-
Wat is de grootste uitdaging als we het over het woningtekort hebben? Vaak genoemd is het groeiend aantal ouderen in onze samenleving, reden voor de gemeente Amsterdam om met bouwplannen en geld te komen. Dat is prijzenswaardig, maar laten we vooral inzetten op meer maatwerk en bewoners op leeftijd meer ruimte geven om hun eigen omgeving vorm te geven.
Column
-
Calculerende huurders en kritische buurtbewoners frustreren met eindeloze bezwaarprocedures de bouw, renovatie en verduurzaming van corporatiewoningen. Mohamed Acharki, bestuursvoorzitter van Rochdale en Marike Bonhof, bestuurder bij Ymere vinden het tijd worden dat in ons - door woningnood geteisterde - land het collectieve belang wat vaker voorrang krijgt.
Achtergrondartikel
-
Amsterdamse buurtplatformen hebben een plek bemachtigd in de nieuwe participatieverordening van de gemeente Amsterdam. Deze bewonerscollectieven worden op buurtniveau erkend als samenwerkingspartner van de gemeente en in de verordening staan heldere randvoorwaarden voor deze samenwerking. In juli wordt de verordening ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Achtergrondartikel
-
"Wie aan zichzelf – en liever nog, aan onze samenleving – wil werken, laat de wilde natuur in de Ardennen voor wat het is en ontwikkel leiderschapskwaliteiten door in de buurt aan de slag te gaan. Je krijgt er geen certificaat voor maar je empathische vermogen groeit." Aldus Ruud Fiere in zijn nieuwste column.
Column
-
Rochdale heeft na verduistering van ruim 20.000 euro verenigingsgeld het vertrouwen opgezegd in het bestuur van BWR, de formele huurdersvertegenwoordiging van de corporatie. Afgelopen najaar is er geregeld geld van de bewonersvereniging overgemaakt naar een privérekening van één van de bestuurders. Geld dat bestemd was voor bewonersactiviteiten is gebruikt voor privédoeleinden.
Nieuwsartikel
-
Op het plein tussen flat en metrostation Kraaiennest zitten groepjes mensen in het lentezonnetje bij elkaar. “Zo leven we hier”, zegt buurtactiveerder Mike Brantjes. Hij zet tafels en stoelen voor de deur bij buurthuis de Bonte Kraai voor het wekelijkse bijpraatuurtje met buurtbewoners.
Fotoreportage
-
De K-buurt in Amsterdam-Zuidoost krijgt vijfhonderd woningen extra. In ruil daarvoor krijgen jongeren hun eigen plek in de buurt. Ook wordt de openbare ruimte verbeterd. Zo komen er meer bankjes op de route naar het winkelcentrum.
Nieuwsartikel
-
Eén op de vijf woningen in Zürich is bezit van een wooncoöperatie. Samen met de bijna tienduizend gemeentelijke woningen bieden ze lagere en middeninkomensgroepen langdurig betaalbare huren. Voorlopig hoogtepunt is de ontwikkeling van het Hunziker Areal; niet een kavel maar een hele wijk voor wooncollectieven. Wat kunnen we leren van de Zwitsers?
Achtergrondartikel
-
Bijna tachtig huishoudens verspreid over de Amsterdamse wijk De Aker gaan hun dak geheel of gedeeltelijk met sedum vergroenen. In totaal komt er bijna 1.000 m2 aan groendak bij. De vergroening is mogelijk door een collectieve subsidie van de gemeente Amsterdam.
Nieuwsartikel
-
Deze week is de bouw van de Deining in Almere Haven gestart en nog voor de zomer kunnen de nieuwe bewoners erin trekken. Het gaat om twintig sociale huurwoningen voor senioren. Woningcorporatie GoedeStede heeft het plan in nauwe samenspraak met belangstellenden ontwikkeld, aldus directeur Arjan Deutekom: “Ze hebben gekozen voor gelijkvloerse woningen die mooi aansluiten bij de omliggende bebouwing. Ook hebben enkele enthousiaste senioren zich verenigd in bouwgroep ‘De Deining’. Zij dachten met… meer Nieuwsartikel
-
Inspraakbijeenkomsten worden sinds de ‘intelligente lockdown’ zoveel mogelijk via internet gehouden, maar dat vraagt nogal wat improvisatievermogen. Dat geldt net zo goed voor een grote gebiedsontwikkeling als De Nieuwe Kern in Ouder-Amstel als voor de renovatie van een woonblok in Amsterdam Zuidoost. De algemene ervaring na enkele maanden: online bijeenkomsten, digitale raadplegingen en telefonische consulten blijken effectief en hebben ook voordelen. Wat ontbreekt is echte interactie. Het is… meer Achtergrondartikel
-
Lelystad kan met 10.000 woningen een belangrijke bijdrage leveren aan de woningbouwopgave van het Rijk. Daarmee reageert het college van Lelystad op de brief van minister Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer over de aanpak van het woningtekort, oplopend tot 300.000 woningen.
