Overslaan en naar de inhoud gaan

Solids op IJburg minder in trek

Solids op IJburg minder in trek

Een tweede stormloop op Solids bleef uit. De veiling van de  7000 vierkante meter vrij indeelbare vloeroppervlak in IJburg is een minder groot succes geworden dan die van een maand eerder in Amsterdam-West. Het nieuwe pand van Stadgenoot aan de Eerste Constantijn Huygensstraat werd toen in een dag volledig verhuurd. Voor de Solids in IJburg bleek minder interesse. Op de veiling zaterdag 25 juni is 3000 vierkante meter, veertig procent van het gebouw, verhuurd. Toch is Stadgenoot niet ontevreden, laat een woordvoerder weten. "Wij zijn juist erg blij dat we midden in een recessie, in een gebied waar al 17 duizend vierkante meter vloeroppervlak leegstaat, in een dag drieduizend vierkante meter kunnen verhuren."

Solid

De woningcorporatie had, vanwege de locatie, al verwacht dat de Solid op IJburg op minder interesse kon rekenen dan die in West. Voorzichtigheidshalve was daarom gekozen voor een hogere startprijs. De minimumprijs was7,5 euro per vierkante meter per maand, anderhalve euro hoger dan in West. Uiteindelijk werd voor de commerciële ruimtes, waaronder horeca en een winkel,  veel minder betaald dan in West: gemiddeld 14,50 euro, oftewel 174 euro per meter per jaar. In West werd 300 euro betaald.
Net als in West is de verhouding tussen wonen en werken ongeveer in evenwicht. Sociale huurders wisten vijftien procent van het deel op te eisen dat zaterdag aan de bestemming wonen is toegekend. Voor deze groep huurders vormt de woonduur voor het huren van een Solid geen belemmering. Zij konden maximaal op zestig vierkante meter bieden.

Volgens Stadgenoot bleken de onderste en de twee bovenste verdiepingen van het gebouw aan de IJburglaan het populairste. De corporatie plaatst daar in de komende weken tussenwanden; de inbouw van de cascoruimtes moeten de huurders zelf organiseren. Op andere verdiepingen zijn weliswaar clusters verhuurd, maar toch staat in ieder geval een verdieping nog helemaal leeg.
Stadgenoot is jarenlang bezig geweest om het concept van de Solids waarbij de keuzevrijheid van de gebruiker en flexibel gebruik op lange termijn centraal staan, te realiseren. De corporatie heeft het voor elkaar gekregen dat voor de Solids verschillende uitzonderingen op het gebied van wet- en regelgeving gelden. Meer daarover is te lezen in het komende nummer van Nul20 (7 juli). [JZ]

Zie ook:
Bijdendijk: "De huurder is de baas, niet de verhuurder of de politiek" (NUL20, 6 juli 2011)

Eerste Solid in een keer volledig verhuurd (NUL20, 9 mei 2011)