam de bouw van 7.410 woningen gestart. Daarmee komt de bouwproductie over de afgelopen vier jaar op 29.000 woningen; nagenoeg gelijk aan de hoge ambities van het college. In 2021 zijn in totaal ruim 4.500 'betaalbare woningen' in aanbouw genomen, waarvan 2.719 middeldure woningen.
    Nieuwsartikel