Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadgenoot sluit 2010 positief af

Stadgenoot sluit 2010 positief af

De Amsterdamse corporatie Stadgenoot sluit 2010 af met een positief resultaat van 21 miljoen euro. In 2008 en 2009 werden er verliezen geleden als gevolg van afwaarderingen door de crisis en de kosten van de fusie van Het Oosten en AWV. De corporatie is sindsdien sterk gaan bijsturen op de kosten. Uit het jaarverslag 2010 blijkt dat de bedrijfslasten en de onderhoudskosten zijn teruggebracht. In het investeringsprogramma zijn volgens financieel directeur Rogier Doomen scherpe prioriteiten gesteld. Volgens Doomen heeft de corporatie de komende jaren een investeringsvolume van zo’n 90 miljoen euro beschikbaar, waarvan 65 miljoen voor nieuwbouw.

Vorig jaar kapittelde het Centraal Fonds Volkshuisvesting Stadgenoot nog over zijn hoge bedrijfslasten. Die zouden per verhuureenheid veruit de hoogste zijn van alle Amsterdamse corporaties. Volgens Doomen heeft de corporatie op dat punt grote stappen voorwaarts gezet. “De kosten per verhuureenheid (VHE) zijn volgens onze berekening gezakt naar van ruim 1500 naar 1250 euro. Het zou me sterk verbazen als we daarmee niet op of onder het sectorgemiddelde zitten.“
Het resultaat is mede verbeterd door de onderhoudskosten terug te brengen. Doomen: “Die waren na de fusie sterk gestegen. We beperken ons nu weer tot de meerjarige onderhoudsplannen. Vooral bij het mutatie-onderhoud is daardoor flink bezuinigd. Voorheen plaatsten we dan vaak een nieuwe keuken en dergelijke. Dergelijke uitgebreide kwaliteitsverbeteringen laten we nu achterwege. We doen nu wat nodig is en richten ons op de basiskwaliteit.” De post mutatie-onderhoud werd daardoor gehalveerd naar 7,8 miljoen euro.

Marktfactoren

De inkomsten van de corporatie worden sterk bepaald door externe (markt)factoren. De verkoop van nieuwbouw viel stil, terwijl de verkoop van bestaand bezit stroef verloopt. Stadgenoot verkocht 253 woningen in 2010. Het resultaat daarvan was 22,7 miljoen euro. Doomen verwacht dat de verkoop ongeveer met dit tempo door zal gaan. De huuropbrengsten stegen met 1,4 procent.
Stadgenoot verwacht de komende jaren jaarlijks zo’n 65 miljoen te kunnen investeren in nieuwbouw. Doomen houdt daarmee rekening met de invoering van de bezitsbelasting. Die gaat de corporatie zo’n 8 miljoen per jaar kosten. “Dat kunnen we net hebben, maar het gaat wel ten koste van de primaire uitgaven.”
Het extra inkomsten als gevolg van Donners 25 puntenmaatregel heeft de corporatie nog niet precies in beeld gebracht. Doomen: “Dat zal natuurlijk een positief effect hebben op onze huurinkomsten. Ons potentieel aan vrije sectorwoningen stijgt bijvoorbeeld van 3000 naar 12.000.” Stadgenoot verhuurde in 2010 overigens slechts 661 woningen in de vrije sector (huren >650 euro).

 

Trefwoorden