Nieuwsartikel
-
Rochdale heeft vorige week de samenwerkingsovereenkomst met de Bewonersraad van Rochdale opgezegd. De huurdersvereniging is volgens het bestuur van de corporatie onvoldoende representatief. De bewonersraad krijgt nog zes maanden de tijd om het vertrouwen te herstellen en de focus weer te leggen op de juiste vertegenwoordiging van huurders.
Nieuwsartikel
-
De bewonerscommissies van woonstichting de Key voelen zich niet meer serieus genomen door hun corporatie. Dat blijkt uit een onderzoek onder 23 bewonerscommissies in opdracht van Huurdersvereniging Arcade. Ook de kwaliteit van de dienstverlening laat volgens hen zwaar te wensen over.
Nieuwsartikel
-
Amsterdam gaat de vorming van wooncoöperaties stimuleren. Een wooncoöperatie, niet te verwarren met een woningcorporatie, is een vorm van collectief wonen waarbij de bewoners zelf voor het beheer en zelf voor het bestuur zorgen. Nu de woningmarkt volledig overspannen is, zien initiatiefrijke burgers een kans om via deze weg langdurig betaalbare woningen te realiseren. In Duitsland is dat heel gewoon. Het huidige Amsterdamse college wil dat wooncoöperaties betrokken worden bij een substantieel… meer Video
-
Eigen Haard heeft bij het renovatie van woningen aan de Van Heuven Goedhartlaan, de Jeanne d’Arcflat in Kostverloren en de Aquariusflat aan de Watercirkel in Amstelveen de klachten van huurders onvoldoende serieus genomen. Dat is één van de conclusies uit een onderzoek van bureau Atrivé naar de relatie tussen huurders van Eigen Haard en hun woningcorporatie.
Nieuwsartikel
-
Wooncoöperatie De Nieuwe Meent gaat 33 huurwoningen bouwen, bewonen en beheren op het Archimedesplantsoen in Amsterdam-Oost. In het gebouw komen dertien zelfstandige sociale huurwoningen en twintig middeldure huurwoningen - huur tussen 710 en 971 euro - verdeeld over verschillende woongroepen. Verder komen er voorzieningen die ook gebruikt kunnen worden door de buurt.
Nieuwsartikel
-
Dudok Wonen sloopt aan de Keverdijk in Naarden een multifunctioneel centrum, een moskee en 16 seniorenwoningen. Vervolgens worden nieuwe voorzieningen en 57 sociale huurwoningen teruggebouwd. In totaal realiseert Dudok 36 appartementen en 21 eengezinswoningen. De eerste woningen worden in 2021 opgeleverd.
Nieuwsartikel
-
Woningonderhoud. Het is net als met bruggen en kademuren: je kunt er lang op bezuinigen zonder dat je er veel van merkt. Maar eens komt de rekening. Gelukkig schroeven de woningcorporaties het tempo en de budgetten voor renovatie weer op. En in Amsterdam zette wethouder Ivens de ‘woningkwaliteit’ in de vorige bestuursperiode op de politieke agenda.
Achtergrondartikel
-
Eigen Haard plaatst komende maand 656 nestkasten op zijgevels van woningen en flatgebouwen in Amstelveen, Nes aan de Amstel, Aalsmeer en Kudelstaart. De kasten zijn vooral voor dwergvleermuizen die nu nog nestelen onder dakpannen, dakranden en spouwen in woningen van buurten waar de corporatie gaat verduurzamen.
Nieuwsartikel
-
Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM is gestart met de bouw van 173 koopwoningen en 122 huurwoningen op Cruquiuswerf in Amsterdam. De huurwoningen worden gerealiseerd in opdracht van vastgoedvermogensbeheerder ASR Real Estate.
Nieuwsartikel
-
Helmie Bijleveld wordt de nieuwe voorzitter van huurderskoepel Arcade. Bijleveld (1966) woont sinds 2000 in het Oostelijk Havengebied. Zij huurde tot voor kort een woning van De Key. Sinds januari 2018 is Lieven de Stad verhuurder van het complex de Sfinx. In dat complex is zij voorzitter van de bewonerscommissie.
Nieuwsartikel
-
update 7 juni, reactie Jan Geurtsen
Woningcorporatie Rochdale gaat samen met De Groene Gemeenschap op zoek naar de beste manier om de woongroep, die sinds 2011 op IJburg van Rochdale huurt, zoveel mogelijk zeggenschap te geven over het beheer van hun woongebouw. Door het zetten van de handtekeningen onder de intentieverklaring is het officieel. De gesprekken lopen overigens al vanaf 2014.
Nieuwsartikel
-
De gemeente Amsterdam moet zelf een coöperatie oprichten om sociale huur- en koopwoningen te beheren en te distribueren. Zo betoogde GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de gemeenteraad. Volgens hem komt de gemengde stad steeds verder onder druk te staan.
Nieuwsartikel
-
Alle Wijksteunpunten Wonen en het ASW zijn per 1 januari opgegaan in de nieuwe organisatie !WOON – thuis in de stad. De huisstijl is op de vestigingen aangebracht; de nieuwe website is in de lucht. De nieuwe organisatie geeft niet alleen informatie en advies aan huurders en bewonerscommissies maar ook aan eigenaar-bewoners en hun VVE's.
Nieuwsartikel