Rochdale rondt met oplevering van nieuwbouwblok de opknapbeurt van Jeruzalem af

26.04.19
Jeruzalem - N-gebouw, 80 sociale huurwoningen van Rochdale
Rochdale rondt met oplevering van nieuwbouwblok de opknapbeurt van Jeruzalem af
De grote opknapbeurt en vernieuwing van de wijk Jeruzalem in de Watergraafsmeer is klaar. Althans, wat de Amsterdamse woningcorporaties betreft. Rochdale leverde kort geleden het Blok N op met 86 nieuwe sociale huurwoningen, nadat het vorig jaar de renovatie van 193 woningen voltooide. Wat nog rest is een project met zo'n 80 koopwoningen dat momenteel door bouwbedrijf De Nijs wordt gerealiseerd.
 

Jeruzalem is een laagbouwwijk tussen Park Frankendael en de Oosterbergraafplaats in stadsdeel Oost. Het zijn veelal piepkleine duplexwoningen van minder dan 40 m2 die in de naoorlogse periode snel zijn gebouwd om de ergste woningnood te lenigen. De bedoeling was om in beter tijden beide woonlagen samen te voegen. Dat is nooit gebeurd, zelfs bij de recente renovatie niet. Ook voor deze woningen is namelijk heel veel belangstelling, verklaart Rochdale. De huren blijven beneden de lage aftoppingsgrens; bestaande huurders zijn na de renovatie gemiddeld zo'n 40 euro meer betalen.

Jeruzalem is de eerste naoorlogse stadswijk die - in 2010 - de status Rijksmonument kreeg. De lage witte woningen deden denken aan de stad Jeruzalem, vandaar de naam. De officiële naam is eigenlijk Tuindorp Frankendael. Ruim vijftien jaar lang was de toekomst van de wijk onzeker. Er zou gesloopt worden, dan weer niet, dan weer wel. Soms smoorde plannen in bewonersprotest, of sneuvelden plannen in de stadsdeelraad, dan weer vertraagden financiële problemen de uitvoering, enzovoort, enzovoort.

Begin 2010 werd dan toch het stedenbouwkundig plan voor het opknappen van de wijk vastgesteld, waarbij slechts een deel werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Mede omdat de wijk dat jaar ook Rijksmonument werd, hebben alle partijen sindsdien vastgehouden aan de uitvoering van dat plan. Uiteindelijk zijn er volgens projectleider Vincent Verbiest van Rochdale nog minder woningen gesloopt dan afgesproken. Dit mede omdat zittende huurders dat wensten. De meeste bewoners zijn na de renovatie dan ook weer teruggekeerd in hun woning, of in de wijk blijven wonen nadat hun eigen woning is gesloopt.

De nieuwbouw Blok N staat op de plek van het voormalige Willem Dreeshuis. Het fraaie lichte ontwerp van Studioninedots bestaat uit een blok met acht woonlagen en een blok met vier woonlagen. Ze zijn verbonden via een laagbouwruimte met glazen puien waarin een collectieve fietsenstalling is ondergebracht. Rondom zijn balkons. De woningen zijn gemiddeld zo'n 60 m2 groot en bestaan uit twee kamers en een berging in de woning; de huren zitten rond de sociale huurgrens, zo'n 710 euro. Verbiest: "Zo hebben we twee prijscategorieën gecreëerd in de wijk. In de bestaande bouw betalen zittende bewoners 440 euro of een prijsverhoging van 40 euro ten opzichte van hun oude huur." Rochdale heeft deze woningen ingrijpend gerenoveerd, met een geheel nieuwe houten achterpui, een (nieuwe) badkamer, cv-systeem en geluids- en warmte-isolatie. De gevels zijn in hun oorspronkelijke staat teruggebracht.

Eerder had De Key zijn woningen al een beperkte opknapbeurt gegeven. Daarbij konden de bewoners wel in hun woning blijven. Op voormalige kavels van Rochdale staat nu nieuwbouw van andere partijen, seniorenwoningen van Habion, vrijesector huurwoningen van Bouwinvest en straks de 80 koopwoningen die De Nijs nu ontwikkelt.

