Eerste Solid in een keer volledig verhuurd

09.05.2011

Eerste Solid in een keer volledig verhuurd

De veiling van het 7000 vierkante meter vrij indeelbare vloeroppervlak van de Solid aan de Eerste Constantijn Huygensstraat in Amsterdam-West is een succes gebleken. Het volledige gebouw is in een dag verhuurd aan 39 bewoners, winkeliers en horecaondernemers, waaronder een hotel. De vooraf vastgestelde vijftien procent, ongeveer duizend vierkante meter, is naar sociale huurders gegaan waarvoor de woonduur van de kandidaten geen rol speelde. Zij konden maximaal op zestig vierkante meter bieden. Dat betekent dat de overige 22 personen die een ruimte in het gebouw kunnen huren gemiddeld over 270 vierkante meter kunnen beschikken. Vooral het hotel heeft dat gemiddelde flink omhooggeschroefd. Bewoners die in de vrije sector huren, moesten vanwege het minimale aantal punten in ieder geval een ruimte van negentig vierkante meter afnemen. Zoals eigenaar Stadgenoot hoopte is de verhouding werken en wonen (60-40) ongeveer in evenwicht.


De veiling begon afgelopen zaterdag met 120 deelnemers die minimaal zes euro per vierkante meter per maand zouden moeten betalen. In vijf rondes konden geïnteresseerden hun bod verhogen. Aan het einde van de dag bleef de laagste vierkante meterprijs hangen op 6,5 euro voor een sociale huurwoning, de hoogste prijs werd betaald door een ondernemer die straks voor hetzelfde vloeroppervlakte 25 euro per maand betaalt. Volgens Stadgenoot is de gemiddelde huurprijs van de woningen marktconform. De woningcorporatie plaatst in de komende weken de tussenwanden, de inbouw van de cascoruimtes moeten de huurders zelf organiseren.
De Solid in West is niet geheel bestemmingsvrij. Zo wilde stadsdeel West geen woningen op de begane grond toestaan. De overige ruimtes kunnen in de loop der tijd van functie veranderen. Stadgenoot is jarenlang bezig geweest om het concept waarbij de keuzevrijheid van de gebruiker en flexibel gebruik op lange termijn centraal staan, te realiseren. Daarvoor heeft de corporatie zich door een woud van regelgeving moeten worstelen. Eind juni worden de Solids 1 en 2 op IJburg eveneens geveild.