Overslaan en naar de inhoud gaan

Monumenten zware last voor corporaties

Monumenten zware last voor corporaties

"We zijn er trots op, maar dit zouden we nu nooit meer zo doen, " zei directeur Rob Haans van De Key, bij de jaarbijeenkomst De Ontmoeting van de AFWC, over de restauratie van de Sibbelpanden. De Key investeerde 15 miljoen in de restauratie van de panden, omgerekend 450.000 euro per sociale huurwoning. Haans vindt dat een niet te verantwoorden bedrag voor een corporatie wiens primaire taak het is mensen met een laag inkomen te huisvesten.

Sibbelpanden

Sibbelpanden

"Hoeveel is een monument ons waard?", was ditmaal het discussiethema van de jaarlijkse De Ontmoeting van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties in de Rode Hoed. De themakeuze was mede ingegeven door de vele discussies in de stad rond sloopprogramma's van corporaties.  Het antwoord op die vraag blijkt afhankelijk van veel zaken, zoals het pand, de monumentenstatus en de betekenis voor de buurt, de stad of de wijk. Maar duidelijk is dat corporaties inmiddels scherpere grenzen trekken dan in het verleden.
Haans had nu gekozen voor sloop/nieuwbouw van de Sibbelpanden of het definitief uitplaatsen van de oude bewoners en de woningen verkopen dan wel verhuren in de vrije sector. 

Een onrendabele investering van 100.000 euro in een sociale huurwoning is zo'n beetje wel de grens, vertelt bestuurder Gerard Anderiesen van Stadgenoot. De corporatie staat steeds voor ingewikkelde dilemma's. “De ironie wil dat wij tekorten in het centrum dekken door meer huur te vragen in gebieden als Geuzenveld. Wij verplaatsen geld van buiten de ring naar het centrum.”
Pieter de Jong van Ymere ging nog in op de Haarlemmerpoort. Het monument, waarin in de jaren tachtig HAT-eenheden zijn gebouwd, moet dringend opgeknapt worden. Volgens hem is dat monument eigenlijk ongeschikt voor bewoning. Eisen van monumentenzorg conflicteren met de noodzaak om er extra ramen  en ventilatiemogelijkheden in te bouwen. Hoewel Ymere inmiddels weer met bewoners in overleg is om een uitweg te zoeken, zou je in zijn optiek voor dat pand  een andere bestemming moeten zoeken.
Ton Heijdra, opbouwwerker, auteur van boeken over Amsterdamse buurten en bestuurslid van Het Schip, herinnerde eraan dat veel van het monumentale bezit waar de corporaties nu zo trots op zijn, gered is door dwarsliggende bewoners. "Corporaties willen altijd slopen."

In het komende nummer van NUL10 (17 november) gaan we uitgebreid in op dilemma's van corporaties rond hun monumentaal bezit.