Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadgenoot: ‘Grootste zonnestroomproject op sociale woningbouw’

Image

Woningcorporatie Stadgenoot heeft op het gerenoveerde Louise Wenthuis aan het Prins Bernhardplein in Amsterdam-Oost 432 zonnepanelen geplaatst. Zij kunnen de 171 woningen en de gemeenschappelijke ruimtes van het complex van zonnestroom voorzien. Daarmee claimt Stadgenoot het grootste zonneproject op gestapelde sociale woningbouw van Nederland te hebben gerealiseerd.

Bij de plaatsing van de zonnepanelen gaat het om een investering van 350.000 euro. De corporatie denkt deze investering in vijftien jaar te kunnen terugverdienen. Om de bewoners te overtuigen van de maatschappelijke voordelen van zonnestroom, krijgen zij de eerste drie maanden gratis stroom geleverd. De huidige bewoners kunnen de zonnestroom zonder huurverhoging afnemen. Nieuwe huurders in het Louise Wenthuis - in 1963 gebouwd voor alleenstaande vrouwen maar inmiddels ook bewoond door mannen en steeds meer studenten - krijgen wel te maken met een bescheiden huurverhoging als zij voor zonnestroom kiezen. Stadgenoot verwacht dat elke huishouden jaarlijks naar schatting 500 kilowattuur zonnestroom geleverd krijgt. Zij betalen daarvoor slechts 11 cent per kilowattuur.
Het zonnestroomproject is rendabel door toepassing van een Amsterdamse uitvinding. Christiaan Brester bedacht Herman de Zonnestroomverdeler. Zijn uitvinding maakt het mogelijk de collectief opgewekte stroom individueel te verdelen. Bovendien is Herman flexibel: iedere huurder heeft de mogelijkheid op elk gewenst moment al of niet gebruik te maken van zonnestroom. Bewoners kunnen via de Herman-app bovendien inzicht krijgen in hun stroomvoorziening en de collectief opgewekte stroom op het dak.
De plaatsing van de zonnepanelen is onderdeel van de renovatie van het Louise Wenthuis. Samen met andere energiebesparende maatregelen, zoals betere isolatie en de plaatsing van HR-ketels, heeft het gebouw energielabel A. Wethouder Abdeluheb Choho verklaarde bij de officiële opening van het gerenoveerde gebouw, dat dit soort projecten helpen de Amsterdamse energieambitie te realiseren. In 2020 moeten tachtigduizend huishoudens zonnestroom afnemen.