Overslaan en naar de inhoud gaan

Rochdale rondt met oplevering van nieuwbouwblok de opknapbeurt van Jeruzalem af

Image
De grote opknapbeurt en vernieuwing van de wijk Jeruzalem in de Watergraafsmeer is klaar. Althans, wat de Amsterdamse woningcorporaties betreft. Rochdale leverde kort geleden het Blok N op met 86 nieuwe sociale huurwoningen, nadat het vorig jaar de renovatie van 193 woningen voltooide. Wat nog rest is een project met zo'n 80 koopwoningen dat momenteel door bouwbedrijf De Nijs wordt gerealiseerd.
 

Jeruzalem is een laagbouwwijk tussen Park Frankendael en de Oosterbergraafplaats in stadsdeel Oost. Het zijn veelal piepkleine duplexwoningen van minder dan 40 m2 die in de naoorlogse periode snel zijn gebouwd om de ergste woningnood te lenigen. De bedoeling was om in beter tijden beide woonlagen samen te voegen. Dat is nooit gebeurd, zelfs bij de recente renovatie niet. Ook voor deze woningen is namelijk heel veel belangstelling, verklaart Rochdale. De huren blijven beneden de lage aftoppingsgrens; bestaande huurders zijn na de renovatie gemiddeld zo'n 40 euro meer betalen.

Jeruzalem is de eerste naoorlogse stadswijk die - in 2010 - de status Rijksmonument kreeg. De lage witte woningen deden denken aan de stad Jeruzalem, vandaar de naam. De officiële naam is eigenlijk Tuindorp Frankendael. Ruim vijftien jaar lang was de toekomst van de wijk onzeker. Er zou gesloopt worden, dan weer niet, dan weer wel. Soms smoorde plannen in bewonersprotest, of sneuvelden plannen in de stadsdeelraad, dan weer vertraagden financiële problemen de uitvoering, enzovoort, enzovoort.

Begin 2010 werd dan toch het stedenbouwkundig plan voor het opknappen van de wijk vastgesteld, waarbij slechts een deel werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Mede omdat de wijk dat jaar ook Rijksmonument werd, hebben alle partijen sindsdien vastgehouden aan de uitvoering van dat plan. Uiteindelijk zijn er volgens projectleider Vincent Verbiest van Rochdale nog minder woningen gesloopt dan afgesproken. Dit mede omdat zittende huurders dat wensten. De meeste bewoners zijn na de renovatie dan ook weer teruggekeerd in hun woning, of in de wijk blijven wonen nadat hun eigen woning is gesloopt.

De nieuwbouw Blok N staat op de plek van het voormalige Willem Dreeshuis. Het fraaie lichte ontwerp van Studioninedots bestaat uit een blok met acht woonlagen en een blok met vier woonlagen. Ze zijn verbonden via een laagbouwruimte met glazen puien waarin een collectieve fietsenstalling is ondergebracht. Rondom zijn balkons. De woningen zijn gemiddeld zo'n 60 m2 groot en bestaan uit twee kamers en een berging in de woning; de huren zitten rond de sociale huurgrens, zo'n 710 euro. Verbiest: "Zo hebben we twee prijscategorieën gecreëerd in de wijk. In de bestaande bouw betalen zittende bewoners 440 euro of een prijsverhoging van 40 euro ten opzichte van hun oude huur." Rochdale heeft deze woningen ingrijpend gerenoveerd, met een geheel nieuwe houten achterpui, een (nieuwe) badkamer, cv-systeem en geluids- en warmte-isolatie. De gevels zijn in hun oorspronkelijke staat teruggebracht.

Eerder had De Key zijn woningen al een beperkte opknapbeurt gegeven. Daarbij konden de bewoners wel in hun woning blijven. Op voormalige kavels van Rochdale staat nu nieuwbouw van andere partijen, seniorenwoningen van Habion, vrijesector huurwoningen van Bouwinvest en straks de 80 koopwoningen die De Nijs nu ontwikkelt.

Lees hier eerdere NUL20-berichtgeving over de wijk: Jeruzalem