Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijk bevriest dit jaar de huren in de sociale sector

Image

De huren van woningen in de gereguleerde sector gaan dit jaar niet omhoog. Dat heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De bevriezing van de huren gebeurt op aandringen van een meerderheid in de Tweede Kamer vanwege de coronacrisis.

Bij alle huurcontracten in de sociale sector blijft de jaarlijkse huurverhoging achterwege. Er is ook geen sprake van een hogere inkomensafhankelijke huurverhoging. En de huur van kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen gaat niet omhoog. Wel kan na verduurzaming sprake zijn van een huurverhoging.
SP-kamerlid Sandra Beckerman diende twee weken geleden een motie in om de huur van sociale huurwoningen te bevriezen. Een meerderheid van de Tweede Kamer nam die motie aan, mede door onverwachte steun van de VVD. Volgens Kamerlid Daniel Koerhuis past huurbevriezing bij het het nieuwe 'warm rechtse' beleid van zijn partij. De SP kreeg verder steun van PvdA, GroenLinks, PVV, Forum voor Democratie, 50Plus, Partij voor de Dieren, DENK en het Kamerlid Van Kooten-Arissen.
De huurbevriezing kost corporaties veel geld. De AFWC heeft het verlies voor de Amsterdamse corporaties becijferd op totaal 28 miljoen euro per jaar. Ollongren compenseert corporaties en andere verhuurders door de Verhuurderheffing met 200 miljoen euro te verlagen. Het kabinet wil dit betalen door de investeringskorting voor grote bedrijven te verlagen.