Lees hier eerdere NUL20-berichtgeving over de wijk: Jeruzalem 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 07.05 Geactualiseerd op: 07.05.21

In Muiderberg liggen de eerste buizen van een duurzaam, betaalbaar en collectief warmtenet in de grond. Het nabijgelegen IJmeer wordt ingezet als warmtebron. De bewoners zijn straks goedkoper uit dan met aardgas. Althans, als de rekensommen kloppen en de voorfinanciering rondkomt.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 06.05

Deze aflevering van Bouw Woon Leef staat in het teken van mobiliteit. Aan het woord komen onder andere een hoogleraar urban mobility futures, een gebiedsontwikkelaar en een deelvervoer gebruiker. De trend is duidelijk: nieuwe wijken worden autoluw. Hoeveel waarde kun je wel niet toevoegen aan...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.05

Tijdens een bijeenkomst met als thema ‘de ziel van de buurt’ gingen ontwikkelaars en stadsonderzoekers met elkaar in gesprek over de vraag wat het DNA van een buurt is, hoe daar vat op te krijgen én hoe daar vervolgens rekening mee te houden bij gebiedstransformatie. Een onderwerp dat gezien de...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 20.04
In de media verschenen eind maart berichten dat Amsterdam een gedeeltelijke bouwstop zou afkondigen voor 2021. De betrokken wethouders in Amsterdam stellen dat hier geen sprake van is. Wel worden een aantal nieuwe ontwikkelingen uitgesteld, tot verdriet van de betrokken ontwikkelaars. Hoe zit...
Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 19.04

Fotograaf Iwan Baan legde de ontwerpen van architect-stedenbouwer Willem Marinus Dudok (1884-1974) op een ongebruikelijke manier vast. In plaats van statische foto’s van de architectuur toont de fotograaf in het boek ‘Dudok door Iwan Baan’ de ontwerpen van de architect in een bredere context.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 07.04

Amsterdam is een prachtige stad. En dat moet zo blijven. Maar wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) komt in de Omgevingsvisie 2050 niet met een geruststellend antwoord als het gaat om mobiliteit, bedrijvigheid en woningbouw voor alle inkomens en alle leeftijden, meent de...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.04

Er verandert de komende jaren meer aan het huurbeleid dan de afgelopen jaren, mede omdat een aantal Kamermoties in wetgeving is omgezet. Een overzicht van de wijzigingen in 2021 en 2022.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 25.03
Wat een veelbelovende titel, De Wereld van de Stad! En ook nog een stevige ondertitel: Theorie, Praktijk, Toekomst. Je verwacht een kloek boekwerk dat daar invulling aan geeft, maar niets is minder waar. In 180 bladzijden vindt de lezer elf bijdragen van even zo vele auteurs.
Fred van der Molen
Achtergrondartikel 15.03

Een aanzwellend koor roept dat de landelijke woningproductie naar minimaal 100.000 woningen per jaar moet om het woningtekort op termijn tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Gaat dat ook gebeuren? Vorig jaar werden er iets minder dan 70.000 opgeleverd. Iedereen kijkt naar Den Haag. Een...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03

Als opvolger van de Structuurvisie 2040 heeft Amsterdam nu de Omgevingsvisie 2050 gepresenteerd. De ondertitel: Een menselijke metropool. Tot 3 maart kon iedereen daar zijn/haar mening over geven.

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03 Geactualiseerd op: 18.03.21

Nu het aantal senioren toeneemt én ouderen langer zelfstandig blijven wonen, groeit de behoefte aan nieuwe woonvormen voor deze groep. Het concept van het hofje maakt een doorstart, in allerlei varianten waarbij men zelfstandig woont maar ook deel uitmaakt van een gemeenschap. Kennismaking met...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03 Geactualiseerd op: 31.03.21

Opnieuw liggen de zesduizend volkstuinders in Amsterdam overhoop met gemeentelijke plannenmakers, die opnieuw grotere toegankelijkheid en nu ook meer huur eisen. De gemeente verzekert dat de volkstuinen blijven bestaan. Maar de tuinders zien hun hobby, gemeenschap én natuurgebied bedreigd.

Pieter Lesage

NUL20 Dashboards

De NUL20 Dashboards geven zowel een historisch als actueel overzicht van de woningvoorraad en de woningproductie van Amsterdam én de Metropoolregio Amsterdam. Overzicht.